By Expedia Team, on September 6, 2016

Proeverijen in de wijngaarden van Chili

Het Chileense landschap is opvallend afwisselend. Er zijn besneeuwde bergtoppen, hete woestijnen, geisers en uitgestrekte stranden. Midden tussen deze uiteenlopende gebieden liggen de Centrale Valleien. Daar is het klimaat het meest geschikt voor de wijnbouw. De omstandigheden zijn ideaal voor de productie van karakteristieke wijnen met subtiele aroma’s. Maak een heerlijke tocht langs de Chileense wijngaarden en laat je verrassen door de smaakvolle Chileense druiven.

De Centrale Vallei van Chili met zijn eeuwenoude wijngaarden
————————————————————

### 400 jaar geschiedenis

In deze vallei hebben de conquistadores in de 15e eeuw de eerste wijnranken geplant. Gedurende meerdere eeuwen was de oogst alleen bedoeld voor de productie van miswijn.

In de 19e eeuw emigreerden Franse wijnboeren naar Chili. Zij importeerden verschillende soorten wijndruiven, waaronder cabernet, sauvignon blanc, sémillon, cabernet-sauvignon, merlot en syrah. De wijnbouw floreerde en zo ontwikkelde zich de handel in Chileense wijnen. Er werd steeds meer geëxporteerd en tegenwoordig worden de wijnen uit Chili ook in Europa veel gedronken.

De economische groei van de Chileense wijnsector werd bruusk geremd toen Pinochet aan de macht kwam. Tijdens deze dictatoriale periode werd de export van Chileense wijn stilgelegd. Sinds het land weer een democratie is, groeien de productie en internationale verkoop weer hard.

16267335756_ec768e1a71_k.jpg

Wijnen in de Maipostreek – Foto : Byron Howes onder licentie van CC BY-ND 2.0

Proeverijen in de Maipovallei
—————————–

Op één uur rijden van Santiago ligt de Maipovallei. Dit is de meest traditionele wijnregio van het land. Op de verschillende landgoederen van dit gebied worden verfijnde cabernets en merlots geproduceerd.

Om hier zelf een mening over te vormen, ga je naar het grootste wijnlandgoed van Chili: Concha y Toro. Dit landgoed is opgericht in 1883. Je kunt hier deelnemen aan een rondleiding langs verschillende druivensoorten, zoals cabernet-sauvignon, pinot noir of riesling. Na een wandeling tussen de druiven is het tijd voor een proeverij. Kies hierbij voor een Casillero del Diablo. In deze volle cabernet-sauvignon proef je zwarte bessen terug.

Vervolg je tocht door de regio bij het landgoed Viña Santa Rita. Daar geniet je van heerlijke rode wijnen na een bezoekje aan de wijnkelder. Kies voor een Casa Real of een Medalla Real. Vervolgens ga je verder met de tour over het landgoed. Naast de wijnranken en de bodegas (wijnkelders), kun je hier ook naar de historische haciënda (landgoed). Daar bevinden zich een restaurant en een museum voor precolumbiaanse kunst. Hier kun je dus van heerlijke wijnen genieten nadat je de prachtige kunst hebt bewonderd.

Historische pauzes in de regio Aconcagua
—————————————-

Op het landgoed Viña Errazuriz is de wijnproductie een echte familiezaak. De wijngaarden en bodega’s worden sinds 1870 van vader op zoon en van moeder op dochter doorgegeven. Je kunt er de wijngaarden bezoeken en deelnemen aan een proeverij van Don Maximiano, La Cumbre en Max Reserva. Dat zijn drie namen die je hier zult leren kennen en die je niet snel gaat vergeten.

6882309203_03bea0d308_o.jpg

Landschap in Maipo – Foto : GB onder licentie CC BY-ND 2.0

### Witte wijnen en wijnoogst

Heb je zin in een proeverij van witte wijnen? Dan moet je naar de valleien Casablanca en San Antonio. Deze staan vol met sauvignon blanc. Om de verfrissende drank te proeven die van deze druiven wordt gemaakt, plan je een bezoekje aan Casas del Bosque. Op dit landgoed worden ook merlots en syrahs verbouwd, voor als je meer van rode wijnen houdt. En als je honger hebt gekregen van dit aperitiefje, kun je naar het restaurant van het landgoed voor een gastronomische pauze.

