Terug naar resultaten

Zet koers naar culinair Antwerpen

In de Belgische plaats Antwerpen kun je van alles doen, maar het zijn vooral de fijnproevers en gastronomen die maar geen genoeg kunnen krijgen van de stad. Dat is niet voor niets, want als sinds de middeleeuwen komen toeristen van heinde en verre speciaal naar de stad om te eten en te drinken. Of je nu voor een traditionele portie stoofvlees en ribbekes gaat, of tientallen verschillende soorten bier wilt proeven… Met deze culinaire tips van Antwerpen hoef je niets van al dat lekkers te missen.

Tip 1. Historisch smullen in het centrum

Vooral in het historische hart van de stad, rondom de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, kunnen smulpapen hun hart ophalen. Zo ligt een beetje verscholen in de Vlaaikensgang het sfeervolle kelderrestaurant Estro Armonico (1). Lekker eten in middeleeuwse stijl: van de gril boven open vuur. In het nabijgelegen straatje Suikerrui bevindt zich restaurant Amadeaus (2), waarvan wordt gezegd dat je er de lekkerste spareribs van de stad kunt eten. Wandel je een paar historische, nauwe straatjes naar het zuiden, dan kom je vanzelf bij het beroemde restaurant ’t Fornuis (3). Chef-kok Johan Segers zweert bij de klassieke Belgisch-Franse keuken (gerechten als tarbot met asperges en griet met kaviaar) en doet niet mee met culinaire trends. ’t Fornuis heeft een Michelinster en daar zijn de prijzen uiteraard ook naar. Nog meer traditioneel lekkers in passende ambiance kun je eten bij restaurant Pelgrom (4) in de Pelgrimstraat. Ze serveren er traditionele Vlaamse gerechten en bierspecialiteiten.

Antwerp-Gastronomy-Moules-VisualHunt.jpg
Foto: Zengame via VisualHunt / CC BY

Tip 2. Boter bij de vis

Wandel je vanaf het centrum richting de rivier de Schelde, dan kom je bij Sint Jansvliet. De Antwerpse ‘vlieten’ zijn gedempte havenkanalen. De Sint Jansvliet, gegraven in 1200, is de oudste. Tegenwoordig vind je er vooral veel visrestaurants. Het Nieuwe Palinghuis (5) bestaat al meer dan dertig jaar en serveert al het lekkers wat in de Noordzee te vinden is, zoals tarbot, rog, paling, oesters, mosselen en meer heerlijkheden. Loop je nog verder door, helemaal naar het water, dan ligt daar restaurant Ras (6) met geweldig uitzicht over de Schelde en kunstwerken van visgerechten. Wel op tijd reserveren en een goedgevulde portemonnee meebrengen. Een mooi rivierwandelingetje richting het noorden ligt Plateau Royal (7), een walhalla voor liefhebbers van oesters en andere zeevruchten.

Tip 3. De Zuiderdokken

Een stuk ten zuiden van het centrum bevindt zich de wijk Het Zuid. Ook hier vind je een hoop leuke restaurants vlak bij elkaar, vooral rondom de Gedempte Zuiderdokken, de Leopold, de Waelplaats en de Marnixplaats. Een echte aanrader in dit gebied is restaurant Matty (8). Het restaurant is even stijlvol als de gerechten van de Frans-Belgische kaart en de bediening super attent. Bij restaurant Finjan (9) kun je mediterraan smullen en kiezen uit een uitgebreide kaart aan verrukkelijke wijnen.

Tip 4. Bier hier!

Je mag Antwerpen natuurlijk niet verlaten zonder een paar goede Belgische pintjes geproefd te hebben. Het bekendste biercafé van de stad is café ’t Elfde Gebod (10) meteen naast de kathedraal. De keuze is er vrijwel onuitputtelijk en de inrichting met religieuze beelden en fresco’s geeft een aparte sfeer. Paters Vaetje (11) ligt ook naast de kathedraal en hier is bier drinken tot kunst verheven. Maandelijks serveren ze één nieuw bier van 't vat en een uitgebreide keuze aan seizoensbieren, stoutbieren en geuzes (een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude bieren en deze te laten hergisten op fles). Wandel je richting het stadhuis, dan kom je op de grote Markt langs café Den Engel (12). In deze bekende bruine kroeg drinken toeristen, locals én gemeenteraadsleden gebroederlijk aan de toog een bolleke De Koninck.

antwerpen-borgerhout-7.jpg
Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Tip 5. Wijn is fijn

Antwerpen mag dan op de eerste plaats een bierstad zijn, je kunt er zeker ook terecht voor een fijn wijntje! Ben je in de buurt van de Zuiderdokken, sla dan Divin by Sepi (13) vooral niet over. De jonge, Iraanse eigenaresse werd niet voor niets sommelier van het jaar. Ten noorden van het oude centrum, bij metrohalte Waaslandtunnel, ligt de populaire, hippe wijnbar Pazzo (14). Ze serveren er heerlijk eten met dito wijn. Truffel is een specialiteit op de kaart en de bediening is even vriendelijk als professioneel. In Huis De Colvenier (15), vlakbij het Modemuseum, eet je letterlijk tussen de wijn: in de kelder. Een stijlvolle ambiance om heerlijk eten weg te spoelen met de lekkerste wijnen.

