Terug naar resultaten

5x zien & doen aan de Bodensee

De Bodensee, of het Bodenmeer, is het grootste meer in Duitsland en een van de mooiste meren in de Alpenregio. Voor liefhebbers van wandelen, fietsen, watersporten en middeleeuwse dorpjes zetten we de highlights van een actieve vakantie aan de Bodensee op een rij.

1. Actie op ’t water

Het Bodenmeer, de Bodensee in het Duits, is het grootse zoetwatermeer in Duitsland. Het grenst aan zowel Duitsland, Zwitserland als Oostenrijk en geldt als een van de mooiste meren in de Alpenregio. Als waterliefhebber zit je aan de Bodensee natuurlijk goed. Je kunt er zeilen, kitesurfen, windsurfen, kajakken, zwemmen en waterskiën. Ook suppen is er sinds kort populair. Bij SUP-Venture (1), bij Baden-Württemberg, kun je verschillende boards huren. De materialen zijn van goede kwaliteit en het is grappig om te zien hoe suppen (stand-up paddelen) een echte sport aan het worden is. Surfschule Bodensee (2) voorziet in alles wat surfers zich maar kunnen wensen. Je kunt er lessen volgen of materiaal huren. Het rustige, westelijke deel van het meer is meer geschikt voor kanovaarders. Paddelprofi Day Tours (3) bij Konstanz biedt tours met gidsen en cursussen voor elke behoefte. Er zijn ook genoeg fijne stranden langs het meer om te zonnebaden en zwemmen.

Bodensee_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Romantisch eiland

In de Bodensee vind je maar liefst tien eilanden. Vooral het romantische bloemeneiland Mainau, bij de universiteitsstad Konstanz, is het bezoeken waard. Maak een wandeling door de vlindertuin met meer dan 500 soorten vlinders, de rozentuin, én schiet plaatjes bij de prachtige fonteinen. Bewonder de prachtige bomen op het eiland, waarvan sommige al honderden jaren oud zijn, en snuif in de Italiaanse tuin de geur op van meer dan 30.000 rozen. Het eiland ademt zo’n romantische sfeer, dat er jaarlijks veel stelletjes trouwen. Op het eiland vind je een klein kasteel, Schloss Mainau (4), dat in 1746 werd gebouwd als zomerhuis voor de groothertog. Het heeft een koffiehuisje en een tentoonstellingsruimte. Naast het kasteel staat het barokke kerkje Schlosskirche St. Marien (5). Auto’s zijn niet toegestaan op Mainau, maar je kunt parkeren op het vasteland en via de brug het eiland bereiken. Er is ook een bootverbinding via Mainau Hafen.
 

3. Fietsen en wandelen

Rondom de Bodensee liggen veel leuke stadjes waar je van alles kunt ondernemen. Er zijn veel wandelpaden, die je afwisselend door prachtige natuur en leuke dorpen voeren. Een verzameling van drie mooie wandelroutes over bos- en veldpaden is Bodensee LandGänge, rondom de plaats Markdorf. Een andere prachtige route is de SeeGang, die rond het noordelijke gedeelte van de Bodensee, de Überlinger See, voert. Drink onderweg een lokaal biertje bij brouwerij Ruppaner-Brauerei (6), of een koffietje bij een van de boerderijcafés. Voor fietsliefhebbers zijn de Bodensee-Radweg en de route Danube-Lake Constance aanraders. Voor uitgebreide routekaarten en fietsverhuur kun je terecht bij de toeristenbureaus in Konstanz en Überlingen.
 

4. Stad van de linden

Op een prachtige, met lindebomen begroeide plek langs het Bodenmeer, stichtten de Romeinen lang geleden het legerkamp Lindavia, of Linden Au, wat allebei ‘Linden langs het waterlandschap’ betekent. In het meer ligt het gelijknamige eiland Lindau, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het eiland is door een brug met het vasteland verbonden, en is een van de grootste toeristische attracties van de Bodensee. Ontdek in het stadsmuseum Haus zum Cavazzen (7) op de Marktplatz hoe de mensen hier vroeger leefden, en drink een kopje koffie op een van de gezellige terrassen. Aan weerszijden van de brug ligt een lommerrijk stadspark, waar je kunt wandelen en picknicken, of het parktheater kunt bezoeken.

