Terug naar resultaten

5x bezienswaardigheden in Mechelen

Sofie Couwenbergh

Sofie neemt je mee op haar reizen in België en daarbuiten. Haar interesse in het dagelijks leven op een bestemming, levert verrassende tips op.

Mechelen is vaak niet de eerste stad waar je aan denkt als je een stedentrip naar België plant, maar toch heeft deze stad veel te bieden. Van historische gebouwen tot UNESCO Werelderfgoed-sites en van eeuwenoude brouwerijen tot spannende legendes. Een top vijf!

1

De toren die de Mechelaars hun bijnaam gaf

De Mechelaars worden ook wel de Maneblussers genoemd en dat heeft te maken met een legende die vertelt dat een man op een nacht de St. Romboutstoren - nu UNESCO Werelderfgoed - in brand zag staan. Hij rende naar buiten om iedereen te waarschuwen. Er werd een lange rij gevormd om emmers water de torentrap op de dragen, maar toen de Mechelaars de "brand" bereikten, zagen ze dat de man zich had vergist: er was geen brand, het was de maneschijn.

Onder-Den-Toren 12

Foto: Pixabay


2

Een museum met een gruwelijk verleden

Kazerne Dossin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als gevangenis en deportatiekamp. Vandaag leer je er over het België van de jaren ’40 van de vorige eeuw, de discriminatie van zigeuners en joden, de Holocaust en de link tussen al deze thema's en hedendaagse mensenrechtenvraagstukken. Ook worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het is zeker niet de vrolijkste plek om te bezoeken, maar wel een historisch gezien erg belangrijke.

Goswin de Stassartstraat 153

Foto: Pixabay3

Een onafgewerkte UNESCO Werelderfgoed-site

Op de historische Grote Markt van Mechelen staat het stadhuis, bestaande uit het Paleis van de Grote Raad en de Lakenhal met het Belfort. Dat Belfort is UNESCO Werelderfgoed, maar wist je dat de toren nooit helemaal werd afgemaakt? Hij werd gebouwd met inkomsten uit de lakenhandel, maar die namen in de 14e eeuw af en dus stopte men met de bouw. In de 16e eeuw werd een tijdelijk dak op de toren geplaatst... en dat is er nu nog steeds.

Grote Markt 21

Foto: Nigel Swales on VisualHunt.com / CC BY-SA


4

Een prijzenwinnende brouwerij

Brouwerij Het Anker is een van de oudste brouwerijen van België. Deze werd opgericht in 1369 en brouwt reeds al die eeuwen op dezelfde plek. Het Carolusbier won tal van prijzen en je kan het in verschillende cafés in Mechelen, maar ook in de brasserie van de brouwerij, proeven. Wil je meer weten over het brouwproces, volg dan een rondleiding. Om de bieren echt te leren kennen, kan je een proeverij boeken. Het Anker stookt trouwens ook whisky.

Guido Gezellelaan 49

Foto: gromgull on VisualHunt / CC BY


5

Wandel in de sporen van de begijnen

Verschillende grotere Belgische steden hebben een begijnhof, maar Mechelen heeft er twee! Het Klein Begijnhof werd in de 13e eeuw gesticht, maar werd al gauw zo populair dat in dezelfde eeuw een Groot Begijnhof gebouwd werd. Wie fit genoeg was ging daar wonen, terwijl de oude begijntjes hun laatste dagen sleten in het Klein Begijnhof. Het laatste begijntje in het Groot Begijnhof stierf pas in 1980. Tegenwoordig is dit vooral een mooie buurt om door te wandelen.

Nonnenstraat 13

Foto: Paul Hermans via Wikimedia Commons, CC BY 4.0    

 Zoek naar hotels in Mechelen met Expedia

Bewaar op Pinterest: