Terug naar resultaten

Het nieuwe jaar inluiden in Berlijn

In Berlijn wordt Oudejaarsavond Silvester genoemd. De inwoners van deze stad staan bekend als echte feestgangers. Elk jaar worden er dan ook feesten georganiseerd die behoren tot de grootste van Europa. Over je bestemming voor komende winter hoef je niet meer te twijfelen. Berlijn bevat alle elementen voor een geweldige start van het nieuwe jaar, van de Brandenburger Tor tot de beste elektroclubs.

 

Aftellen onder de Brandenburger Tor

Aftellen tijdens Oudjaar

Op 31 december is de iconische Brandenburger Tor het epicentrum van het feest van Silvester. ’s Middags wordt er een gigantische bijeenkomst georganiseerd aan de Strasse des 17. Juni. Verspreid over enkele kilometers worden immense beeldschermen neergezet. Ook zijn er podia waar de beste artiesten en dj’s van het moment optreden. Er staan overal kraampjes waar heerlijk eten en drinken wordt verkocht. Maar liefst een miljoen mensen komt ieder jaar naar Berlijn om deel te nemen aan dit evenement.

Om middernacht toast je met een glas champagne op het nieuwe jaar, met uitzicht op geweldig vuurwerk.

 

Dansen in het nieuwe jaar

Als je eenmaal in de feeststemming bent, heb je natuurlijk geen zin om te gaan slapen. Dan is het tijd om de dansvloer op te zoeken. Wat betreft discotheken is er in Berlijn voor elk wat wils.

De grote lokale specialiteit is natuurlijk elektro. Iedere club heeft zijn eigen bijzonderheden. Bij 40Seconds heb je bijvoorbeeld een waanzinnig uitzicht over de stad. Bij Ritter Butzke gooi je je heupen los op de meest trendy dj’s.

En als je echt een nachtbraker bent, dan moet je het jaar beginnen bij Golden Gate. Deze discotheek staat erom bekend dat hij nog open is wanneer de andere clubs al uren zijn gesloten.

Berlin_NewYear_BrandenburgerTor_Flickr_CUSTOMIZED.jpg
Het nieuwe jaar in bij de Brandenburger Tor. Foto door Guillaume Flambeau Von Uslar onder licentie CC BY 2.0

Het andere oud en nieuw

Voor een rustige, maar toch feestelijke avond ga je naar het slot Charlottenburg. Dit was vroeger het tweede huis van Pruisische koningen.

Binnen ga je een sprookjesachtige avond tegemoet. Je avond begint met een geweldig diner in de orangerie van het kasteel. Vervolgens ga je naar een concert met klassieke muziek, gespeeld door artiesten in historische kostuums.

Als je je oudejaarsdag liever volledig in het teken wilt stellen van culinaire activiteiten, dan is Berlijn ook de ideale bestemming. In de Duitse hoofdstad zijn een aantal hoog aangeschreven restaurants waar je het oude jaar heerlijk kunt afsluiten.

Waar je ook voor kiest en wat je budget ook is, vergeet niet om te reserveren.

Aan het eind van de ochtend op 1 januari is het tijd voor een andere leuke Berlijnse gewoonte: de brunch. Vooral die van Café Morgenland is erg bekend. Zo kun je het nieuwe jaar op een ontspannen manier beginnen.

Berlin_NewYear_Charlottenburg_FLickr_CUSTOMIZED.jpg
Traditionele viering in Charlottenburg. Foto door Je. T. onder licentie CC BY-SA 2.0

Monumenten in Berlijn om het jaar mooi af te sluiten

Als je oud en nieuw viert in Berlijn, ervaar je dit feest in een van de meest bijzondere steden van Europa.

Nadat je je goed hebt ingepakt tegen de winterse temperaturen, doorkruis je de straten van Berlijn. Je gaat op zoek naar de besneeuwde symbolen van de Europese geschiedenis. Begin bij Checkpoint Charlie, de vroegere doorgang tussen Oost- en West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog.

Breng ook een bezoekje aan de Reichstag, het Duitse parlement. Vervolgens ga je naar de Potsdamer Platz, het centrum van de Duitse hoofdstad.

Is het echt te koud? Zoek dan de warmte op in een van de vele musea op het Museumeiland. Hier kun je jezelf helemaal verliezen in de kunst. Zo begin je het nieuwe jaar vol inspiratie.

Goede voornemens van lood voor het nieuwe jaar

Tijdens je verblijf in Berlijn zul je misschien in aanraking komen met een op zijn zachtst gezegd ‘originele gewoonte’ tijdens oud en nieuw: de toekomst lezen in lood. Om te weten hoe hun jaar eruit gaat zien, smelten de inwoners van Berlijn kleine poppetjes van lood met behulp van een kaars. Vervolgens gooien ze die in koud water. Aan de hand van de vorm die het lood aanneemt tijdens het stollen, kunnen ze meer vertellen over hoe je komende maanden eruit zullen zien. 

Berlijn volgens Hannes Stöhr

In zijn film Berlin Calling uit 2008 neemt de Duitse regisseur Hannes Stöhr je mee op ontdekkingsreis door ‘het andere Berlijn’. Hij richt zich op het nachtleven, de underground en de feesten zonder grenzen. Hij laat niet alleen een aantal wijken zien, maar ook twee oude clubs die erg bekend zijn in de Berlijne elektroscene: Bar 25 en Maria am Ostbahnhof. Hier is een hele generatie feestgangers opgegroeid. Zoek deze plekken zelf ook op en vier er het einde van het jaar. 

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

Tussen Kerst en nieuwjaarsdag. Zo heb je een paar dagen extra in de hoofdstad en kun je feesten afwisselen met bezoekjes aan de vele musea van Berlijn.

Vervoer

Metro: de metro is verreweg het meest gebruikte vervoermiddel in Berlijn, vooral als er sneeuw ligt. De meeste lijnen rijden de hele nacht door tijdens oud en nieuw. Een korte rit kost € 1,50*.

Slapen

Denk eraan om accommodatie te reserveren, want de feestdagen in Berlijn trekken enorm veel mensen. Voor een klein budget zijn er ook veel hostels in de stad.

Eten & drinken

Hartmanns Restaurant: Fichtestrasse 31. Europese keuken, speciaal menu voor oud en nieuw: € 90 (inclusief aperitief)*

Prater Garten: Kastanienallee 7 – 9. Duitse keuken, gerechten vanaf € 11*

Clärchens Ballhaus: Auguststrasse 24. Traditionele keuken, 3-gangendiner + oudjaarsavond: € 139*

Café Morgenland: Skalitzer Strasse 35. Brunch (tot 15:00): ongeveer € 10*

* Prijzen kunnen afwijken.