Terug naar resultaten

Sporten in Brazilië: te land, ter zee en in de lucht

Heb je zin om te joggen op een paradijselijk strand? Of in een freestyle surfsessie op de golven van een van de beste surfspots ter wereld? Stap dan in het vliegtuig voor een sportieve vakantie naar Brazilië.

In 2016 werden de Olympische Spelen in Rio gehouden. De Brazilianen wilden een revanche in het Maracanã stadion. Ze waren nog niet helemaal over de uitslag van het WK voetbal heen, maar er zijn nog veel meer sportieve uitdagingen. Ontdek het zelf tijdens een esportivo (sportief) verblijf in Brazilië.

Te land: voetbal en buggy

Zoals de koning Pelé al zei: ‘In Brazilië eten, drinken en leven we voetbal’.

Doe je slippers uit en speel een voetbalwedstrijdje op het strand. In het weekend zitten de terrasjes van cafés vol met Brazilianen die de wedstrijden van het nationale kampioenschap volgen. Ieder doelpunt voelt als een weergaloze prestatie, en zo worden ze ook gevierd.

Als je over het strand loopt, zie je veel gespierde lichamen, want de Brazilianen houden van bodybuilden. In de meeste steden zijn er openbare voorzieningen waarop je kunt trainen. Deze bevinden zich zo’n beetje overal, maar je vindt ze vooral aan de stranden, in de parken en in het centrum. Na je training in de frisse zeelucht is het tijd voor een andere omgeving.

Heb je altijd al net als autocoureur Ayrton Senna op een circuit willen racen dat doet denken aan Parijs-Dakar? Stap dan in een buggy (lichte terreinwagen) en rijd van Fortaleza naar São-Luís, het Lissabon van Brazilië (ongeveer 900 kilometer verderop in het noordoosten). 

Beleef allerlei verrassende momenten in een buggy, een SUV of een boot. Ga naar het beroemde circuit van de Elf Trophy en ontdek de witte zandduinen van het park Lençois Maranhenses. Je kunt ook buggy racen op het prachtige strand van Jericoacoara, ten westen van Fortaleza.

brazil-desert.jpg
Voetstappen in de zandduinen van Lençois Maranhenses - Foto: guilherme jofili, CC by 2.0

Ter zee: surfen en duiken

In Brazilië is surfen een religie. Op het eiland Santa Catarina, in Florianópolis, vind je een paar van de beste spots aan de kust, zoals de Praia do Cardoso of de Praia de Joaquina.

Verder naar het noorden ligt Itacaré (ten zuiden van Bahia). Daar kun je surfen op de hoogste golven naast beroemdheden die hier een weekendje komen ontspannen.

De favoriete spot van surfers en duikers is het dorpje Pipa, ten zuiden van Natal. Het dorpje lijkt wel rechtstreeks van een ansichtkaart te komen. Ga er naartoe voor een onvergetelijke dag surfen en duiken met dolfijnen.

Houd je van snorkelen? Ontdek dan de wateren van Parnaioca op Ilha Grande, op 50 minuten afstand van de Cariocakust (regio van Rio). Er liggen hier veel scheepswrakken uit de hoogtijdagen van de piraterij.

In Fernando de Noronha (Pernambuco) en Albrolhos (Bahia) zorgen de rijkdom van de zeebodem en de waterkwaliteit voor een onvergetelijke duikervaring. Zwem samen met clownvissen door het koraalrif.

 

In de lucht: de kust van bovenaf

De Braziliaanse kust heeft een uitstekend klimaat en langs de kustlijn is de aarde over het algemeen vrij vlak. Het is dan ook niet vreemd dat er hier de afgelopen 30 jaar steeds meer lanceerbasissen zijn gekomen.

Voor een adrenalinekick klim je naar Pedra Bonita, boven São Conrado. Vanaf daar maak je een onvergetelijke vlucht met een deltavlieger of parapente boven de Baai van Rio de Janeiro.

Stap in Angra dos Reis, ten zuiden van Rio, aan boord van een helikopter voor een korte vlucht boven het kristalheldere water van Ilha Grande met zijn paradijselijke stranden en weelderige planten.

Aan de noordoostkust, ten zuiden van Salvador, ligt het eiland Tinharé. Op dit eiland ligt het dorp Morro de São Paulo, een waar paradijs. Het is gespaard gebleven van de vaak schadelijke effecten van toerisme op het ecosysteem. Als je durft, klim je naar de vuurtoren op het hoogste punt van het dorp voor een duizelingwekkende afdaling met een kabelbaan naar het strand. De adrenaline giert door je lijf.

 

brazil-beach.jpg
Het Strand van São Conrado - Foto: Daniel Fucs, CC BY-SA 2.0

Capoeira, verzetssymbool

Deze vechtsport is vermomd als dans. Hij is uitgevonden door zwarte slaven, als verzet tegen hun meesters. Tegenwoordig is het een nabootsing van een gevecht. Er wordt gedanst op het ritme dat wordt aangegeven door een cirkel van toeschouwers en een aantal trommels. Laat je hypnotiseren door de langzame bewegingen van de dansers. Deze vechtsport wordt overal in het land beoefend, maar vooral in Salvador. Het is nog altijd een modern symbool van het verzet tegen de onderdrukking.

Top 4 sportieve evenementen in Brazilië

Eind februari: Carnaval van Rio, de samba in de spotlight. Iedereen doet mee.

Juli: Marathon van Rio, een van de mooiste hardloopwedstrijden ter wereld.

Oktober: Oceano Santa Catarina Pro, surfcompetitie voor vrouwen, rondom Florianópolis.

November: de grand prix van Brazilië, deze telt mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. 

Brazilië in het kort 

Beste tijd om te gaan

Hoewel je het hele jaar door van Brazilië kunt genieten, zijn sommige stranden in de winter minder druk. Een voorbeeld daarvan is het strand van Florianópolis. Zo kun je in alle rust verschillende watersporten uitproberen.

Vervoer

Voor zoveel mogelijk vrijheid wordt aangeraden een auto huren om bij de beste spots te komen. Om ’s avonds thuis te komen, kun je een taxi nemen.
Voor langere afstanden neem je het vliegtuig. Dat is duurder, maar ook sneller.

De boot, jetski en buggy zijn voor de echte sportievelingen.

Slapen

De badplaatsen aan de kust Nordeste, zoals Salvador, Fortaleza en São Luís en de badplaatsen ten zuiden van Rio, zoals Florianópolis en Ilha Grande zijn een goede uitvalsbasis voor land- en wateractiviteiten.

Eten & drinken

Five Sport Bar: Avenida Luís Tarquínio Pontes, 2849, Lauro de Freitas, Bahia - Braziliaanse keuken, bar, menu’s vanaf € 5*

Poracaso: Lagoa Da Jansen, São Luís, Maranhao - Braziliaanse keuken, bar, menu’s vanaf € 6*

Tá Bonito: Rua Bento Albuquerque, 2615, Fortaleza, Ceará - Braziliaanse keuken, bar, menu’s vanaf € 8*

The Black Swan: Rua Manoel Severino de Oliveira 592, Florianópolis - Braziliaanse en Mexicaanse keuken, Irish pub, menu’s vanaf € 5*

 * Prijzen kunnen afwijken.