Terug naar resultaten

Top 5 familiefun in de Ardennen

Kilometers bossen, velden, meertjes en rivieren om te ravotten. Lekker klimmen en klauteren, zwemmen en picknicken. En dat zijn nog maar een paar van de gezellige activiteiten die je met het hele gezin kunt ondernemen in de Ardennen. Het laaggebergte strekt zich uit over België, Luxemburg en een klein stukje Frankrijk, en is doorspekt met gezellige oude stadjes. Deze roadtrip neemt je mee langs vijf leuke familieplekken die je niet mag missen!

 

Stop 1. Duik in het doolhof

Kom je via Maastricht België binnen, rijd dan meteen via de stad Liège door naar Durbuy. Deze eerste stop in het hart van de Ardennen staat bekend als het op een na kleinste stadje ter wereld. (De kleinste is het Kroatische stadje Hum, waar slechts dertig mensen wonen). Durbuy is een van de mooiste dorpjes in de Belgische Ardennen en is ook bekend om de menhirs die je er kunt bekijken. Je weet wel, die enorme hoge stenen waar de stripfiguren Asterix en Obelix mee rondzeulen. Voor kinderen is een ritje met de Train Touristique de Durbuy (1) erg leuk, die boemelt langs veel bezienswaardigheden en mooie plekjes. Maar het allerspannendste uitje is voor de kleintjes zonder twijfel Het labyrint van Barvaux (2). Wandelend door het uitgestrekte doolhof in een maïsveld kom je acteurs en fantasiewezens tegen. Er zijn geheime gangen en je kunt er de gekste spelletjes doen. Stiekem ook heel leuk voor volwassenen.

Stop 2. Wandelen door de middeleeuwen

Vervolg je weg op de N4 naar het zuiden en rijd via de stad Marche-en-Famenne naar het volgende hoogtepunt van de Ardennen: het wonderschone La Roche-en-Ardenne. Het middeleeuwse kasteel Chateau Feodal (3) is het pronkstuk van deze stad. Rondstruinend tussen de muren en torens heb je het idee dat je terug in de tijd bent gereisd, vooral als acteurs in middeleeuwse kleding muziek maken en een rollenspel spelen. Rondom La Roche-en-Ardenne vind je prachtige bossen en velden waar veel wandelroutes zijn uitgezet. Maak je de stevige wandeling naar het nabijgelegen Marche-en-Famenne, dan kun je daar een lekker ijsje eten bij Les Glaces de Lalie (4).

Ardennen_family_chateaufeodal_Flickr.jpg
La Château Féodal. Foto: Bert Remmerswaal, CC BY-SA 2.0

Stop 3. Vleermuizengrot

Genoeg oude stenen gezien? Vertrek dan in westelijke richting naar de plaats Han-sur-Lesse. Daar vind je een andere beroemde attractie van de Ardennen: de Grotten van Han (5). Met één ticket krijg je toegang tot de grotten, het wildpark en twee kleine musea die stuk voor stuk de moeite waard zijn. De grotten met ondergrondse meren, fladderende vleermuizen en stalactieten en stalagmieten zijn indrukwekkend, maar het wildpark eromheen, waar je wilde dieren als wolven en ocelots kunt spotten, is minstens zo spannend. Zit de dag erop, dan is het voor kinderen nog een feestje om frietjes te eten bij Chez Pompon restaurant friterie (6).      

Stop 4. Spelen en spetteren

Rijd via de N4 en N40 verder naar het westen om vlak bij de stad Dinant uit te komen bij de Meren van Eau d’Heure (7). Hier kunnen kinderen naar hartenlust zwemmen en spelen, terwijl mams een boekje leest in het zonnetje en paps misschien wel een zeilboot huurt of een hengeltje uitgooit. Het is de perfecte plek voor watersporters, maar ook om in alle rust te wandelen of fietsen door de omliggende bossen en velden. Een vorkje prikken kan in een van de vele omliggende restaurants, zoals het gezellige Au Belvédère Eau d'Heure (8). Voor kinderen is het een superleuk uitstapje om een ritje te maken in De Rode Krokodil (9), die zowel op het land als in het water kan voortbewegen.

