Terug naar resultaten

Luister naar de melodie van Berlijn

Dans door de straten van Berlijn, en doe de ene ontdekking na de andere, want dit is de stad van de muziek.

In Berlijn hoef je niet te kiezen voor de ene of de andere muziekstijl; je kunt ze hier allemaal horen. De betovering van Furtwängler en Von Karajan vermengt zich met de vibrerende bassen in de avantgarde-clubs en de rockakkoorden van David Bowie en samen vormen ze één meeslepende Berlijnse melodie.

 

DAG 1

8000 instrumenten!

Voordat Berlijn bekend stond als de hoofdstad van de elektronische muziek speelden de muzikanten hier alleen op snaar- en blaasinstrumenten of op allerhande trommels. Bij het Musikinstrumenten Museum kun je wel zo’n 8000 verschillende instrumenten bekijken. Er zijn heel bijzondere exemplaren bij, zoals het klavecimbel van Bach, de reispiano van koningin Sophie Charlotte van Pruissen en het grootste bioscooporgel van Europa. Allemaal zijn ze perfect onderhouden en worden ze nog geregeld gebruikt voor een concert.

Vlakbij dit museum vind je het concertgebouw van Berlijn. Er zijn elke dag rondleidingen. Vooral het auditorium, een wonder van moderne akoestiek, is de moeite waard.

berlin philarmonique.jpg
Concertgebouw van Berlijn

Naar het cabaret

In de jaren twintig van de vorige eeuw ontstond in Berlijn een bloeiend nachtleven, met in het middelpunt talloze cabarets: duistere zaaltjes waarin het publiek werd getrakteerd op een aanstekelijke mengeling van erotiek, politieke satire, vileine liedjes en avantgardetoneel. Hier maakten Marlène Dietrich en Bertold Brecht hun debuut.

En de traditie leeft voort: nog steeds kun je in verschillende theaters het ouderwetse cabaret gaan zien. Voor een groots variëtéspektakel in Las Vegas-sfeer ga je naar het Friedrichstadt Palast, in centrumwijk Mitte.

Voel je meer voor hedendaags cabaret, ga dan naar de Chamäleon, een paar straten daar vandaan. Hier wisselen moderne circusacts, revues en muziekoptredens elkaar af – en ondertussen kun je er ook eten.

DAG 2

In het spoor van de rock-‛n-roll

Berlijn is ook een echte rock-stad. Bekende rock- en punksterren komen hier vandaan, zoals Nina Hagen en de leden van de band Rammstein. Bovendien zijn veel gerenommeerde internationale artiesten naar de stad gekomen om inspiratie op te doen en een album op te nemen.

Op zondag kun je mee met een speciale Berlin Music Tour, samengesteld door de populaire radiopresentator Fritz. Je volgt de sporen van beroemdheden als Iggy Pop, David Bowie, U2, Depeche Mode en nog veel meer, te voet, per bus of op de fiets. Zo ontdek je beroemde clubs van weleer, de hotels van de rocksterren en de legendarische Hansa studio. Een tour vol anekdotes en onthullingen.

Schloss-Charlottenburg-25033.jpg
Slot Charlottenburg

Diner in het kasteel

‛s Middags zoek je weer een heel andere sfeer op, in de Charlottenburg, het imposante kasteel in de gelijknamige wijk. In dit juweeltje van barokke bouwkunst uit de zeventiende eeuw worden tegenwoordig geen bals voor Pruissische adel meer gegeven. De gasten zijn nu toeristen en... musici. Reserveer een kaartje voor een maaltijd en een barokmuziek-recital in de eetzaal van de orangerie. Hierbij is ook een rondleiding door het kasteel inbegrepen.

Het ultieme zwemmen en swingen

En weer maak je muzikaal gezien een grote sprong, voor de laatste avond van je weekend in Berlijn. Voordat je je in het nachtleven stort, gun je jezelf een moment van ontspanning en elegantie bij de Liquid Room, een spa die tot laat in de avond open is. Drijf rond in het zoutwaterzwembad, terwijl een dj, een jazz-band of een pianist je meeneemt naar een wereld van welbehagen. Ook de cocktail van het huis is niet te versmaden.

En dan ligt de nacht voor je open. Ontdek de clubs en de dj’s die van Berlijn de hoofdstad van de elektronische muziek hebben gemaakt…

Dance the night away

Met een beetje geluk en vasthoudendheid kom je misschien binnen bij de Berghain, die bekend staat als de beste club ter wereld. Voor het neusje van de zalm op het gebied van internationale dj’s ga je naar Watergate of naar Ritter Butzke in de wijk Kreutzberg. En heel toepasselijk besluit je je weekend bij Week End: swingen op de 14e verdieping, met uitzicht over de stad die langzaam ontwaakt...

Berlijn door de ogen van Hannes Stöhr

In Berlin Calling, de film van Hannes Stöhr uit 2008, vliegt DJ Icarus de hele wereld over om uitzinnige mensenmassa’s te laten dansen, van Ibiza tot Tokio.  Terug in Berlijn stort hij in, vergrijpt zich aan allerhande middelen en komt uiteindelijk terecht in een psychiatrische inrichting. DJ Paul Kalkbrenner speelt de helletocht van zijn ‛dubbelganger’ overtuigend en geeft ons een inkijk in de Berlijnse muziekscene.

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

Berlijn swingt het hele jaar!

Vervoer

Veel mensen gaan met de trein naar Berlijn, maar met het vliegtuig gaat het een stuk sneller! Bekijk ons voordelige vluchtaanbod. Neem vanaf vliegveld Schöneveld de Airport Express, een trein die in 25 minuten tijd verschillende wijken in het centrum aandoet.

Fiets: er zijn prima fietspaden en de fietser krijgt ruim baan, ook van automobilisten. Geniet ervan!

Bus: er rijden veel nachtbussen.

Metro en trein: van 04.00 – 10.00 uur rijden er 10 metrolijnen en 13 treindiensten in de stad en naar de buitenwijken. Een dagkaart kost € 6,70*.

Slapen

Zoek je een hotel in Berlijn, kies dan voor een plek in Mitte (centrum), want dat scheelt reistijd. Of boek een hotel in de trendy wijk Kreuzberg.

Eten en drinken

Chamäleon: Rosenthaler Strasse 40/4 (Italiaans eten en ondertussen cabaret)

Nola’s Am Weinberg: Veteranen Strasse (ideaal voor een lome brunch na een heftige nacht)

*Prijzen kunnen verschillen.

Citaat

“Ik heb deze muziek alleen kunnen schrijven doordat ik totaal in de ban was geraakt van Berlijn, van de spanning die er hing, met de Muur en de invloed daarvan op de stad.”

David Bowie was midden jaren zeventig verliefd op Berlijn en de Berlijnse sfeer. De nummers die hij hier schreef, behoren tot de belangrijkste muziek in de geschiedenis van de rock.

Het beste van

Top 5 muziekevenementen

  • 21 juni: Muziekfestival, 24 uur lang worden de straten beheerst door muziek
  • September: MusikFest Berlin, klassieke muziek
  • Begin november: JazzFest Berlin, jazzmuziekfestival
  • Midden november: Berlin Music Day (BerMuDa), het beste uit de elektronische muziek-scene