Terug naar resultaten

Een weekend Berlijn voor weinig

Beleef met een bescheiden budget een topweekend in Berlijn.

Berlijn is niet alleen een creatieve, veelkleurige en uitbundige stad, maar kan ook erg vriendelijk zijn voor je portemonnee. In een weekend tijd kun je voor bijna niets de leukste ontdekkingen doen.

 

DAG 1

Hoogtepunten van Berlijn

Je dag begint op grote hoogte: in de enorme koepel van de Rijksdag. Entree is gratis en het panoramische uitzicht over de stad ook.

Hierna ga je naar de beroemde Brandenburger Tor, die sinds de val van de Muur het symbool is van de Duitse hereniging. Vroeger was dit onderdeel van de Muur die Oost-Berlijn en West-Berlijn van elkaar scheidde.

Hier vlakbij ligt het Holocaustmonument. Het bestaat uit 2711 moderne zuilen die herinneren aan het afschuwelijke drama van nazi Duitsland. De entree is gratis.

Na deze emotionele bezienswaardigheid loop je door naar de Gendarmenmarkt, die algemeen wordt beschouwd als het mooiste plein van Berlijn.

Tijd voor de lunch, en dus voor de beroemde Berlijnse kebab die echt iets anders is dan de kebab zoals wij die kennen. Volgens kenners is die van Mustafa’s de lekkerste van de stad.

Reichstag-55946.jpg
Rijksdag Berlijn

Trendy Berlijn

Loop even langs Checkpoint Charlie, de beroemde, of liever beruchte grenspost tussen Oost en West. En daarna stort je je in de Friedrichstadtpassagen, ooit een chique winkelgalerie en nu weer, maar dan vol architectonische verrassingen. En... kijken kost niets.

Een heel ander – en heel wat betaalbaarder – type winkels vind je in Kreutzberg. Deze negentiende-eeuwse arbeiderswijk is nu het domein van jonge creatievelingen en Turkse bewoners en dat zie je terug in de galeries, eettentjes, trendy cafés en in de straatkunst.

Zin om iets te drinken? In de Oranienstrasse wemelt het van de cafés en bars en zo rond vijven is het hier overal Happy Hour. Heb je nog geen currywurst gegeten, de favoriete snack van de Berlijners, grijp dan nu je kans: de lekkerste currywurst van Berlijn eet je bij Curry 36. En daarna kun je tot in de kleine uurtjes uitgaan bij de Junction Bar, met zijn zinderende underground sfeer.

DAG 2

Muurkunst en karaoke in het park

Een beetje katerig? Daar is iets aan te doen met een stevig ontbijt bij Cuccuma Café. Daarna heb je weer genoeg energie voor een bezoek aan de East Side Gallery. Hier zie je maar liefst 1300 schilderingen in de openlucht op een stuk van de vroegere Berlijnse Muur dat nog overeind staat. Dit project was bedoeld om de ooit zo grimmige Muur een ander aanzicht te geven en er hebben 118 kunstenaars uit 21 landen aan deelgenomen.

Daarna ga je koopjes jagen op de vlooienmarkt in het Mauerpark, dat op het vroegere tracé van de Muur is aangelegd. Hier is het alsof je in de jaren tachtig bent beland. Retrokleding, vintage accessoires, vinyl platen – daarvoor ga je dus naar Berlijn! Op de markt zijn ook veel eetstandjes te vinden met smaken uit de hele wereld. Gelukkig is het net lunchtijd. Tip: neem je broodje met biologische groenten of je Turkse pizza mee en ga, net als de Berlijners, picknicken op het gras van het Mauerpark.

Vergeet niet om even een kijkje te nemen bij het openluchttheater in het park. Hier is op zondagmiddag bij mooi weer de Bearpit Karaoke. Organisator Joe zit met zijn karaokefiets en zijn geluidsinstallatie onder een kleurige paraplu. Iedereen mag verzoeknummers indienen en de microfoon grijpen. Doen!

Alexanderplatz-24961.jpg
Berlijnse Alexanderplatz

Shoppen rond Alexanderplatz en het Berlijnse nachtleven

Het hart van oostelijk Berlijn is Alexanderplatz. Dit plein kreeg in 1805 zijn naam ter ere van het bezoek van Tsaar Alexander I aan de stad. Hier torent de televisietoren met zijn 365 meter hoogte boven alles uit. En je vindt er de beroemde wereldklok Urania. De omringende wijk, ooit symbool van communistisch Oost-Duitsland, is nu een shoppingparadijs waar je uren kunt ronddwalen, met af en toe een stop bij een van de vele cafés.

Een mooie afsluiter van dit budgetweekend Berlijn: een etentje bij Tiergartenquelle. Hier eet je typisch Berlijnse specialiteiten voor een zeer schappelijke prijs. En dus heb je daarna nog genoeg geld over om je in het Berlijnse nachtleven te storten. Voor rond de tien euro mag je binnen bij Berghain of Wild Renate. En daar begrijp je pas echt waarom Berlijn zo hot is...

Lichtfestival

Tijdens het Festival of Lights ondergaat Berlijn een metamorfose. Een week lang speelt licht er de hoofdrol. Beroemde plekken zoals de Brandenburger Tor, de televisietoren, de kathedraal, maar ook de grote straten en pleinen en een stuk of vijftig andere plekken zijn dan verlicht in allerlei kleuren, met laserstralen en lichtprojecties. Wil je dit meemaken, ga dan in oktober naar Berlijn.

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

De lente en de herfst zijn de beste jaargetijden om door Berlijn te wandelen. In de winter kan het erg koud zijn, al zijn de kerstmarkten dan wel weer erg gezellig. In de zomer is het meestal goed weer en niet al te warm.

Vervoer

Er is een uitgebreid vervoersnetwerk van metrobustram en trein.

Slapen

Kreutzberg en Neukölin zijn gezellige wijken met veel cafés en restaurants. Ook de vroegere Oost-Berlijnse wijkPrenzlauer Berg is over het algemeen betaalbaar.

Eten en drinken

Cuccuma Café: Zossener Strasse 34, Kreuzberg

Mustafa’s Gemüse Kebab: Mehringdamm 32, Kreutzberg

Curry 36: Mehringdamm 36, Kreutzberg

Tiergartenquelle: Bachstrasse, Tiergarten

“Eindelijk voelde ik me blij, opgelucht, geheeld. Dit is een stad waarin je makkelijk kunt verdwalen, maar jezelf ook kunt terugvinden.”

Rocklegende David Bowie heeft zijn bekendste drie albums (Low,Heroes en Lodger) te danken aanBerlijn waar hij drie jaar lang probeerde te ontkomen aan de demonen van de drugs in de jaren zeventig.

Top 5 culinaire evenementen Berlijn

Maart: Bierfeest

Juni: Christopher Street Day, de Berlijnse versie van de Gay Pride.

September: Erfgoeddagen, gratis toegang tot veel monumenten.

Oktober: Festival of Lights, de stad is een week lang verlicht.

31 december: Sylvesterabend, groot feest en vuurwerk bij de Brandenburger Tor.