Terug naar resultaten

5x gerechten die je moet proberen in Bulgarije

Sofie Couwenbergh

Sofie neemt je mee op haar reizen in België en daarbuiten. Haar interesse in het dagelijks leven op een bestemming, levert verrassende tips op.

Van de Bulgaarse keuken verwacht je misschien dat het eten zwaar en vettig is. Ja, de Bulgaren eten graag worst en ingewanden, maar ze hebben nog zoveel andere typische gerechten die zelfs op de warmste zomerdag smaken. Daarbij is uit eten gaan in Bulgarije helemaal niet duur. Je hebt dus geen enkel excuus om de volgende gerechten niet eens uit te proberen.

1

Gevrek

Gevrek is een cirkelvorming brood met een groot gat in het midden. Je eet het niet met beleg of als onderdeel van een maaltijd, maar wel als snack, eventueel met wat kruiden erbij. Het is een zacht brood, qua textuur vergelijkbaar met onze malse sandwiches. Je vindt gevrek ook in het Midden-Oosten. Daar wordt het vaak in honing gewenteld alvorens er sesamzaadjes over te strooien en het te bakken.

Foto: -Patxi Izkue- on Visual hunt / CC BY


2

Parlenka

Parlenka betekent zoveel als "verbrand brood". Het zijn dunne, platte schijven brood die op de barbecue of grill bereid worden tot ze lekker hartig zijn. Vaak worden er kruiden of knoflook aan het deeg toegevoegd, wat maakt dat parlenka overal wel een beetje anders smaakt. Dit brood wordt als bijgerecht gegeten bij salades of andere lichte maaltijden.

Foto: Pixabay3

Tarator

Tarator is een typisch zomergerecht in Bulgarije. Je bestelt het als afkoelende snack of als voorgerecht. Wat het is? Een koude komkommersoep met yoghurt of tahini, look, dille en olie. Ook worden er verkruimelde walnoten aan toegevoegd. Soms wordt tarator ook geserveerd als een saus of zelfs als een dip. In die gevallen wordt er tijdens de bereiding gewoon minder water aan toegevoegd.

Foto: Ikonact [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], Wikimedia Commons


4

Shopska

Shopska is een salade die erg doet denken aan de typisch Griekse salade met feta. Ook in shopska-salade zitten komkommer, tomaten en ui, maar daarnaast worden er ook geroosterde paprika en soms wat peterselie toegevoegd. Het grootste verschil zit in de kaas. Dat is geen feta, maar een veel zachtere en minder droge Bulgaarse witte kaas. Met wat brood erbij, is het de ideale lunch voor op een warme dag.


5

Kavarma

Kavarma is een ovengerecht dat bereid wordt in een eenpersoonsovenschotel. Je krijgt het direct uit de oven opgediend en eet het uit je eigen ovenschaal. Het juiste recept varieert afhankelijk van de streek waar je je bevindt, maar terugkerende ingrediënten zijn altijd varkens- of kippenvlees, peper en zout, paprika of pepers, ui en bonenkruid. Het is een hartig en vullend gerecht dat vooral in de winter smaakt.

Foto: Alesist on Visual Hunt / CC BY-SA


Zoek naar goedkope hotels in Bulgarije met Expedia

Bewaar op Pinterest: