Terug naar resultaten

Met het hele gezin naar Brugge

Ga op ontdekkingsreis in de hoofdstad van de chocolade. Brugge heeft alles in huis om zowel jong als oud te verleiden. Van het middeleeuwse architectonische erfgoed tot de vele grachten en de lokale specialiteiten. Doorkruis de stad op je eigen manier: te voet, op de fiets, in een boot, een koets of een wandelwagen. De hoofdstad van Vlaanderen is ideaal voor een vakantie met je gezin: er zijn volop educatieve uitstapjes te maken en leuke activiteiten te vinden.

 

Gezinswandeling in het historische centrum van Brugge

De Grote Markt van Bruggeis het centrale plein van de stad en de ideale plek om te beginnen aan jullie reis door de tijd. Is iedereen er klaar voor?

Midden op het plein staat een standbeeld ter ere van de overwinning van de Vlaamse troepen op Frankrijk. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de neogotische architectuur dat het plein omringt. Je kinderen zullen het gevoel krijgen dat ze in een sprookje terechtgekomen zijn. Loop verder langs het Provinciaal Hof, de hallen en de Vlaamse huizen met gekleurde stenen en trapgevels. Aan de zuidkant van het plein kijk je omhoog om het Belfort van Brugge te bewonderen.

Hebben jullie energie over? Dan is het tijd om die op de proef te stellen: beklim de honderden treden van het belfort uit de 13e eeuw.

Bruges_family_horseride_Flickr.jpg
Een ritje in een echte koets. Foto door Dave Merrett onder licentie CC BY 2.0

Als je weer beneden bent, loop je door naar de Burg, vlakbij de markt. Het centrum van Brugge is een voetgangersgebied, dus je kinderen kunnen dus rustig rondspringen door de geplaveide straten. In alle rust kun je vervolgens de Heilig-Bloedbasiliek, de oude civiele griffie en het Stadhuis in gotische stijl bekijken.

Heb je er al aan gedacht om de ontdekking van de historische straatjes van het 'Venetië van het Noorden' voort te zetten in een paardenkoets?

Een rijk culinair erfgoed

Je kinderen zullen ongetwijfeld gelokt worden door de vitrines van de vele chocolatiers van Brugge. Geef ze een smakelijk uitstapje en ga naar het grootste chocolademuseum van Europa: Choco-Story.

De verschillende ruimtes van dit museum laten de oorsprong van cacao zien en hoe het door de eeuwen heen gebruikt werd. De rondleiding eindigt met een demonstratie hoe chocola gemaakt wordt. Vervolgens kunnen de opgewonden smaakpapillen tot rust worden gebracht door van de heerlijke chocolade te proeven. In de museumwinkel krijg je de gelegenheid om een voorraadje authentieke Belgische chocolade in te slaan. Je hoofd en maag zullen bij vertrek goed gevuld zijn.

Bruges_Family_flickr.jpg
Zwanen bij een van de vijvers. Foto door Dennis Jarvis onder licentie CC BY 2.0

Het culinaire erfgoed van België omslaat meer dan alleen chocolade. Tijdens de lunch of het diner kun je met je gezin echte Belgische specialiteiten ontdekken. Je kinderen zullen smullen van een stoemp(stamppot van groenten met spek en worst), terwijl jij geniet van een Vlaamse karbonade (stoofschotel met bier). Als dessert moeten jullie allemaal een wafel proberen!

Per boot over de kanalen van Brugge

Beginnen de kinderen zere voeten te krijgen? Dan is het tijd om naar een van de vijf aanlegsteigers van de stad te gaan. Vanaf de steigers kun je met een motorboot het netwerk van kanalen van Brugge doorkruisen. Jullie kijken je ogen uit; het spektakel speelt zich zowel aan bakboord als aan stuurboord af. Je komt bijvoorbeeld onder de oudste bruggen van Brugge door, zoals die van Sint-Jan Nepomucenus.

Tijdens de vaartocht zullen je scheepsmaatjes versteld staan van de weerspiegeling van de rode bakstenen in het water. Ondertussen vertelt de gids jullie meer over de Sint-Janshospitaal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het huis van de Leerlooiergilde, de Vismarkt en de godshuizen, wanneer jullie hier langs varen.

Als je weer aan wal bent, kun je je gezin meenemen naar het Koningin Astridpark voor een tussendoortje. Dit park bevindt zich vlakbij het historische centrum. Als de speculaas (kaneelkoekje) verorberd is, kun je gaan wandelen in de schaduwrijke steegjes. Je kinderen kunnen hier lekker ravotten rondom de kiosk en bij de fontein.

De avond valt en het is tijd om Brugge by nightte ontdekken. De gevels zijn verlicht en geven de stad een betoverende uitstraling. Groot en klein zullen met glinsterende ogen toekijken. 

De zwaan, het symbool van Brugge

Als je door Brugge wandelt, zullen de vele zwanen die overal langs de oevers zitten je niet ontgaan. Volgens de legende, werd de keizer van het Romeinse Rijk, Maximiliaan, door de Vlamingen gevangen genomen in de 15e eeuw. Samen met een aantal van zijn aanhangers zat hij in de gevangenis van Brugge. Toen de Bruggenaren een goede vriend van de keizer, Pieter Lanchals, onthoofdden, wilde Maximiliaan wraak nemen. Daarom sprak hij na zijn vrijlating een vloek over de stad uit, waarbij de inwoners werden verplicht om zich te ontfermen over alle zwanen uit heel Vlaanderen. Het was een knipoog naar de naam van zijn vriend, Lanchals, wat lange hals betekent.

Vlaanderen volgens Kevin Brodie

Een hond van Vlaanderen is een kinderfilm, vol met spot en tederheid. De jongen Nello woont met zijn opa in een dorp in Vlaanderen. De jongen houdt van tekenen en schilderen en hij wil in de voetsporen treden van de Vlaamse primitieve kunstenaars. Met de hulp van zijn hond, een Vlaamse bouvier, doet hij alles om zijn droom te verwezenlijken. Een goede manier om je kinderen Vlaanderen en haar cultuur te laten ontdekken voor je vertrekt.

Brugge in het kort

Beste tijd om te gaan

Juni en september zijn de beste maanden om de stad met het gezin te ontdekken. In juli en augustus loopt Brugge over van de toeristen, wat vrij vermoeiend kan zijn. In december zorgen de vele versieringen en evenementen ervoor dat de stad een magische uitstraling krijgt.

 

Vervoer

 • Te voet: auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Brugge. Je parkeert je auto op een van de parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Als je eenmaal in de stad bent, is het centrum zonder problemen te belopen.
 • Op de fiets: om je bezoek aan Brugge iets sneller te laten verlopen.
 • Pendelboot: over de kanalen in het centrum.
 • Koets: maken een rondrit over de belangrijkste straten.

 

Slapen

Sommige bed and breakfasts zijn goed uitgerust voor gezinnen. Anders kun je een oudersuite boeken in een van de hotels in het centrum.

 

Eten & drinken

 • Bistro de Schilder: Jan Van EyckPlein13
 • Tea-room de Proeverie: Katelijnestraat 6
 • De Koetse:Oude Burg 31

Het beste van Brugge

Top 4 familie evenementen

 • Juli-augustus: Klinkers, een cultureel en muzikaal evenement.
 • Augustus: Benenwerk, een dansfestival waarbij je met het hele gezin door de straten van Brugge kunt dansen.
 • November-december: Kerstmis in Brugge, de stad is sprookjesachtig mooi in deze tijd van het jaar.
 • December: Kerstmarkt met kraampjes, evenementen, glühwein en leuke dingetjes om cadeau te doen.