Terug naar resultaten

De veelbewogen 20ste eeuw van Berlijn

Een bijzondere reis door het Berlijn van de vorige eeuw: de stad van de wanhoop, de stad van de scheiding, en de stad van de hereniging. Berlijn heeft een veelbewogen verleden, De stad werd verscheurd door twee wereldoorlogen, was het machtscentrum van de nazi’s, werd dertig jaar lang in tweeën gedeeld en koestert nu respectvol de sporen van dat verleden. Bereid je voor op een emotioneel weekend, langs herinneringen aan de Holocaust en de resten van de beroemde muur.

DAG 1

Berlijn, een stad met een rijk verleden

Een goed begin van dit bijzondere weekend in Berlijn: dompel je eerst onder in de geschiedenis bij Story of Berlin. Dit is een interactief museum waar klein en groot als vanzelf de belangrijkste perioden uit het verleden van deze stad leren kennen. Die periode is zowel chronologisch als naar thema ingedeeld, en er zijn zelfs grappige voorstellingen te zien.

Tussen de middag zoek je even een Aziatische sfeer op bij Saigon and more. Lekkere Vietnamese gerechten voor een zeer schappelijke prijs, zeker voor de royale porties die je krijgt. Aanrader: Pho Bo (soep van rijstnoedels, rundvlees en steranijs).

Holocaust-Memorial-25132.jpg
Holocaustmonument

Herinneringen aan de jodenvervolging

Vanmiddag richt je je op de periode van de Tweede Wereldoorlog, in en om  het Jüdisches Museum Berlin. Dit indrukwekkende gebouw bestaat uit twee delen, die een gebroken Davidsster voorstellen. Het museum is er helemaal op gericht om de bezoeker te confronteren met het lijden van de joden in de oorlog.

Binnen versterken de krappe ruimtes en het spaarzame licht het gevoel van beklemming. Lege zalen maken het verlies van een deel van de joodse cultuur zichtbaar. Kunstwerken herinneren aan de gedeporteerden, zoals de Shalechet-installatie: in een bijna lege zaal liggen op de vloer 10.000 ronde metalen platen met gezichten erop.

In het buitengedeelte van het museum vind je de indrukwekkende Holocaust Tower en de Tuin der Verbanning, symbolen van de ontworteling en de dood.

Na al die emoties moet je wel even bijkomen, en dat kan bij restaurant Hof Zwei. Op de kaart veel Zwitserse specialiteiten. Bovendien staat het restaurant bekend om het in eigen huis gemaakte gebak. Maar je kunt hier ook genieten van die typisch Berlijnse snack: Currywurst (gebraden worst in een pittige kerriesaus, met friet).

Tot besluit van deze dag vind je vlak in de buurt het Holocaustmonument. Als je door dit ‛golvende veld’ van 2711 betonblokken loopt, voel je je al snel gedesoriënteerd en alleen, en dat is ook wat de ontwerper wilde bereiken. Eronder is een tentoonstellingsruimte waar je de namen van alle geregistreerde joodse slachtoffers kunt vinden.

DAG 2

De muur: symbool van het verleden

Je historische route door Berlijn gaat vandaag naar de beroemde muur die de stad twee decennia lang in tweeën heeft gedeeld.

Langs de rivier de Spree, tussen het Ost Bahnhof en de Oberbaumbrücke ligt het bekendste stukje muur dat bewaard is gebleven: de East Side Gallery. Deze 1,3 kilometer lange muur vormt nu de achtergrond voor straatkunst: het is overdekt met 106 schilderingen. Er is ook een speciaal muurmuseum op  één van de beroemdste plekken uit de Koude Oorlog: Checkpoint Charlie. In deze vroegere grenspost tussen Oost- en West-Berlijn vind je de verhalen over de meest spectaculaire ontsnappingspogingen van vroegere DDR- burgers.

