Terug naar resultaten

Brussel: van de middeleeuwen naar vandaag

Brussel is een stad met een bijzonder verleden. Reis een weekend lang terug in de tijd, en ontdek zo de hoofdstad van Europa. Het begon als een dorpje dat in 979 in een moeras werd gebouwd en nu is het een hoofdstad van internationale allure. Dat verhaal vertellen de gebouwen, de straten en de musea in Brussel. Duik een weekend in de geschiedenis van de Belgische hoofdstad.

DAG 1

Spoorzoeken onder de grond

Als start van je historische weekend Brussel neem je een kijkje in de indrukwekkende St-Michiels en St-Goedelekathedraal. De bouw begon al in 1225, maar pas in de zeventiende eeuw was het gotische bouwwerk eindelijk klaar. Binnen vind je het standbeeld van Sint Goedele, beschermheilige van de stad en ook een crypte met de schatten van de oude kerk.

Nog meer sporen uit het verleden vind je onder het Koningsplein. Daar kun je via een ondergronds traject het vroegere paleis van Karel V verkennen. Dit Coudenbergpaleis was destijds een van de mooiste koninklijke paleizen van Europa. Het werd in 1731 zwaar beschadigd door een brand en in 1771 gesloopt. Nu kun je de fundamenten van de vroegere gebouwen bekijken en door de ondergrondseIsabellastraat wandelen. En tot slot kun je in het Coudenbergmuseum de voorwerpen bekijken die hier zijn gevonden.

Cathedral .jpg
Kathedraal van St-Michiel in Brussel door Tourism Media

Kroketjes en verschijningen in de Zavel

Dan is het wel tijd voor de lunch en dus om te gaan genieten van de Belgische gastronomie. In het historische Zavelkwartier vind je op de hoek van de Rollebeekstraat restaurant La Tortue du Sablon. De garnalenkroketjes hier zijn onovertroffen…

Daarna loop je door naar de Onze Lieve Vrouwe ter Zavelkerk met zijn prachtige gotische stijl. Hier is in 1348 de Heilige Maagd verschenen en dat wordt elk jaar gevierd met de Ommegang, een processie in middeleeuwse kostuums. Wandel ook nog even door het park naast de kerk en ontdek daar de vele beelden die elk een van de middeleeuwse gilden voorstellen.

Deze eerste dag van je historische weekend Brussel eindigt in het Sint Gilliskwartier waar je de laatste resten vindt van de tweede muur rond Brussel, de Hallepoort, gebouwd in de veertiende eeuw. Nu is er een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad. Hoogtepunten: de wieg van Karel de Vijfde en het opgezette paard van aartshertog Albrecht.

DAG 2

Naar de wieg van Brussel

De tweede dag van je historische weekend Brussel begin op de Grote Markt. Neem een kijkje in het Stadsmuseum, gevestigd in het Koningshuis, en ga daarna het Stadhuis bewonderen. Hier hoor je tijdens een rondleiding alles over de geschiedenis van het gebouw, dat als enige overeind bleef bij het Franse bombardement van 1695.

Van hieruit wandel je door de Stoofstraat en de Boterstraat naar de Sint-Niklaaskerk. Die is in 1125 gebouwd en was een van de eerste kerken van Brussel. Net als veel andere Brusselse gebouwen werd de kerk verwoest bij het bombardement van 1695, en later herbouwd. Hier kun je veel oudheden bekijken, waaronder de schrijn van de Martelaren van Gorcum die in 1572 in Den Briel werden vermoord.

Brusselse hamburger op het Sint-Katelijneplein

Tijd voor de lunch! Laat je verleiden door een burger met Brusselse saus bij Ellis Gourmet Burger op het Sint-Katelijneplein. Dan heb je daarna weer energie genoeg om de Zwarte Toren te beklimmen, die verscholen ligt achter de Sint-Katelijnekerk. Deze toren is het laatste stuk van de eerste Brusselse muur uit de dertiende eeuw.

parlament.jpg
Europees Parlement in Brussel

Het Brussel van Europa

Dan slaan we een paar eeuwen over en komen uit bij de tijd van de Europese Unie. In de Europese wijk in Elsène staan de belangrijkste instellingen van de Unie: het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Europa. Hier zie je pas goed dat Brussel de hoofdstad van Europa is.

En omdat lekker eten ook onderdeel is van de Brusselse geschiedenis, besluit je je historische weekend in de Belgische hoofdstad met een typisch Belgische maaltijd: frieten en mitrailletes (een soort belegde broodjes) bij Frituur Antoine op het Jourdanplein. Erkend als de beste frituur van België!

Geïnteresseerd in geschiedenis? Kijk dan ook eens naar onze gids over Parijs in het spoor van de Wereldtentoonstellingen!

De Ommegang van Brussel

In 1348 verscheen de Heilige Maagd Maria in Brussel en sindsdien werd dat wonder herdacht met een processie. Tot 1795 liep er elk jaar een stoet met gelovigen en hoogwaardigheidsbekleders van de Onze Lieve Vrouwe ter Zavelkerk naar de Grote Markt. In 1930 werd deze traditie in ere hersteld en is er elk jaar twee keer een Ommegang, op de eerste dinsdag en de eerste donderdag van juli. Een heel spektakel, want er lopen elk jaar 1400 figuranten mee.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

In de zomer, want dan is het weer er het lekkerst.

 

Vervoer

Te voet: de belangrijkste historische bezienswaardigheden liggen in het centrum, vlakbij elkaar. Bij de toeristeninformatie op de Grote Markt kun je een gratis plattegrond halen.

Per metrobus of tram. Kaartjes zijn in alle drie geldig. Je kunt een enkel kaartje kopen, een dagkaart of een tienrittenkaart.

 

Slapen

In het centrum, aan de Grote Markt, zit je het dichtst bij de historische gebouwen. Je kunt er ook voor kiezen om in historische stijl te overnachten in de hoofdstad van België

 

Eten en drinken

La Tortue du Sablon: Rollebeekstraat 31

Ellis Gourmet Burger: Sint Katelijneplein 4

Frituur Antoine: Jourdanplein 1

Citaat

“Je moet eerst meester over jezelf zijn voor je meester over de wereld kunt worden.”

Aldus Karel van Habsburg, ofwel Karen de Vijfde. Hij werd op 2 februari in het jaar 1500 geboren in Gent. Hij was aartshertog van Oostenrijk, koning van Spanje maar ook keizer van het Rooms-Duitse Rijk, en voogd van onze eigen prins Willem van Oranje. Op de Caudenberg in Brussel liet hij een van de mooiste paleizen van Europa bouwen. Op die plek droeg hij in 1555 zijn troon over aan zijn zoon Philips II, na een leven vol strijd. Hij stierf op 21 september 1558 in het Spaanse klooster van Yuste waar hij zich had teruggetrokken.

Het beste van

Top 3 historische evenementen

1. Mei: Dag van Europa, rond het Europees Parlement.

2. Juli: Ommegang, folkloristische optocht.

3. 21 juli: Nationale feestdag.