Bodensee Lindau_Pixabay.jpg
Lindau - Foto: Pixabay

5. Skywalk Allgäu

Kinderen willen vast graag naar Naturerlebnispark Skywalk Allgäu (8), en volwassenen vermaken zich er stiekem ook goed. Het mooie natuur-speelpark heeft een uitkijktoren, klimtorens met glijbanen, en je kunt wandelen over een natuurbelevenispad en een spannend hindernispad. Maar vooral indrukwekkend is de skywalk, het zogenoemde boomkroonpad. Op veertig meter hoogte leidt een pad van trappen en tuibruggen door de boomtoppen. De tuibruggen bewegen, en je hebt schitterend uitzicht op de Bodensee. De klim over de trappen is pittig, maar in de uitkijktoren is een lift, waardoor het boomkroonpad ook toegankelijk is voor wandelwagens en rolstoelen. De toegangsprijs voor volwassenen is € 7,50* in de winter en € 9,80 in de zomer. Voor kinderen boven de 1 meter lengte (tot 17 jaar) is dat € 5,20 en € 7,80. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Mainau in de oorlog

Het prachtige eiland Mainau heeft een minder mooie geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog renoveerde de Duitsers het kasteel op het eiland, om er een rustoord voor nazi-officieren van te maken. Dat is er nooit van gekomen. Ironisch genoeg waren het kamp-overlevenden, die in het kasteel op krachten konden komen. Uiteindelijk moesten ook de bewoners van het eiland hun huizen tijdelijk verlaten, om voormalige gevangenen onderdak te bieden. Een gedenksteen in de kasteeltuin, met daarop de namen van de gestorvenen en een informatieplaquette over de Nazi-tijd, herinneren nog aan de duistere periode van het mooie eiland.

Eten en drinken

Rondom de Bodensee komen vooral liefhebbers van bier en bratwurst aan hun trekken. Ook gerechten als Kartoffelsalat (aardappelsalade) en Käsespätzle (een pastagerecht met veel kaas), vind je op elke menukaart.

Overnachten

Rondom de Bodensee vind je fijne hotels in Konstanz, Lindau, Kreuzlingen en Friedrichshafen.

Top 3 leuke stadjes rond de Bodensee 

Friedrichshafen. Gezellige stad, waar je een rondje in een zeppelin kunt vliegen. 

Meersburg. Prachtig havenstadje met gekleurde huizen. Veel instamomentjes! 

Bregenz. Cultuurstad met in de zomermaanden een enorm, drijvend podium in de Bodensee.

Contacten 

  1. SUP-Venture: Radolfzeller Str. 23, Campingplatz Schachenhorn, 78351 Bodman-Ludwigshafen, Baden-Württemberg, Bodensee, +49 1729312632
  2. Surfschule Bodensee: Strandweg 22, Im Strandbad Ost, 88662 Uberlingen, Baden-Württemberg, Bodensee, +49 1746286981
  3. Paddelprofi Day Tours: Fohrenbuehlweg 54, Unterhalb des Campingplatzes Bruderhofer, 78464 Konstanz, Baden-Württemberg, Bodensee, +49 17680271039
  4. Schlosskirche St. Marien: Insel Mainau, 78465 Konstanz, Baden-Württemberg, Bodensee +49 49075313030
  5. Schlosskirche St. Marien: Insel Mainau, 78465 Konstanz, Baden-Württemberg, Bodensee
  6. Ruppaner-Brauerei: Hoheneggstraße 41-51, 78464 Konstanz, Bodensee, +49 753193730
  7. Haus zum Cavazzen: Cavazzen, Marktplatz 6, 88131 Lindau, Bodensee, +49 8382944073
  8. Allgäu: Oberschwenden 25, 88175 Scheidegg, Beieren, Bodensee, +49 83818961800