Terug naar resultaten

Niet te missen tijdens een weekend in Hamburg

Hamburg is een trendy reisbestemming en wordt steeds geliefder bij internationale bezoekers. De sympathieke grote stad aan de Elbe heeft eigenlijk geen reclame nodig. In Hamburg vind je meer bruggen dan in Venetië en Amsterdam bij elkaar, mooie bezienswaardigheden, moderne architectuur en een bonte mengeling van alternatieve scene, beachclubs en maritieme charme.

Dag 1: Aankomst in Hamburg

Of je nu met het openbaar vervoer of met het vliegtuig aankomt: het centrum van Hamburg is niet ver weg en met het openbaar vervoer kom je snel in de buurt van je accommodatie. De wijken Sternschanze, Sankt Pauli en Altona en zijn geliefd bij zowel inwoners als bezoekers. Als het weer meewerkt, kun je deze Hanzestad het beste te voet verkennen.

Om te begrijpen waarom Hamburg zo’n welvarende stad is, begin je je ontdekkingstocht door de stad bij het raadhuis. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad en werd gebouwd tussen 1886 en 1897. Niet ver van het raadhuis liggen de Binnenalster en de winkelstraten rondom de Jungfernstieg. Hier staan winkelen en boottochtjes op het Alstermeer op het programma. Wie door de Alsterarkade loopt, waant zich even in Venetië.

Hamburg-Elbe_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Hoe later de avond, hoe schoner ... de zonsondergang. En voor de romantische momenten zijn er allerlei mooie plekken. Voor je eerste avond in Hamburg is een drankje aan de Elbe bij zonsondergang een aanrader. Je vindt er talloze beachbars met uitzicht op de verlichte containerhaven van Hamburg. De sfeer is uniek en als je het eerste containerschip de haven in gesleept ziet worden of de toeristen ziet zwaaien vanaf hun cruiseschip, ben je echt aangekomen in Hamburg.

Vanaf de Elbe is het niet ver naar de Reeperbahn. Wereldberoemd, berucht en in ieder geval toeristisch. Het is aan jou hoe ver je gaat op de Reeperbahn; het hart van St. Pauli is de Kiez, de rosse buurt. En daar kom je alleen als je iemand in Hamburg kent of als je een Kieztour doet.

Als rode verlichting en dronken toeristen niets voor jou zijn, blijf dan aan de Elbe, maak een rondvaart bij nacht door de verlichte Speicherstadt met daarna een diner in de Portugese wijk of bezoek een van de vele musicals. Wil je naar de Elbphilharmonie? Plan dat dan ver van tevoren, want deze concertzaal is heel populair.

Dag 2: Verken het hart van Hamburg

Het hart van de Hanzestad ligt verdeeld over meerdere wijken. Het centrum van Hamburg rondom de Binnenalster is weliswaar mooi, maar er woont haast niemand. Bekijk het bonte St. Georg, het decadente Harvestehude, het alternatieve Sternschanze of het hippe Eimsbüttel. Je vindt er volop kleine winkeltjes, cafés en galeries. Bekend is de vlooienmarkt bij het metrostation Feldstraße. Antiek, oude prullen en LP's wisselen hier van eigenaar.

Als het de eerste keer is dat je in Hamburg bent, moet je absoluut de klassieke bezienswaardigheden bezoeken, zoals de Sint-Michielskerk (die ook wel 'Michel' wordt genoemd) met zijn prachtige panoramaplatform, of de HafenCity. HafenCity is het jongste stadsdeel van Hamburg. Je kunt de wijk haast zien groeien.

Hou je van actie? Breng dan een deel van de dag door op het water. Op het Alstermeer kun je meezeilen of een kano huren en door de grachten peddelen. Je bent midden in een grote stad, maar op het water vergeet je dat snel.

Hamburg-Speicherstadt_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

In het park Planten un Blomen worden in de zomer na zonsondergang concerten met lichtfonteinen en klassieke muziek georganiseerd. Neem een kleed en een picknickmand mee en maak het je gemakkelijk. Daarna kun je helemaal ontspannen aan de nacht beginnen

Je moet geen last hebben van hoogtevrees als je een cocktail wilt drinken in een skybar. Het weidse uitzicht over de Elbe, het scheepvaartverkeer en de lichten van Hamburg zijn het waard.

Dag 3: Laatste dag in Hamburg

Een bezoek aan de Fischmarkt is verplicht. Vroeg in de morgen lijkt het wel of de hele wereld elkaar ontmoet in de markthal. Je moet geen claustrofobie hebben, want het is er vol. Toeristen en feestgangers raken met elkaar in gesprek bij een broodje vis of hun eerste of laatste Alster-biertje. Marktkooplieden bieden verse vis, fruitmanden en bloemen aan.

Als het je daar te druk is, kun je kiezen uit verschillende musea voor kunst of miniaturen, een dierentuin met aquarium of een gruwelkabinet. En dan zit je weekend in Hamburg er alweer op, tijd om tschüss te zeggen!