Fem Eggers

Fem Eggers is tekstschrijver, redacteur en Wahl-Hamburgerin die nog steeds elke dag iets nieuws ontdekt in haar stad. Op haar blog Standort Hamburg deelt ze haar al haar ontdekkingen, van de gezelligste kroegjes tot de mooiste street art, en van de fraaiste architectuur tot de bijzonderste verhalen achter bezienswaardigheden. Daarnaast lees je op Standort Hamburg over Fems belevenissen als Hollander in Duitland; soms maakt ze uitstapjes om het Duitsland buiten Hamburg beter te leren kennen.

Volg Fem via social media:


VIER VRAGEN VOOR FEM

Wat vind je het mooist / fijnst aan de stad waar je woont?

Heb je even? Ik houd van de haven, het enorme culturele aanbod, de verschillende wijken, het feit dat in Duitsland de wijnglazen goed vol geschonken worden, dat er goede kaas verkrijgbaar is… Hamburg is bont, je struikelt op straat over de historische gebouwen, maar ook over bijzondere moderne architectuur. Na ruim 2 jaar ben ik nog steeds niet uitgekeken.

 

Welke plek raad je aan?

Alsterperle is een piepklein cafeetje pal aan de Alster. Het zit in een oud wc-huisje (echt waar!) en binnen is er dus alleen een keuken en een toiletgelegenheid. Zitten doe je op het terras, aan het water, of het nu zomer of winter is. In de zomer drink ik hier graag een Aperol Sprizze. Instant vakantiegevoel gegarandeerd! In de winter kun je bij Alsterperle bovendien terecht voor erwtensoep en Glüuhwein.


Wat moet een bezoeker zeker gaan zien of doen?

Een Franzbrötchen eten! Het is een calorieënbommetje met kaneel en suiker, en is warm het lekkerst. Volgens de Hamburgers was de croissant een mislukte poging van de Fransen om het Franzbrötchen uit te vinden.. Ook een bezoek aan de Fischmarkt op zondagmorgen is een belevenis: jongeren die rechtstreeks uit de clubs van St. Pauli komen drinken hier nog een afzakkertje, omaatjes doen er hun weekboodschappen en nieuwsgierige toeristen komen zich verwonderen over het bonte gezelschap.


Kun je een verborgen parel verklappen?

Gasthaus zum Elbblick ontdekte ik bij toeval tijdens het joggen. Het ligt een beetje verstopt in een woonwijk. Maar het heeft een geweldige Biergarten met uitzicht op de Elbe en de inrichting is aangenaam nautisch (met oude foto’s, scheepvaartattributen en muziekinstrumenten aan de muur). Er komen vooral locals naar Zum Elbblick. De kaart is niet heel groot, maar de vis wordt elke dag vers op de Fischmarkt gehaald, en er zijn wisselende weekgerechten. Hier eet je bijvoorbeeld Labskaus, een soort cornedbeef-achtige Hamburgse zeemansdelicatesse. En je drinkt er een Alsterwasser, natuurlijk.