Terug naar resultaten

Een vakantie in het teken van watersport in Costa Rica

Surfen, raften en diepzeeduiken, aan watersporten geen gebrek in Costa Rica. Het land ligt tussen de Stille Zuidzee en de Caraïben. Het is een paradijs voor liefhebbers van surfen, peddelen en duiken. Duik in het water van Costa Rica bij Playa Hermosa, de Cocoseilanden of in de Rio Pacuare.  

Costa Rica: golvenparadijs 

Met de Stille Zuidzee in het westen en de Caraïbische Zee in het oosten vormt de kust van Costa Rica een droomdecor voor surfliefhebbers. De golven van Costa Rica stellen nooit teleur. Van januari t/m december zijn hier zonder onderbreking golven te vinden. Surfers kunnen hier dus het hele jaar terecht om hun favoriete sport te beoefenen.  

Of je nu beginner of gevorderde bent: de stad Jaco, aan de Stille Zuidzee, is je startpunt. Bij deze beroemde surfspot geniet je van heerlijke surfsessies op perfecte golven. Ga vervolgens naar Dominical en Tamarindo. Deze twee toeristische badplaatsen zijn ook ideaal om nog een paar golven mee te pakken.

CostaRica-Sports-VisualHunt.jpg
Foto: dog4aday via VisualHunt / CC BY

Als je op zoek bent naar meer uitdaging, moet je naar het dorp Playa Hermosa. Daar vind je een beroemd strand van 7 kilometer lang met het hele jaar door een prachtige deining van de zee. Tot slot ga je naar nationaal park Santa Rosa voor twee mythische spots: Ollie’s Point en Witch’s Rock. Deze plekken zijn speciaal voor geoefende surfers.  

Raften en kajakken in Costa Rica 

Naast ontelbare surfspots, heeft Costa Rica ook veel waterwegen (altijd in de buurt van het strand). Deze zijn zeer geschikt voor liefhebbers van raften. De routes zijn geklasseerd van II tot V. Er zijn dus zowel mogelijkheden voor beginners als voor echte pro’s. 

Ga naar de Rio Pacuare. Deze ligt op ongeveer honderd kilometer van Puerto Limón. Langs deze mythische rivier bevindt zich 1 van de 5 beste plekken ter wereld om te raften. Daal af in de bosrijke ravijnen met adembenemende stroomversnellingen. Op deze rivier vind je afdalingen van klasse II, III en IV. Hier krijgen dus zowel beginners als gevorderde rafters zeker een adrenalinekick. 

Houd je van zeekajakken? Maak dan een tocht bij de riviermonding van Tamarindo en het strand van Langosta. Het is moeilijk om een betere plek te vinden om te vissen, te zonnen of om vogels te spotten.

CostaRica-Sports_VisualHunt (1).jpg
Foto: David Berkowitz via VisualHunt / CC BY

De zeebodem van Costa Rica 

Nadat je Costa Rica vanaf het water hebt bewonderd, is het tijd om door het glinsterende oppervlak van het kristalheldere zeewater te duiken en de diepte op te zoeken. De kust van Costa Rica heeft voor duikliefhebbers een zeer rijke onderwateromgeving in petto. Er zijn veel verschillende soorten dieren en er groeien weelderige waterplanten. 

In de Caraïbische Zee duik je in het water van nationaal park Cahuita. Bewonder meer dan 123 vissoorten in alle kleuren van de regenboog. Daarnaast vind je er 35 soorten koraal. De kust van dit park is zowel geschikt voor duiken door beginners als professionals. Je kunt duiken in kleine riffen van een paar meter diep, maar er zijn ook diepe geulen die je kunt ontdekken. 

Als je een gevorderde duiker bent, moet je naar het westen, naar de Stille Zuidzee. Laat het vasteland van Costa Rica achter je en ga naar Isla del Caño. Daar zwem je tussen haaien, roggen en zeeschildpadden in een prachtige omgeving. Je zult je ogen niet geloven.

Het beroemde Isla del Coco 

Het Isla del Coco (Cocoseiland) ligt 535 kilometer buiten de kust van Costa Rica. Het eiland staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst. Dit nationaal park staat ook bekend als 'schateiland' of 'smaragd van de Stille Zuidzee'. De onderwaterwereld is hier echt uitzonderlijk. Hier bevindt zich het enige tropische regenwoud van de hele  Stille Zuidzee. Je vindt er gigantische bomen en allerlei soorten dieren. Het is een waar paradijs, beschut tegen de mens, dat je onder geen beding mag missen.

Top 4 evenementen in Costa Rica                                             

Iedere zaterdag: Surf Contest van Playa Hermosa ter hoogte van de Backyard Bar, wekelijkse surfwedstrijd met concerten en dj’s.

Maart: Extreme Sports Festival Pavones in Golfito, kitesurf-, surf- en peddelwedstrijd.

Juli: Feest van de Maagd van de Zee, in Puntarenas, processie ter ere van de Maagd van de berg Karmel, gevolgd door een zeilwedstrijd.

Oktober: Carnaval van Puerto Limón, feesten en sportieve activiteiten aan de Caraïbische Zee.

Costa Rica in het kort 

Beste tijd om te gaan 

Costa Rica is het hele jaar door geschikt voor watersporten. Toch kun je het beste tussen december en april gaan om optimaal te genieten van het heerlijke weer. 

Vervoer 

Als je op eigen houtje de kust van Costa Rica wilt ontdekken, huur je een 4x4 auto. Op zoek naar een goedkopere (maar langzamere) optie? Ga dan met de bus

Vliegen & overnachten 

Vanuit Nederland kun je met een of meerdere tussenstops naar Costa Rica vliegen. In de badplaatsen waar je watersporten kunt beoefenen, vind je veel hotels in de buurt van het strand. Bijvoorbeeld in Tamarindo en Cahuita National Park. Als je een minder toeristische accommodatie wilt, ga je naar een bed & breakfast in het binnenland. 

Eten & drinken 

Graffiti Restro Cafe and Wine Bar: Centro Comercial Pacific Center, Pastor Diaz Avenue, Jaco - Originele en internationale keuken in een stads decor. Tussen € 9 en € 22*

Ginger: 158 rue Principale, Playa Hermosa - Verfijnd tapasrestaurant. Tussen € 4 en € 11* per bordje tapas

Coma Verde: Av. 9A tussen calle 15 en 17, San José - Lichte biologische keuken met lage prijzen. Tussen € 5 en € 9*

El Chante: Hoofdstraat, La Virgen - Typische gerechten uit Costa Rica, grote porties, geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Tussen € 5 en € 10*

 

* Prijzen kunnen afwijken.