Aniek Rooderkerken

Aniek Rooderkerken reist de wereld rond op zoek naar nieuwe culturen, avonturen en bestemmingen. Ze werd zo verliefd op Italië dat ze besloot op Italië Uitgelicht te bloggen over de mooiste steden en regio’s, over kunst, cultuur, musea... eigenlijk al het moois dat Italië te bieden heeft! Maar ze schrijft ook culturele reisverslagen over andere bestemmingen wereldwijd en geeft lezingen over kunst en Italië.

Volg Aniek via social media:


VIER VRAGEN VOOR ANIEK

Wat is je favoriete reisbestemming?

Florence is een stad waar ik maar naar blijf terugkeren. Ik woonde er drie maanden voor een stage bij het Uffizi en dacht in die tijd de hele stad te kunnen ontdekken. Wat had ik het mis! Naast de vele musea, kerken en kloosters die je kan bezoeken, is de hele stad eigenlijk één groot museum. De mannen die op de Mercato Centrale hun waar aanprijzen, van verse vis tot heerlijke artisjokken, het theater rondom het bestellen van een espresso. De prachtige architectuur, van middeleeuwse kerkjes tot paleizen uit de Renaissance, de prachtige mode, de uitzichten die je hebt net buiten de stad. En dan heb ik het niet eens over de prachtige heuvelstadjes en dorpjes die op een paar uur reizen van Florence liggen. Ik kan er wel 1000 keer terugkeren en steeds iets nieuws ontdekken.

 

Wat is je mooiste reisherinnering?

We zitten in een eeuwenoude olijfboomgaard in de Salento, helemaal in het zuiden van Italië. Lange tafels zijn volgeladen met schalen antipasti, vers gemaakte pasta, verschillende soorten burrata, vlees, groenten, en alles overgoten met de beroemde lokale olijfolie en vergezeld door lokale wijnen. Tussen de olijfbomen speelt men Pizzica tarantata, eeuwenoude muziek uit deze regio. Er wordt gedanst. Terwijl we loom in de zon zitten roept mamma Giulia ons. "Aan het werk! Nu mogen jullie zelf verse pasta gaan maken! De specialiteit van de streek; orecchiette."

Bijna het clichébeeld dat wij van Italië hebben, maar het was zo puur. Je proefde hier de authentieke smaak van de Salento, maar vooral de gastvrijheid viel op. Het warme welkom dat iedereen hier krijgt. De trots die de mensen hebben voor hun regio, de ongerepte schoonheid van het land, de producten en gerechten die ze ons aanboden.

 

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt op je reizen?

Dat ik in Florence een lift kreeg van de carabinieri, de politie, die toch echt zonder gordel, een beetje beschonken, en veel te hard rijdend achter het stuur zaten? Of dat ik in Tucson, Arizona, midden in een raketsilo uit de koude oorlog stond? In Londen een Afternoon Tea meemaken in een ruimte waar Alice in Wonderland haar ogen nog zou uitkijken? Het allergekste kan ik niet bedenken. Want op reis maak je zo veel onverwachte dingen mee.

 

Welke bestemming heeft je het meest verbaasd / verrast?

Dat is vaak de meest recente bestemming. Iedere keer verwonder ik me weer over nieuwe bestemmingen, culturen en gebruiken. Ontdek ik authentieke wijken in grote steden, of juist kleine gehuchten waar de mensen je weten te verrassen. Zoals de oudere vrouw in Offida, Le Marche, die mij binnen wenkt in haar huis en vertelt dat zij een van de laatste Merlettaie, kantklossers is, en mij trots al haar werken laat zien. Zij houdt hét lokale ambacht levend. Dan denk ik dat het niet mooier, beter of indrukwekkender kan. Tot ik een nieuwe reis maak en iets nieuws me verrast. Is dat niet het mooiste van reizen?