Checkpoint-Charlie-25166.jpg
Checkpoint Charlie

Terug naar het communistische Berlijn

‛s Middags reis je terug in de tijd, naar de wereld van het oude Oost-Berlijn, dat tot leven komt in het DDR-museum. Hier vind je duizenden ‛gewone’ dingen waaraan je kunt zien hoe het dagelijks leven eruitzag onder het communisme: kleding, foto’s, Erika-schrijfmachines, een Stern-radiotoestel en een complete woonkamer uit de ‛Plattenbouw’- de sociale woningbouw van die tijd.

Trakteer jezelf daarna op een traditionele Berlijnse maaltijd bij Gasthaus Julchen Hoppe. Hier krijg je royale porties geurige zuurkool, rookworst en gebraden vlees voorgezet. Guten Appetit!

Heb je nog wat tijd, klim dan omhoog in de koepel van de Reichstag (het parlementsgebouw). Van daaruit werp je een laatste blik op de lichtjes van  Berlijn en denkt nog even na over dat veelbewogen verleden, voordat je je weer in het Berlijn van de 21ste eeuw stort.

Meer weten over de historische monumenten van Berlijn? Neem dan een kijkje op deze reisgidsenpagina.

De dag van de Duitse eenwording

De nationale feestdag van Duitsland heeft verschillende data gekend. Eerst werd hij gevierd op 17 juni, als herdenking van de opstand in Oost-Berlijn in 1953.

Na de val van het communistische Oost-Duitse regime in 1989 zocht Duitsland een nieuwe datum, om  de hereniging van de twee Duitslanden te vieren. De beste dag leek 9 november, de dag waarop in 1989 de muur viel, maar dat was ook de datum van de beruchte Kristalnacht van 1938, waarin de joodse bevolking met veel geweld werd aangevallen.

Uiteindelijk koos men voor 3 oktober, de datum waarop Oost- en West-Duitsland weer samengingen in de Duitse Federatie.

Berlijn door de ogen van Wolfgang Becker

De film Goodbye Berlin! van Wolfgang Becker toont het leven van de familie Kerner die in de DDR woont en de val van de muur meemaakt. De moeder van het gezin, die nauwe banden heeft met het communisme, raakt in coma vlak daarvoor en wordt in 1990 weer wakker. Om haar te behoeden voor een grote schok en een eventuele terugval, besluiten haar kinderen om, met hulp van de buren, hun nieuwe westerse levensstijl voor haar te verbergen. 

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

De historische tentoonstellingen en de Berlijnse musea zijn het hele jaar geopend.

Vervoer

Vlieg goedkoop naar Berlijn om alles uit je weekend te kunnen halen!

De metro’s en de stadstreinen (S-Bahn en U-Bahn) rijden van 04.00 tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag de hele nacht door.

‛s Nachts kun je ook gebruik maken van de trams in het oostelijk deel van de stad en van buslijnen in de hele stad.

Slapen

Kies voor een hotel in een wijk vol historie, zoals Kreuzberg. Boek bijvoorbeeld een prettig hotel aan de Stresemannstrasse of aan de Zimmerstrasse.

Eten en drinken

Saigon and more, Geisbergstrasse 12

Hof Zwei: Schöneberger Strasse 3

Gasthaus Julchen Hoppe: Rathausstrasse 25

Citaat

“Ich bin ein Berliner”

De Amerikaanse president J.F. Kennedy sprak deze beroemde woorden op 26 juni 1963, toen hij in Berlijn was. In zijn toespraak zegde hij de burgers van de Bondsrepubliek Duitsland de steun van de Verenigde Staten toe. Hij is dan tweeënhalf jaar president.

Top 5 evenementen Berlijn

Mei: Museumnacht

September: Erfgoeddagen

3 oktober: Nationale feestdag, dag van de Duitse hereniging

9 november: Herdenking va de Kristalnacht

9 november Herdenking van de val van de Berlijnse muur