By Expedia Team, on July 30, 2015

5x typische gerechten uit Sicilië

Houd je van goed eten, dan ben je in Sicilië op de juiste plek. Ieder deel van het eiland, ieder stadje en ieder dorp, heeft zo zijn eigen specialiteiten. Van de befaamde cannoli tot pasta met sardientjes en gefrituurde risottoballetjes. De lijst is eindeloos, maar deze vijf Siciliaanse gerechten moet je in ieder geval geproefd hebben. Buon appetito!

### Arancini: gefrituurde sinaasappeltjes

Wanneer je zin hebt in een snelle snack kan ik je de arancini aanraden, letterlijk vertaald sinaasappeltjes. Deze gefrituurde risottoballetjes worden meestal gevuld met ragù en mozzarella, maar je vindt talloze lokale varianten zoals con burro (bechamelsaus), con funghi (paddenstoelen) of con melanzane (aubergine). Traditioneel werden de arancini in Palermo en Trapani gegeten tijdens het feest van Santa Lucia, 13 december, maar tegenwoordig vind je ze in iedere Siciliaanse bar.

_Foto: stu_spivack, CC BY-SA 2.0_

### Een broodje ijs?

Een reis naar Italië is niet compleet zonder gelato, een heerlijk ijsje. Op Sicilië kan je genieten van de wel heel bijzondere brioche con gelato. De brioche, een zoet broodje, is gevuld met ijs dat is bereid met vers fruit, pistachenootjes of chocolade. Een echte aanrader is de sette veli, ijs met zeven lagen van diverse soorten chocola.

Foto: hirotomo t, CC BY-SA 2.0

### Knapperige cannoli

Een typisch Siciliaanse specialiteit zijn de cannoli: knapperige koekrolletjes die zijn gevuld met zoete ricotta, gemaakt van schapenmelk. Traditioneel at men de cannoli alleen tijdens carnaval, maar het zoete gerechtje is tegenwoordig zo geliefd dat je het iedere dag kan eten. Toch vind je in ieder dorp weer net een ander recept; gevuld met vanillecrème of chocoladeroom en gedecoreerd met stukjes chocolade, pistachenoten of gekonfijte vruchten.

Foto: jeffreyw, CC BY 2.0

### Caponata om je vingers bij af te likken

Koud geserveerd als antipasto, een voorgerecht, is de zoetzure Caponata een gerecht om je vingers bij af te likken. Gefrituurde groenten als aubergine en paprika worden gemengd met olijven, kappertjes, azijn en selderij. Maar zoveel dorpen als Sicilië telt, zoveel recepten zijn er ook. Oorspronkelijk was de Caponata een visgerecht dat werd geserveerd in de herbergen van de Siciliaanse havensteden, dus misschien proef jij liever de variant met inktvis?

Foto: Hungry Dudes, CC BY 2.0

### Pasta con le sarde

Geen Italiaanse maaltijd zonder pasta. En aangezien op Sicilië de beste verse vis te krijgen is mag de Pasta con le sarde niet ontbreken. Deze pasta met verse sardientjes en venkel is een van de meest bekende gerechten op Sicilië. Liefhebbers van dit pastagerecht vinden misschien ook de Sarde a beccafico overheerlijk; deze traditionele lekkernij uit Palermo bestaat uit gebakken sardines die zijn gevuld met pijnboompitten, kaneel, druiven, rozijnen en ansjovis.

Foto: ayustety, CC BY-SA 2.0