Terug naar resultaten

Schone kunsten in Brussel

Sgraffiti in het Jubelpark

Trek gekregen? Vlakbij, in de wijk Elsene eet je bij Friterie Antoine de lekkerste frieten van de Belgische hoofdstad. Met nieuwe energie loop je dan verder naar het Jubelpark, om het verbazingwekkende huis van architect Paul Gauchie te gaan bekijken. Anders dan Horta werkte deze architect juist wel met symmetrie, en hij is ook beroemd om zijn sgraffiti - tekeningen die in het nog natte stucwerk zijn gemaakt.

Ook in de wijk Elsene vind je het grootste project van Victor Horta: Huis Solvay. De architect kreeg hiervoor een onbeperkt budget en dus kon hij zijn fantasie de vrije loop laten. Met succes: Huis Solvay staat nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De dag loopt ten einde en de prachtige gebouwen van Brussel schitteren in het licht van de ondergaande zon. Op de terugweg laat je je ogen nog één keer langs al die herenhuizen en kerken gaan, zodat de schoonheid van deze hoofdstad voorgoed in je geheugen geprent blijft.

De Grote Markt

De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De naam is bedrieglijk: het plein zal in de elfde eeuw wel bedoeld zijn geweest als marktplein, maar het werd al snel het ‘machtsplein’ van de stad. In 1695 werden bijna alle gebouwen die er omheen stonden vernield door Franse kanonnen, maar in 1697 stonden er weer nieuwe gebouwen, met nog meer pracht en praal. Dat is één van de redenen waarom de bouwstijlen rond het plein zo verschillend zijn: neogotischklassiek en barok

Brussel door de ogen van Maurice Culot

In het boek Brussels architecture from 1950 to present day beschrijft Maurice Celot de Brusselse architectuur van de laatste 60 jaar tegen de achtergrond van veranderingen in de maatschappij. Het boek is verdeeld in verschillende decennia en beschikt naast vele kleurenafbeeldingen ook voorbereidende schetsen en tekeningen.

Citaat

“Niet de bloem wil ik als decoratief element gebruiken, maar de stengel.”

In 1878 werd Victor Horta geboren in Gent. Op zijn zeventiende ging hij naar Parijs, waar hij bij de bekende architect Jules Dubuysson kennismaakte met nieuwe bouwmaterialen zoals staal en glas. Na twee jaar keerde hij terug naar België om te gaan studeren aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. Hij werd één van de toonaangevende figuren van de Brusselse art nouveau en realiseerde in 1884 zijn meesterwerk: Huis Solvay.

Het beste van Brussel

Top 3 kunstevenementen
1. Februari: Museum Night Fever, museumnacht.
2. April: Art Brussels, internationale beurs voor hedendaagse kunst, in de EXPO op het Belgiëplein.
3. September: Europese Erfgoeddagen.

Brussel in het kort

Beste tijd om te gaan

Van mei tot en met september kun je in de Belgische hoofdstad het lekkerste weer verwachten.

 

Vervoer

Te voet: bij het Toeristenbureau kun je een plattegrond van de stad gaan halen.

Per openbaar vervoer: handig als je naar een wat verder van het centrum gelegen wijk wilt, zoals Elsene. Een rit per bus, tram of metro kost rond de € 2*, met een uur overstaptijd.

 

Slapen

In het historische centrum, rond de Grote Markt, zijn veel hotels te vinden maar de prijzen liggen er tamelijk hoog. Budgetvriendelijker is het in de wijk Elsene, aan de Louisalaan, vlakbij het Hortamuseum.

 

Eten en drinken

Scheltema, Predikherenstraat 7

Friterie Antoine, Jourdanplein 1

* Prijzen kunnen variëren