Het landgoed Indomita prijkt op zijn eigen heuvel. Het lijkt wel of het landgoed je komst al voorzag. Dit vreemde gebouw heeft een verblindend witte kleur. Ga er naartoe voor zijn heerlijke witte wijnen.

Ben je tussen eind februari en half april in de regio? Dan moet je deelnemen aan de wijnoogst op landgoed Matetic Vineyards. Dit is een unieke ervaring die je afsluit met een welverdiende proeverij in een gezellige sfeer.

### Carménère

Dit is een naam die je zeker gaat horen tijdens je tocht over de Chileense wijnroutes. Carménère is een blauwe druivensoort die in de jaren ’80 is herontdekt in Chili. Oorspronkelijk komt hij uit Frankrijk, uit de regio Bordeaux. Door een druifluisepidemie was deze druivensoort definitief van de aardbodem verdwenen. Althans, dat is wat men dacht. Tot de druif weer werd gevonden aan Chileense wijnranken die een eeuw eerder uit Frankrijk waren geïmporteerd. Deze wijn, die tegenwoordig wordt gezien als de nieuwe ambassadeur van de Chileense wijngaarden, moet je proeven.

De wijngaarden van Chili in het kort
————————————

### Beste tijd om te gaan

De Centrale Valleien, waar de meeste wijnlandgoederen liggen, hebben een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en warm (28°C overdag) en de winters zijn vochtig en zacht. Het oogstseizoen, in maart en april, is ideaal voor een grondige ontdekkingstocht langs de Chileense wijngaarden.

### Vervoer

Bus: er zijn reisorganisaties die toeristische tochten organiseren door de Chileense wijnregio’s. Een gids vertelt je over de geschiedenis van de wijngaarden en je stopt onder andere voor proeverijen.

Auto**: Ideaal om in je eigen tempo van het ene landgoed naar het andere te rijden.

### Slapen

In een hospedaje (particulieren die een kamer in hun huis verhuren), in een residencial (klein familiepension) of in een hostal (klein hotel of hostel) in de regio Maipo.

### Eten & drinken

Peumayen Ancestral Food: Constitución 136, Santiago – Precolumbiaanse en Chileense keuken, menu’s van € 23 tot € 46*

Aqui esta Coco: La Concepcion 236, Santiago – Zeevruchten, Chileense keuken, menu’s vanaf € 46*

Tesoros de Chile Restaurant: Avenida Concha y Toro 02310, Pirque – Chileense keuken, menu’s tussen € 28 en € 58*

La Calma de Rita: Camino Santa Rita 2672, Pirque – Zuid-Amerikaanse keuken, menu’s tussen € 14 en € 46*

* Prijzen kunnen afwijken.

### Wist je dat?

…de Chileense wijnen tot de meest ecologische en biologische ter wereld behoren? Dankzij het unieke klimaat, de droge lucht, de koele nachten en een optimale hoeveelheid zon worden de wijnranken hier maar weinig blootgesteld aan de gevaren van parasieten of schimmels. De druiven hebben dus maar weinig bescherming nodig. Dat zorgt ervoor dat ze zich natuurlijk kunnen ontwikkelen. De levensduur van Chileense wijngaarden is 3 of 4 keer zo lang als die van een Europese wijngaard.

### Top 4 evenementen in Chili

Maart – april: wijnoogst van Chili, activiteiten, feest, proeverijen van gerechten en wijn en pisado de la uva (druiven worden met de voeten fijngestampt tijdens een feest).

April: gastronomisch festival Ñam, in Santiago, ontdek de Latijns-Amerikaanse keuken, proeverijen.

Juni: inheems Nieuwjaar van Chili, de Mapuche, Aymara en Rapa Nui vieren hun Nieuwjaar (ceremonies, activiteiten, muziek).

September: F**iestas Patrias, nationale feestdag van Chili, activiteiten, muziek.”