Tip 6. Koffie met pateekes

De Koekenstad is een van de bijnamen van Antwerpen, omdat je er op elke straathoek de lekkerste gebakjes, wafels en koekjes van befaamde patissiers kunt eten, vergezeld van een goede kop koffie. Al die zoete baksels noemen ze ook wel pateekes. In een wijde cirkel rondom de Antwerpse Zoo en de Diamantbuurt, vind je tientallen patissiers en gebakzaakjes. De bekendste zijn Del Rey (16) en Lints (17), waar je van gekkigheid niet kunt kiezen uit alle kleurrijke heerlijkheden. Probeer bij Del Rey de pistachecake en bij Lints een chocolade traktatie. Neem vooral ook een zakje Antwerpse handjes, een lokaal koekje, mee voor het thuisfront.

Voor chocolovers

Bier, wijn, het lekkerste uit de zee, verrukkelijke pateekes… Hebben we nog iets gemist? Jawel! Chocolade! Laat Antwerpen nou ook nog de stad van de beroemdste topchocolatiers en bonbonnières zijn! Voor liefhebbers van het zwarte goud is The Chocolate Line (18) op de Meir het hoogtepunt van een bezoek aan Antwerpen. Watertandend loop je tussen al de geurende pralines en chocolade decoraties. Elk denkbare smaak is mogelijk en je kunt er bonbons op maat laten maken. Wat dacht je van een doosje pralines met sigaren- of olijvensmaak?

Eten en drinken

Al vanaf de middeleeuwen is Antwerpen een stad waar mensen van heinde en verre heen kwamen om lekker te eten. Zelfs toen ‘hippe restaurants’ nog niet bestonden, namen zakenpartners in Europa elkaar al mee om in Antwerpen te eten en over zaken te praten. Stoofvlees met friet en 'ribbetjes' zijn de traditionele gerechten uit de streek die al eeuwen worden geserveerd en in vrijwel elk restaurant op de kaart staan. De allerlekkerste koffie in de stad drink je bij Kolonel Koffie (19), waar je ook heerlijk kunt ontbijten en de wifi gratis is.

Overnachten

Vooral in de oude stad, maar ook dicht bij de Zoo van Antwerpen en het Centraal Station kun je heerlijk slapen en ben je nooit ver van de smullerijen van de stad.

Top 3 culinaire events in Antwerpen

1. Mei: Antwerpen proeft, festival voor fijnproevers aan de Schelde in hartje Antwerpen.

2. Mei: Dimangeelke zondag in het Felix Pakhuis te Antwerpen een proeverij.

3. Oktober: Smaakmeesters, ambachtelijke horecazaken houden proeverijen door de stad.

Contacten

  1. Estro Armonico: Oude Koornmarkt 16, 2000 Antwerpen, +32 32260890
  2. Amadeus: Suikerrui 7-9, 2000 Antwerpen, +32 490643974
  3. ’t Fornuis: Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen, +32 32336270
  4. Pelgrom: Pelgrimstraat 15, 2000 Antwerpen, +32 32340809
  5. Het Nieuwe Palinghuis: Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen, +32 32317445
  6. Ras: Ernest van Dijckkaai 37, 2000 Antwerpen, +32 32341275
  7. Plateau Royal: Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen, +32 495108008
  8. Matty: Brederodestraat 23, Antwerpen, +32 477748042
  9. Finjan: Graaf van Hoornestraat 1, 2000 Antwerpen, +32 32487714
  10. ’t Elfde Gebod: Torfbrug 10, 2000 Antwerpen
  11. Paters Vaetje: Blauwmoezelstraat 1, 2000 Antwerpen, +32 32318476
  12. Den Engel: Grote Markt 3, 2000 Antwerpen, +32 32331252
  13. Divin by Sepi: Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen, +32 32840740
  14. Pazzo: Oude Leeuwenrui 12, 2000Antwerpen, +32 32328682
  15. Huis De Colvenier: Sint-Antoniusstraat 8, 2000 Antwerpen, +32 477232650
  16. Del Rey: Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen, +32 34702861
  17. Lints: Vleminckveld 68, 2000 Antwerpen, +32 32269134
  18. The Chocolate Line: Meir 50, 2000 Antwerpen, +32 32062030
  19. Kolonel Koffie: Montignystraat 51, 2018 Antwerpen