Terug naar resultaten

Muzikaal Buenos Aires

In Buenos Aires beleef je het ritme van de tango en de andere muzikale verrassingen die de Argentijnse hoofdstad voor je in petto heeft. Buenos Aires heeft altijd invloeden uit Europa, de Andes en de Pampa omarmd. Van tango tot folklore en nationale rock, de muziek in deze stad weerspiegelt de bijzondere smeltkroes en de constante evolutie.

In de voetsporen van tangozanger Carlos Gardel

De wijk van Gardel

Dit Argentijnse icoon uit de 20e eeuw blijft tangoliefhebbers van over de hele wereld fascineren. Wandel door de straatjes van de wijk Abasta, in het noordwesten van de stad. Daar bevindt zich het laatste huis van de van oorsprong Franse artiest. Tegenwoordig bevindt zich hier het Museo Carlos Gardel. In de omgeving zitten meerdere winkeltjes die aan de tango zijn gewijd. Hier vind je onmisbare accessoires die je nodig hebt bij het beoefenen van deze betoverende dans. Ga hierheen voor naaldhakken, jurken met een split, hoeden, enzovoort.

Bezoek een cena-show

De cena-shows (of dinervoorstellingen) in Buenos Aires bieden de toeschouwer een compleet overzicht van de tango. Tijdens deze shows bewonder je getalenteerde lokale dansers. Ondertussen geniet je van een typisch gerecht, dat vaak bestaat uit empanadas (hartige deeghapjes) en gegrild vlees.

Er zijn een paar plekken die vooral de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld Esquina Homero Manzi, in de gezellige wijk Boedo (in het zuidwesten van de stad). Madero Tango, in Puerto Madero (in het oosten) en Cafe de los Angelitos, in de westelijk gelegen wijk Congreso, zijn ook een bezoekje waard.

Dansles en live-muziek

Om te leren dansen, kun je naar een van de vele milongas (tangogelegenheden). Daar worden introductielessen aangeboden voordat de dansavonden beginnen. Ga bijvoorbeeld naar La Independencia of Maldita Milonga in de pittoreske wijk San Telmo, ten zuiden van het centrum.

Als je van livemuziek houdt, moet je naar het cultureel centrum Torquato Tasso, ook in de wijk San Telmo. Hier staat kwalitatief goede muziek op het programma.

BuenosAires_Music_Milonga_Flickr.jpg
Ga dansen in een traditionele 'milonga'. Foto door loiez Deniel onder licentie CC BY 2.0

De Argentijnse ‘folklore’

De wereld van de gauchos

Om de folkloristische liedjes en dansen te ontdekken die deel uitmaken van de wereld van de gauchos (oorspronkelijk de Argentijnse veehoeders), moet je naar het westen van de stad, naar de Feria de Mataderos. Iedere dinsdag van maart tot december vindt er in de vroegere wijk van de slachthuizen een groot evenement plaats. Daar staan ambacht, paardenraces, barbecues en de keuken van de Andes centraal. Op het centrale podium treden musici op waar het publiek verschillende folkloristische Argentijnse dansen op kan uitoefenen, zoals de chacarera en de zamba.

Folkore in het centrum

Voor een onvergetelijke avond in het centrum moet je naar de Peña del Colorado. De eigenaren hebben daar gitaren en schaak- en kaartspellen klaarstaan voor het publiek. Zo kun je ontspannen wachten op het concert van de avond. Een paar straten verderop biedt de peña (muzikale dansavond die typisch gaucho is) van Los Cardones een klassiekere programmering. Hier geniet je tegelijkertijd van empanadas en vino tinto (rode wijn).

Op zondag komen veel antiquairs en straatartiesten naar de feria (beurs) van San Telmo. Als al deze mensen hun spullen weer inpakken, is het tijd voor de Candombe. Daarbij worden verschillende slaginstrumenten uit Uruguay bespeeld. De cumparsa (groep van dansers en komieken) van de wijk treden om 18:00 uur op, vergezeld door trommels.

