Terug naar resultaten

Gay trip naar Rio de Janeiro

Een sportief en uitbundig verblijf in de gay hoofdstad van Zuid-Amerika. Het uitbundige carnaval, de levendige stranden, maar ook de schoonheid van de natuur maken van Rio de Janeiro dé bestemming voor de LGBT-gemeenschap. Wil je het met eigen ogen zien? Waar wacht je nog op?

Het uitbundige carnaval, de levendige stranden, maar ook de schoonheid van de natuur maken van Rio de Janeiro dé bestemming voor de LGBT-gemeenschap. Wil je het met eigen ogen zien? Waar wacht je nog op?

DAG 1

Kan Rio de Janeiro het opnemen tegen Barcelona, Tel-Aviv en San Francisco? Nog niet zo heel lang geleden was dit ondenkbaar. Nu is Rio de Janeiro door de gay afdeling van zender MTV uitgeroepen tot ‘beste gay-friendly bestemming ter wereld’. Andere gay-friendly hoofdsteden hebben het nakijken.

Zonnebaden op Ipanema Beach

Bezoek de homowijk van Rio vlakbij het beroemde Ipanema Beach. Tik hier meteen een paar teenslippers van Havaïanas op de kop om lekker mee door het Braziliaanse zand te banjeren: (rua Farme de Amoedo, 76 A). Om van het uitzicht te genieten (en niet alleen dat over de baai van Rio) loop je naar het strand bij Posto 8. Zie je het niet? Volg dan de regenboogvlaggen en neem onderweg wat flyers mee om op de hoogte te zijn van het avondprogramma.

Een hongerige maag? Zoek een plaatsje in Il Mio Ristorante. De gerechten daar zijn een combinatie van het beste van de Italiaanse en Braziliaanse keuken.

Wandeling door de gay wijk

Je twijfelt tussen een wandeling over de calçadão (boulevard) tussen de bodybuilders en skaters, en een volleybalwedstrijd op het strand. Waarom doe je het niet allebei? Ook het Galeria Café (rue Teixeira de Melo, 31) is een goede reden om van je handdoek af te komen. Het is zowel een bar als een kunstgalerie met een expositieruimte, en ’s avonds is het een bruisende club.

Party time

Begin je avond in het gezellige Zazá Bistrô Tropical (rua Joana Angélica, 40). Daar geniet je van cachaça (Braziliaanse rum) en eend in een saus van jabuticaba.

Hoor je het al? Uit de Botequim Tô Nem Ai (rua Farme de Amoedo, 57) klinkt heerlijke muziek. Drink je Sex on the Beach (cocktail met wodka en vruchtensap) op en wandel naar de Dama de Ferro (rua Vinicius de Moraes, 288), een van de meest trendy gay-friendly clubs van Rio.

Voor wie van elektropop en dance houdt is club The Week (rua Sacadura Cabral, 135) een fijne plek.

rio-gay-guide-1.jpg
Genieten op Ipanema Beach - Foto: Mike Vondran, CC by 2.0

DAG 2

Je nacht was kort, een prima reden om even lekker op het strand te gaan liggen. Sportieve carioca's willen hun hardlooprondje in de ochtend langs het strand van Leblon voor geen goud missen. Sta op en loop met ze mee! Of ben je liever in het water? Ga dan surfen bij Arpoador Beach.

Eindig je gezonde ochtend met een lunch met verse Braziliaanse producten. Restaurant Celeiro (rua Dias Ferreira, 199) heeft een gigantisch buffet met salades, pasteitjes en biologische seizoensgroenten. Geniet zonder je zorgen te maken over je lijn.

Cultureel intermezzo in het museum voor hedendaagse kunst (MAC) van Niterói

Je ziet het museum voor hedendaagse kunst van Rio de Janeiro al van verre staan. Het ligt aan de overkant van de baai van Rio op een uitstekende rotspunt en is ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het gebouw heeft de vorm van een vliegende schotel. In de langgerekte capsule vind je echter geen buitenaards leven, maar wel de op een na grootste collectie hedendaagse kunst van Brazilië. Een bezoek waard!

Gay-friendly avond in Copacabana

De laatste uren van je vakantie in Rio de Janeiro breng je door in de wijk Copacabana. Bestel een caïpirinha (Braziliaanse cocktail) bij een van de vele kraampjes die in Copacabana langs het strand staan en proost een laatste keer, met uitzicht op de langzaam donker wordende zee.

Om niet overvallen te worden door saudade (nostalgie) zet je de avond voort in een van de mooiste gay spots van Rio de Janeiro. Fosfobar en de club Fosfobox (rua Siqueira Campos, 143) zijn het walhalla voor liefhebbers van ao vivo (live) muziek. Le Boy en Le Girl (rua Raul Pompeia, 102) organiseren gogodans- en travestieshows. In deze omgeving en met deze sfeer vergeet je helemaal dat je alweer bijna terug moet vliegen.

rio-gay-guide-2.jpg
Wees cultureel bij het museum voor hedendaagse kunst (MAC) - Foto: Rodrigo Soldon, CC by 2.0

Gay Pride Carioca, van Copacabana tot de favela’s

Hoewel Rio de Janeiro wereldberoemd is om zijn carnaval, is de Gay Pride ook zeker de moeite waard. Ieder jaar worden half november de stad en de stranden overgenomen door het feest. De Gay Pride is het op twee na grootste evenement van Rio. LGBT-organisaties gaan ook naar de favela’s (sloppenwijken) om daar optochten te organiseren in de kleuren van de Regenboogvlag. Een evenement dat je mee moet maken.

Top 4 evenementen in Rio de Janeiro

Februari/maart: Carnaval van Rio; het grootste carnaval ter wereld.
September: Internationaal Filmfestival van Rio; festival voor filmliefhebbers uit Latijns-Amerika.
November: Gay Pride van Rio; overal in de stad optochten, bijeenkomsten en feesten van de LGBT-gemeenschap.
December: Oudejaarsdag; de gelegenheid voor een XXL-feest.

Rio de Janeiro in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt het hele jaar door een LGBT-reis maken naar Rio. De stad is op zijn best tijdens de grote evenementen van Rio (Carnaval, Gay Pride en Oudejaarsdag).

Vervoer

Taxi: de handigste en snelste manier om door Rio te reizen.
Metro en bus: de stad heeft twee metrolijnen en een busnetwerk door de verschillende wijken.

Slapen

De wijk Ipanema is een must als je volop wilt genieten van de gay- friendly spots van Rio de Janeiro. Niet ver daar vandaan, in de wijken Copacabana en Leblon, vind je ook mooie hotels.

Eten & drinken

Il Mio Restaurante: rua Farme de Amoedo, 52, Ipanema

Pizza’s en zeevruchten. Gerechten van €18 tot €25*

Zazá Bistrô Tropical: rua Joana Angélica, 40, Ipanema

Fusion keuken. Gerechten van €18 tot €27*

Restaurant Celeiro: rua Dias Ferreira, 199, Leblon

Biologische saladebar, per kilo. Reken op €12 tot €26*

Sushi Leblon: rua Dias Ferreira 256, Leblon

Fusion keuken met Japanse accenten. Gerechten van €25 tot €30*

 

* Prijzen kunnen afwijken.