Stop 5. Bij de wilde beesten af

Genoeg gespetterd en gespeeld? Dan rijd je weer helemaal terug naar het noorden richting Luik (Liège). Hier vlak in de buurt, bij het stadje Spa, ligt het Safaripark Monde Sauvage (10), een belevenis voor jong en oud. Er worden hier shows opgevoerd met roofvogels en zeeleeuwen en je kunt er dieren zoals zebra’s en olifanten aaien. Op het terrein is eten en drinken erg duur. Voor een kop koffie of thee met wat lekkers kun je beter bij het nabijgelegen L' Amarante (11) terecht. Uitgekeken in het safaripark? Dan rijd je via Luik zo weer naar Maastricht en heb je een prachtig rondje Ardennen gedaan!

 

Ardennen_family_sarafiparkmondesauvage_flickr.jpg
Safaripark Monde Sauvage. Foto: Mathias Dekempeneer, CC BY-SA 2.0

Hopsa Plopsa!

Een van de leukste attracties voor kinderen in de Ardennen is Plopsa Coo (12) bij de Watervallen van Coo. In het park kan jong en oud zich vermaken in verschillende attracties zoals een kabelbaan, een achtbaan, een boomstamattractie en een wildpark. Natuurlijk kuiert kabouter Plop, aan wie het park zijn naam te danken heeft, er ook rond, evenals kinderhelden Wickie de Viking, Maja de Bij en Mega Mindy. Er is ook een zwembad met waterglijbanen en een dino-splash.

Eten & drinken

Houd je van lekker eten en drinken, dan ben je in de Ardennen aan het goede adres. Chocolade en bonbons zijn overal in de meest exotische variaties te koop. Een lokale, eeuwenoude specialiteit is gezouten, gedroogde ham. De lekkerste eet je bij Chez Henri Restaurant Ardennais (13).

Top 3 gezinsuitjes in de Ardennen

 • April: Festival van de forel, culinair festival in de stad Bouillon en omliggende dorpen.
 • Juli: Les Francofolies de Spa, groots opgezet gezellig muziekfestival met Franse artiesten.
 • September: Feest van het Waalse Gewest, jaarlijks feest in Namen met optochten, muziek en acteurs in middeleeuwse outfits.

Overnachten

De meeste fijne familiehotels in de Belgische Ardennen liggen rondom het natuurgebied La Roche-en-Ardenne. Je kunt midden in de groene gezelligheid slapen in bijvoorbeeld Durbuy, Dinant, Bastogne en de omgeving van Malmedy. Maar met een gezin is een vakantiehuis in de Ardennen natuurlijk minstens zo fijn! Op Expedia.nl vind je gemakkelijk en voordelige het ideale verblijf voor jou en je gezin.

Contacten

 1. Touristique de Durbuy: Place aux Foires, 6940 Durbuy, +32 495820473
 2. Het labyrint van Barvaux: Route de Durbuy 89, 6940 Barvaux-sur-Ourthe, +32 86219042
 3. Chateau Feodal: Rue du Vieux Chateau 4,6980 La Roche-en-Ardenne, +32 84411342
 4. Les Glaces de Lalie: Place du Roi Albert 15, 6900 Marche-en-Famenne
 5. Grotten van Han: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-sur-Lesse, +32 84377213
 6. Chez Pompon restaurant friterie: Rue des Chasseurs Ardennais 11, 5580 Han-sur-Lesse
 7. Meren van de Eau d’Heure: Route de la Plate Taille 99,6440 Froidchapelle
 8. Au Belvédère Eau d'Heure: 1 Rue Du Belvédère, 6440 Froidchapelle
 9. De Rode Kokodil: route de la plate taille 99, 6440 boussu-lez-walcourt, Froidchapelle
 10. Safaripark Monde Sauvage: Fange de Deignée 3, 4920 Aywaille, +32 43609070
 11. L' Amarante: Rue du Pont 6, 4910 Theux
 12. Plopsa Coo: Coo 4, 4970 Stavelot, +32 80684265
 13. Chez Henri Restaurant Ardennais: Rue Chamont 8, Chez Henri,La Roche-en-Ardenne