Terug naar resultaten

De alternatieve scene van Berlijn

In deze gids vind je de beste adressen voor een weekend vol underground-belevenissen.

Als er iets bij Berlijn hoort, dan zijn het rebelse culturen en clandestiene feesten. Ontdek het nieuwe leven in oude gebouwen, de eco-tuinen en de bars met zinderende muziek waar de stad haar reputatie als underground-hotspot aan te danken heeft.

 

DAG 1

Geheime tuinen 

Je weekend Berlijn begint in de Prinzessinnengarten, een stadstuin middenin de stad, vlakbij het Moritzplatz. Daar groeien rijen tomaten, worteltjes en komkommers onder de fruitbomen: het is een echte, ouderwetse moestuin. Compleet met kas, houten bankjes, een zacht schommelende hangmat... Vroeger was dit een rommelig, braakliggend stuk grond, nu een paradijsje in de stad.

Je kunt dit mooie initiatief steunen door wat geld achter te laten of je handtekening te zetten onder de petitie die moet voorkomen dat dit stukje land ten prooi valt aan projectontwikkelaars.

En er valt nog meer groens te ontdekken: als je doorwandelt langs de Ringbahn, de spoorlijn die om de stad heen loopt, kom je authentieke Schrebergarten, volkstuintjes, tegen.

Voor een echte Berlijnse maaltijd ga je naar Max & Moritz. Hier geniet je in een landelijke sfeer van worstjes en aardappelkroketjes. Precies het soort eten dat je nodig hebt om je vervolgens weer in het alternatieve Berlijn te storten.

TV-mode van toen

‛s Middags ga je naar het zuid-oostelijk deel van de stad, voor een bezoek aan het Adlershöfer Kostümfundus. In dit ondergrondse pakhuis worden maar liefst 35.000 kostuums bewaard. De meeste zijn afkomstig van de DDF, de vroegere Oost-Duitse televisie. Een waar modemuseum! Tussen de vintage kostuums en accessoires door wandel je van het ene tijdperk in het andere. De collectie doet nog steeds dienst bij het maken van films en tv-series: de meubelen, kleren en accessoires worden vaak ter beschikking gesteld aan filmmakers.

Aan het eind van de dag ga je terug naar het stadscentrum voor een zinderende avond bij Berghain. Deze club, middenin de alternatieve wijk Friedrichshain, is gevestigd in een enorme elektriciteitscentrale uit de jaren vijftig. Er kunnen dan ook 2.400 feestgangers in!

Pont Oberbaum Friedrichshain.jpg
Oberbaumbrücke in Friedrichshain

DAG 2

Brunchen en moderne ruïnes bekijken

Na een heftige nacht kun je langzaam wakker worden met een typisch Berlijnse brunch. Bij Mauerblümchen, bijvoorbeeld, waar je voor een paar euro zoveel mag eten als je kunt. Roerei, ham, kip, tomaten, muesli, broodjes, worstjes, chocoladepudding, fruit... En wil je daarna nog even blijven, vlei je dan gerust neer op een zachte sofa, of doe mee aan een partijtje minivoetbal!

Tegen het eind van de ochtend wandel je in de richting van het Spreepark, een verlaten attractiepark. Het reuzenrad trilt en knarst in de wind, de dinosaurussen zijn van de wanden gebladderd, maar het kleurige treintje door het Russische gebergte brengt nog wat leven op deze bijzondere plek. Spits je oren: misschien hoor je nog de echo van geschater...

Spreepark.jpg
Spreepark

Een avond uit: jazz of alternatief?

Straks een avond uit in Berlijn: dan is het verstandig om eerst wat kracht op te doen. Bij Adana Grill Haus proef je de lekkerste Turkse keuken van heel Berlijn. Probeer een heerlijke, exotische linzensoep.

Daarna is het tijd om te kiezen hoe je je laatste avond van dit weekend wilt doorbrengen. Misschien kies je voor een ontspannen avond in de stijlvolle B-flat, de beroemde jazzclub, waar je tintelende cocktails kunt drinken. De intieme sfeer zorgt voor een avond vol ontspanning en verleiding.

Of misschien stort je je liever nog een keer in de undergroundscene van de Duitse hoofdstad? Ga dan naar de ://about blank! Zoals in de meeste Berlijnse undergroundbars verwijst de jaren negentig-inrichting naar het magische gevoel van vrijheid vlak na de val van de Berlijnse Muur.

En zo eindigt je underground-weekend in Berlijn met muziek. Je hoeft nog maar twee woorden te zeggen... Gute Nacht Berlin!

Underground verdwaal-ervaring

Thema-avonden, een loungesfeer en een barok interieur... bij Zur Wilden Renate vind je het allemaal. Zin in een wel heel aparte ervaring? Dwaal dan door het labyrint Peristal Singum’. Koop een kaartje bij de waarzegster die voor de ingang zit en waag je dan de bochtige gangen van het doolhof in. Op je knieën of op je tenen zoek je je een weg naar de uitgang. Spanning en sensatie verzekerd!

Berlijn via de pen van Gad Beck

Bijzonder: het boek An Underground Life: Memoirs of a Gay Jew In Nazi Berlin. Deze autobiografie vertelt het ongelooflijke verhaal van Gad Beck, een homoseksuele jood in het Berlijn van de nazi’s, die de Holocaust overleefde en verzetsleider werd. En schrijven kon hij ook: zonder bitterheid vertelt hij over de verschrikkingen waarmee de joden in Berlijn elke dag te maken hadden.

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer is natuurlijk de beste tijd om van de alternatieve openluchtfestivals te genieten.

Vervoer

De metro’s (S-Bahn en U-bahn) rijden van 04.00 tot 01.00 uur; op vrijdag en zaterdag rijden ze de hele nacht door.

In de hele stad rijden bussen, ook ‛s nachts.

Slapen

Dit weekend is vooral bedoeld om de alternatieve cultuur te ontdekken, dus kies een hotel in Kreuzberg of in Friedrichshain, temidden van de trendy cafés.

Eten en drinken

Max & Moritz: Oranienstrasse 162

Mauerblümchen: Wisbyer Strasse 4

Adana Grillhaus: Manteuffelstrasse 86

Citaat

“De mens heeft het verschrikkelijke vermogen om zich voor te stellen wat hij kan worden, en dat is de duivel”

Alfred Döblin, was een joodse arts, geboren in 1878. In 1919 begon hij een cabaret waarin hij de Duitse politieke en artistieke actualiteit becommentarieert. Later werd hij romanschrijver. Zijn bekendste boek is Berlin Alexanderplatz uit 1929 over het leven in het sombere Berlijn van de Weimar Republiek. Zijn werk werd door de nazi’s verboden en hij vluchtte naar Parijs, en vervolgens naar Amerika.

Het beste van

Top 5 underground evenementen

April: A MAZE Indie Connect, beroemd game-festival

21 juni: Muziekfestival, overal in de stad concerten

Augustus: Nachtfeesten van de Teufelsberg

September: Berlin Festival, muziek in de open lucht

September: Going Underground, festival van korte films in de metro