Buenos Aires_Music_Rockconcert_Flickr.jpg
Ook rockmuziek is goed vertegenwoordigd in Buenos Aires. Foto door Circuito Fora do Eixo onder licentie CC BY-SA 2.0

En waar is de rock?

Rockmuziek is zeker niet uit de gratie geraakt, en blijft nog altijd in het middelpunt van de Argentijnse muzikale cultuur staan. Iedere avond kun je in de concertzalen van Buenos Aires de nieuwste hits van de zeer actieve lokale rockscene ontdekken.

Rockwijk Palermo

In de wijk Palermo, in het noordwesten van de stad, vind je de meeste van deze underground podia. Club Cultural Matienzo organiseert het hele jaar door concerten, thema-avonden en films. Nachtclubs zoals Niceto openen hun deuren aan het begin van de avond voor bekende lokale groepen, net zoals dat ook gebeurde voor beroemdheden als Gustavo Cerati en Fito Páez.

Is Buenos Aires je startpunt voor je avontuurlijke reis door Patagonië? Lees onze reisgids voor de mooiste plekjes.

Top 3 evenementen in Buenos Aires

  1. Februari: Carnaval, festiviteiten en optochten door de hele stad.
  2. Augustus: internationaal festival en wereldkampioenschap tango, veel concerten, conferenties, tentoonstellingen en danswedstrijden.
  3. Oktober: internationaal festival van de folklore, demonstraties van traditionele folkloristische muziek en dans.

Parken met muziek

De porteños (inwoners van Buenos Aires) gaan vaak naar de grote openbare parken, zoals het Parque Centenario, de Costanera Sur en het Parque Rivadavia. Ze komen naar de parken voor wat frisse lucht, maar ook voor vermaak. Op zaterdag en zondag zijn er veel rockgroepen die met al hun instrumenten op het gras staan. Anderen zetten een ‘sono’ neer, waarbij de inwoners van de wijk bij elkaar komen om de tango en de chacarera (folkloristische dans) te dansen. In de zomer oefenen de murgas (traditionele en theatrale muzikale formaties) er zelfs hun choreografieën voor het carnaval, met trommels en trompetten.

Buenos Aires in het kort

Beste tijd om te gaan

Op het zuidelijk halfrond is alles omgekeerd. Vermijd dus de maand december en januari, want dan zijn de temperaturen verstikkend. Zowel inwoners als musici vluchten dan weg.

Vervoer

Vlieg tegen de beste prijs naar Buenos Aires met Expedia.nl.

Vanaf het vliegveld: de bussen van de maatschappij Manuel Tienda León brengen je naar het centrum. Voor meer dan 2 personen is een taxi voordeliger. Leg de prijs wel van tevoren vast.

Om een complete plattegrond van de stad en het transportsysteem te krijgen, moet je de Guia-T kopen. Deze vind je bij iedere krantenverkoper.

Te voet: De straten van Buenos Aires zijn overzichtelijk als je je route hebt uitgezocht. Je kunt de stad dus zonder problemen te voet doorkruisen.

Bus: een volledig netwerk, 24 uur per dag.

Métro: 5 lijnen, in dienst van 06:00 uur tot 22:30 uur.

Taxi: goedkoop vergeleken met Nederland en je ziet ze overal rijden.

Slapen

De wijken San Telmo en Palermo hebben veel verschillende goedkope accommodaties en gezellige hotelletjes in de oude koloniale gebouwen van Buenos Aires. De wijk Puerto Madero heeft een aantal luxere hotels met een adembenemend uitzicht over de haven en de stad.

Eten & drinken

Centro Cultural Torqueto Tasso: Defensa 1575, San Telmo

Esquina Homera Manzi: kruispunt Av. San Juan en Av. Boedo, Boedo