Terug naar resultaten

4x must-do in Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina, hoe zat dat ook alweer? Het land ligt in de westelijke Balkan en is verdeeld in twee stukken: Bosnië omvat de noordelijke gebieden, Herzegovina vormt het zuiden. Wat ook weinig mensen weten, is dat je er een zonovergoten vakantie in prachtige natuur en cultuur kunt doorbrengen. In deze gids vind je vier must-do’s in Bosnië en Herzegovina.

1. Wandeling door Sarajevo

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, ligt aan de rivier Miljacka, omringd door de Dinarische Alpen. De stad kent een roerige, rijke geschiedenis, en dat zie je als je door de stad loopt. Je ziet hier en daar borden met namen van slachtoffers die op die plek, tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1996, zijn gedood. Een bezoek aan de Sarajevo War Tunnel (1) is misschien niet het meest vrolijke onderdeel van een vakantie in Bosnië-Herzegovina. Maar het geeft een goede indruk van wat de bewoners van de stad hebben meegemaakt. Gelukkig is er ook veel gezelligheid in de stad. Wandel op je gemak door de oude binnenstad, en strijk neer op een van de terrassen op het gezellige ‘Duivenplein’ van de wijk Baščaršija. Geniet van een appelthee in de Turkse theehuisjes, en scoor souvenirs in de winkeltjes en bazaars.

Bosnia Sarajevo_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Kijkje in kerken en moskeeën

Sarajevo heeft zowel een Ottomaanse als een Habsburgse achtergrond, en dat zie je terug in de afwisselende religieuze gebouwen in de stad. Van 1438 tot 1806 behoorden bijna alle keizers van het Roomse Rijk tot het huis Habsburg. Het belangrijkste gebouw uit die periode is de Heilig Hart-kathedraal (2), midden in het oude centrum. Het neogotische ontwerp van de kerk is gebaseerd op de Notre-Dame in Parijs, en van binnen is de kerk ook zeer de moeite waard. De belangrijkste bezienswaardigheid uit de Ottomaanse periode in de stad, is de Gazi-Husrev-Begmoskee (3). Die kun je ook van binnen bekijken, als je je armen en benen bedekt. Rondom de moskee zijn gezellige terrassen en souvenirwinkeltjes.

3. Mostar en het heiligdom van Blagaj

Op tweeënhalf uur rijden van Sarajevo ligt de stad Mostar, een bloeiend handelscentrum in de middeleeuwen en het Ottomaanse Rijk. Mostar dankt zijn naam aan de tijd dat wachters (mostari) de houten brug over de rivier Neretva bewaakten. In 1566 werd de brug vervangen voor een stenen exemplaar, de Stari Most ofwel de ‘Oude Brug’, een meesterwerk van Ottomaanse architectuur, en meteen de belangrijks bezienswaardigheid in de stad. Aan de westzijde van de brug ligt het oude centrum van de stad. Daar zijn veel leuke restaurants, zoals Konoba Taurus (4), waar het typisch Bosnische gerecht cevapi, kebab van lamsvlees, geserveerd in somun (een Bosnisch pitabroodje), op de kaart staat. Even ten zuiden van de stad, in het schitterende natuurgebied Vrelo Bune, ligt het Ottomaanse klooster Blagaj Tekija (5). Op deze spirituele, fotogenieke plek, kun je genieten van rust en een hapje doen in de nabijgelegen taveerne.

Bosnia Mostar_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

4. De Watervallen van Kravica

Een ander natuurwonder in Bosnië en Herzegovina, ten zuiden van Mostar, zijn de Watervallen van Kravica. Houd hier je camera in de aanslag, want de groen begroeide watervallen die in een azuurblauw meer storten, zijn bijzonder Insta-waardig. De watervallen liggen op een uur rijden van Mostar, en in het meer kun je verkoeling zoeken op warme dagen. Rondom het meertje liggen kleine stranden, en er zijn een paar gezellige cafés en restaurants.

Vervoer in Bosnië en Herzegovina

Een huurauto is verreweg het meest handige vervoermiddel in Bosnië en Herzegovina. Het land beschikt, sinds de wederopbouw, weer over redelijk goede snelwegen door schilderachtige heuvellandschappen. Let wel op: regionale en lokale wegen zijn vaak van slechte kwaliteit, en vanwege de vele landmijnen is het nog steeds gevaarlijk om de snelwegen te verlaten. In Bosnië en Herzegovina wordt op sommige wegen tol geheven, vooral van en naar Sarajevo.

Eten en drinken

Basisgerechten in de keuken van Bosnië en Herzegovina zijn vlees, aardappelen en rijst. Het land is niet echt ingesteld op vegetariërs, dus die moeten iets meer moeite doen om een voedzame maaltijd te vinden. De inwoners van Bosnië en Herzegovina zijn ook dol op zoete broodjes en baklava.

Vliegen & overnachten

In Bosnië en Herzegovina vind je fijne hotels in Sarajevo, Mostar, Medjugorje, Bosanska Dubica en Banja Luka. Vanuit Nederland vlieg je, vaak met een tussenstop, in 2 tot 4 uur naar Bosnië en Herzegovina.

Top 3 eten en drinken in Bosnië en Herzegovina 

Koffie. Bosnische koffie wordt geserveerd op een schaal met een dzezva (een koperen koffiepot), een lege kop, een glas water met suikerklontjes en Turks fruit. 

Rakia. De fruitbrandewijn Rakia is de nationale drank in Bosnië-Herzegovina. 

Burek. Met pittig gekruid vlees gevuld filodeeg, ook wel jufka genoemd.

Contacten 

  1. Sarajevo War Tunnel: Tuneli 1, Ilidža - Donji Kotorac, Sarajevo 71210, Bosnië-Herzegovina
  2. Heilige Hart-kathedraal: Trg Fra Grge Martića 2, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina
  3. Gazi-Husrev-Begmoskee: Saraci 8, Sarajevo 71000, Bosnië-Herzegovina
  4. Konoba Taurus: Onešćukova b.b., Mostar 88000, Bosnië-Herzegovina, +387 36580809
  5. Blagaj Tekija: Blagaj 88201, Bosnië-Herzegovina, +387 36572551