Terug naar resultaten

5x zien & doen in Luik

Bij een stedentrip naar België denk je misschien niet meteen aan Luik. Eeuwig zonde, want het is juist een heerlijke stad voor een weekendje weg. Slenter door het mooie, historische centrum, smul er van lokale culinaire hoogstandjes en beklim Montagne de Bueren, de straat met de honderden treden. In deze gids vind je 5 hoogtepunten van de stad die wel La Cité Ardente wordt genoemd (De Vurige Stede).

1. De meest extreme trap ter wereld

De Amerikaanse website The Huffington Post heeft ’m op nummer 1 van de meest extreme trappen ter wereld: Montagne de Bueren, de trap met de 374 treden die een complete straat beslaat. Zowel van beneden naar boven - als andersom, is het uitzicht duizelingwekkend en erg fotogeniek. De hellingsgraad van de honderden treden is ook nog eens bijna 30%, wat maakt dat een beklimming niet voor watjes is! Hoe kwamen de inwoners van Luik tot het bouwen van het gevaarte? De trap werd tussen 1875 en 1880 aangelegd ter herinnering aan de 600 soldaten die het leven lieten in de slag om Luik. De naam verwijst naar Vincent van Bueren, een van de aanvoerders van de strijd. Op de trappen zie je vaak dappere types picknicken. Ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober worden de trappen verlicht met 3000 kaarsen, een adembenemend schouwspel.

Liege Montage de Bueren_VisualHunt.jpg
Foto: doegox on Visual Hunt / CC BY-SA

2. Het museum waar Napoleon sliep

Heb je de beklimming van Montagne de Bueren volbracht, dan word je beloond met Coteaux de la Citadelle, een heuvellandschap met velden, bossen en boomgaarden, bezaaid met middeleeuwse ruïnes. Je hebt er ook prachtig uitzicht over Luik, onder andere op het karakteristieke, rode gebouw Grand Curtius (1), waarin een veelzijdig museum voor kunst en oudheden is gevestigd. Je vindt er archeologische voorwerpen, decoratieve kunst, en een wapen- en glasafdeling. Een bijzonder onderdeel van Grand Curtius is het Hôtel de Hayme de Bomal, een Frans hôtel particulier in Lodewijk XVI-stijl. Het huis werd omstreeks 1775 gebouwd. De Franse Keizer Napoleon Bonaparte logeerde er regelmatig. Grand Curtius is omgeven door mooie tuinen, waar je een wandeling in kunt maken, en er is een museumcafé voor een kop koffie.

 
3. Kerkje kijken

Ben jij ook zo’n type die graag in kerkjes kijkt? Dan kun je in Luik je hart ophalen. Vooral in de Sint-Pauluskathedraal (2), waaraan werd gebouwd van de dertiende tot de vijftiende eeuw. De kathedraal is van buiten al een plaatje, maar van binnen is de sfeer adembenemend. Het schip met de glanzend marmeren vloeren, omgeven door enorme zuilen, die overgaan in gouden plafondbogen, is erg fotogeniek. Net als het neogotische preekgestoelte, en het beeldhouwwerk van de gevallen engel Lucifer met een traan op zijn wang. Tegen de kathedraal aan ligt Trésor de Liège (3), de schatkamer van de kathedraal. Al het moois daar kun je bekijken voor 6 euro*. Een familieticket kost 13 euro en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. 

*Let op, prijzen kunnen veranderen.
 

4. La Batte Markt

Zin om rond te slenteren tussen kleren en boeken, planten en bloemen, kaasstalletjes en brocante snuisterijtjes? Dan is de La Batte Markt (4), vlak bij Grand Curtius, ook een bezoekje waard. Elke zondag van 8.00 tot 14.30 uur, kun je de gezellige sfeer proeven van de grootste en oudste markt van België. Oude lp-collecties, vijfdehands speelgoed, oma’s serviesgoed, nepjuwelen en mooie wijnen, je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het op La Batte. Ondertussen geniet je natuurlijk van een zak echte Belgische frieten, of een warme, Luikse wafel. De Markt loopt langs de Maas, van Quai de Maestricht tot onder de Pont des Arches door naar de Quai Sur-Meuse.

Liege Railway station_Pixabay.jpg
Het treinstation van Luik - foto: Pixabay

5. Kunst in het zwembad

Liefhebbers van kunst en cultuur, architectuur en bijzondere gebouwen, kunnen hun hart ophalen in La Cité Miroir (5). Dit vroegere zwembad is omgetoverd tot een centrum voor kunst en cultuur. Wandelend over de typische zwembadtegels bekijk je moderne kunst-exposities, of snuffel je in de The George Orwell-bibliotheek. Op de bodem van de baden vind je de gekste dingen, van een auditorium tot een schuilkelder voor luchtaanvallen. Klaar met alle gekkigheid? Dan is het tijd voor een pintje in het arty café Oh Miroir!

Op naar Luik!

Luik is goed bereikbaar per trein. Vanaf station Maastricht Centraal ben je met de trein in een half uur bij de eerste bezienswaardigheid in Luik: het mooie, futuristische station Luik-Guillemins. Met de auto doe je er vanaf Utrecht ongeveer 2 uur over. Het grootste deel van het centrum is een voetgangerszone, dus bekijk van tevoren waar je wilt parkeren. Er zijn genoeg parkeergarages rond het centrum, maar die kosten 2 euro* per uur, met een maximum van ongeveer 20 euro voor een dag. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Eten en drinken

Lekker eten kun je aan Belgen wel overlaten. Van snoepen houden ze ook, en in Luik met name van de Luikse wafel. De Gaufre de Liège, ook wel suikerwafel genoemd, vind je op elke markt, kermis, braderie of andere gezellige gelegenheid.

Overnachten

In Luik slaap je heerlijk in een hotel in het oude centrum, rondom de Sint-Pauluskathedraal, en bij Parc Boverie.

Top 3 uit eten in Luik 

Le Labo 4 (6). Lekker eten tussen de reageerbuisjes in laboratorium-stijl. 

Chez Stockis Café Lequet (7). De lekkerste gehaktballetjes met jus van Luik! 

Como en Casa (8). De lekkerste vegetarische en veganistische gerechten van Luik.

Contacten 

  1. Grand Curtius: Quai de Maestricht 13, 4000 Luik, +32 42216817
  2. Sint-Pauluskathedraal: Place de la Cathédrale 6, 4000 Luik, +32 42326131
  3. Trésor de Liège: Hohenstaufenring 78, 50674 Keulen, +49 1704857012
  4. La Batte Markt: La Batte, Kaaien Van Hoegaerden, 4000 Luik, +32 42219173
  5. La Cité Miroir: Place Xavier Neujean 22, 4000 Luik, +32 42307050
  6. Le Labo 4: Quai Edouard Van Beneden 22, 4020 Luik, +32 474090939
  7. Chez Stockis Café Lequet: Quai Sur - Meuse 17, 4000 Luik, +32 42222134
  8. Como en Casa: Rue Hors-Château 76, 4000 Luik, +32 42320004