Saskia Balmaekers

Saskia Balmaekers is zo dol op Italië dat ze er meerdere keren per dag over schrijft. Over de mooiste plekjes in de Italiaanse laars, het heerlijke eten, fijne adresjes, bijzondere gewoonten en tradities en al het andere dat Italië tot zo’n heerlijk vakantieland maakt. Ze is er natuurlijk ook vaak en reist van Piemonte in het noorden tot Puglia in het diepe zuiden, altijd vergezeld van laptop, camera en notitieboek. Volg haar avonturen op Ciao Tutti.

Volg Saskia via social media


VIER VRAGEN VOOR SASKIA

Wat is je favoriete reisbestemming?

Ik mag hier zeker niet heel Italië als antwoord geven hè? Elke streek heeft weer zijn eigen charme. Maar als ik een vakantiebestemming moet kiezen, dan is het Favignana, een eilandje voor de westkust van Sicilië. Net een sprookje, met prachtige blauwe baaitjes, rustige zandstranden en vlak bij het haventje, met dobberende vissersbootjes in felle kleuren en keuvelende oude mannetjes, een restaurant waar ik de lekkerste vis ooit at. Hier zou ik wel eens twee weken lang willen verblijven, levend naar het ritme van het eiland…

 

Wat is je mooiste reisherinnering?

Samen met een collega kwam ik ver na het donker aan op een verlaten stationnetje in een klein plaatsje in Puglia. Geen bus of taxi te bekennen, en ons logeeradres lag vier kilometer heuvelopwaarts, langs een donkere weg waar auto’s als gekken voorbijreden. We wilden licht wanhopig toch maar gaan lopen toen we een lift kregen van een van de dorpsbewoners. En dat niet alleen: hij voorzag ons meteen van duchtig commentaar op de Noord-Italianen, die zoiets nooit zouden aanbieden. Hij zette ons netjes voor de deur van ons verblijf af, hielp met de bagage en wees meteen de weg naar de beste restaurantjes die nog open waren. Zo’n ervaring staat symbool voor de gastvrijheid van het zuiden van Italië.

 

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt op je reizen?

De gekste belevenissen tijdens mijn reizen vonden allemaal plaats in Napoli, Napels. Hier ging een kok ooit voor me op zijn knieën. Ik had hem nog nooit eerder gezien, hij mij ook niet – maar ik maakte hem een compliment over zijn pasta alle vongole en dat was recht in zijn hart. Uiteraard heb ik geen ja gezegd, maar als ik in Napels ben, ga ik graag nog eens in zijn restaurant eten. In Napels kreeg ik ook het advies om rood ondergoed aan te schaffen voor Oudjaarsavond. Volgens mijn toenmalige buurvrouwen bracht dat namelijk geluk in de liefde in het nieuwe jaar. En nee, dat was lang nadat ik dat culinaire aanzoek kreeg ;-)

 

Welke bestemming heeft je het meest verbaasd/verrast?

La bella Roma. En dan niet vanwege de vele monumenten en musea, maar vooral vanwege de veelzijdigheid. Ik ben er al wel een keer of veertig geweest, als het niet vaker is, en ik blijf nieuwe dingen ontdekken. Kleine verhalen, eeuwenoude tradities, stille hoekjes, grootse inspiratie… Elke dag in Rome is er een vol verbazing, verwondering en verrassing over al dat nieuws dat ik nog niet eerder zag.