Sandra van Bijsterveld

Sandra studeerde Russisch, Tsjechisch en Bulgaars, trouwde met een Scandinavië-fan en reist nu met haar gezin naar de leukste plekjes in Noord- en Oost-Europa. Buiten de vakanties zoekt ze het dichter bij huis met uitstapjes en weekendjes in Nederland. Over al het leuks dat ze tegenkomt, schrijft ze op haar reisblog Stralend Schrijven. Behalve reisblogger is Sandra freelance tekstschrijver en vertaler, gespecialiseerd in toeristische teksten.

Volg Sandra ook op social media


VIER VRAGEN AAN SANDRA:

Wat is je favoriete reisbestemming?

Dat is wel meteen een hele lastige! Zelfs als het een heel land mag zijn, heb ik het gevoel dat ik zoveel andere landen tekort doe. Maar vooruit, Zweden dan. Omdat Zweden zoveel verschillende kanten heeft: van het gematigde Skåne tot het ruige Lapland. En ik voel me er fijn, al kan ik niet precies uitleggen waarom. Hoe noordelijker, hoe fijner trouwens.

Wat is je mooiste reisherinnering?

Mijn mooiste reisherinnering is het moment waarop ik tijdens een boottocht langs de Noord-Noorse kust op het dek van de Hurtigruten stond en voor het eerst het noorderlicht zag. Er stond een ijzige wind en het was etenstijd, dus de meeste mensen zaten binnen. Ik stond in mijn eentje op het dek met tranen in mijn ogen te kijken.

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt op je reizen?

Mijn gekste ervaring tijdens het reizen was mijn verblijf bij een gastgezin in Rusland. De gepensioneerde mevrouw waar ik verbleef was helaas – misschien uit bescheidenheid – maar weinig thuis. Maar ik mocht uit de koelkast pakken wat ik wilde, zei ze. Die stond echter vooral vol met medicijnen. Ze had een spierwitte kat die het altijd op mijn pantoffels gemunt had en ze gebruikte één deksel afwisselend voor de pan waarin ze pap kookte en een afvalbakje. Voor mijn vertrek verraste ze me met een samowar vol thee, omringd door allerlei soorten koekjes en snoepjes.

Welke bestemming heeft je het meest verbaasd / verrast?

Het meest verrast was ik door Letland. Ik had verwacht dat het meer op Rusland zou lijken. Sommige dingen herkende ik ook wel van mijn tijd in Moskou en Sint-Petersburg, maar ik herkende eigenlijk veel meer van Scandinavië. Het verfijnde eten bijvoorbeeld, de hang naar de natuur en zelfs tradities uit de Vikingtijd die nog steeds springlevend zijn.