Terug naar resultaten

Een waanzinnig carnavalsfeest in Keulen

Doe in de winter een keer mee met de vrolijke gekte van carnaval in Keulen. Geleid door het ritme van traditionele liederen en onder het genot van Kölsch (het lokale bier) ga je tijdens carnaval in Keulen helemaal op in de uitzinnigheid en extravagantie. Het officiële begin van carnaval vindt plaats op 11 november. Het jaar erop vinden in februari of maart de Gekke Dagen plaats. Je wordt heen en weer geslingerd tussen komische voorstellingen, optochten van praalwagens en excentrieke concerten en parades. Alaaf!

 

Van november tot februari: het begin van de festiviteiten in Keulen

Om je winter een boost te geven, ga je naar het begin van carnaval in Keulen, in Duitsland.

De festiviteiten beginnen officieel op 11 november om 11:11 uur ‘s ochtends. Loop mee met de verklede bevolking naar de Heumarkt. Daar vieren jullie samen de nieuwe carnavalseditie die voor de deur staat. Elke jaar is nog uitzinniger dan het voorgaande. Je bent gewaarschuwd.

Tussen 11 november en de week van carnaval zijn er komische voorstellingen over kleine en grote politieke onderwerpen die het afgelopen jaar zijn besproken. Je bevindt je tussen allemaal verklede, uitbundige mensen.

Tijdens het carnaval kun je ook je handen uit de mouwen steken. Als je een beetje creatief bent, kun je helpen met de voorbereidingen van praalwagens, kostuums en voorstellingen.

In februari begint het echte werk. En in Keulen zijn tradities ontzettend belangrijk. Om precies 11:11 uur voeg je je bij de menigte op de Alter Markt. Daar staat iedereen al klaar om de Prins, de Boer en de Maagd te begroeten. Deze drie personages staan symbool voor carnaval. Dit is de aftrap van een week vol uitbundigheid.

carnaval_cologne.jpg
Praalwagen. Foto door Rolf Hahn onder licentie CC BY-SA 3.0

De officiële week van carnaval in Keulen

Het Vrouwencarnaval opent het feest op donderdag. De Keulse dames lopen rond met de beroemde ‘scharen’, waarmee ze stropdassen van mannen doorknippen. Dus heren, wees gewaarschuwd!

De zaterdag en zondag daarop staan de Gekke Dagen in het teken van optochten. De ene optocht is nog specialer dan de andere, met fanfares, praalwagens en kleurrijke kostuums. Niet alleen het bier vloeit rijkelijk, er wordt ook royaal met snoepgoed gestrooid. Vergeet niet om een tasje mee te nemen als je daar ook wat van wilt.

Op Rosenmontag moet je op tijd opstaan om een goed plekje te bemachtigen. Op deze maandag bewonder je de grootste carnavalsoptocht van Duitsland. De meest controversiële politici van het jaar worden geweldig gekarikaturiseerd. Overal zijn de jecke (gekke kostuums) te zien en deze maken je dag zowel feestelijk als bizar. Heb je zin in nog meer gekheid? Neem dan ook een kijkje bij de zeer spottende off-optocht (alternatief).

De volgende dag is het tijd voor een feestelijk bal. Tijdens dit bal worden alle carnavalspoppen, genaamd Nübbel, in grote vuren verbrand. Deze vuren worden gestookt na lange processies en je vindt ze in verschillende wijken.

cologne_carnival.jpg
Carnavalsoptocht. Foto door Radomir Cernoch onder licentie CC BY-SA 2.0

De Gekke Dagen op straat

Tijdens carnaval vieren de 86 wijken van Keulen feest. Het maakt niets uit waar je hotel zich bevindt in Keulen, want je kunt overal vrolijk door de straten lopen in je mooiste carnavalskostuum.

Tijdens deze week moet je ook niet vreemd opkijken als de ober van je restaurant een gigantisch konijn is, of als je Superman in een bus ziet stappen. Er is geen twijfel mogelijk, tijdens carnaval in Keulen zijn alle kostuums toegestaan.

’s Avonds ga je naar een van de vele gratis straatconcerten. Ook hier kun je veel inwoners van Keulen van alle leeftijden ontmoeten. Vervolgens ga je met je nieuwe vrienden mee naar verschillende bars om met hen de traditionele carnavalsliedjes te zingen.

Voordat je de stad verlaat, neem je nog een lichte vismaaltijd op Aswoensdag, net als iedere andere inwoner van Keulen. Het is een ideaal gerecht om mee bij te komen na deze feestelijke dagen.

Top 4 carnavalsevenementen in Keulen

11 november om 11:11 uur: concerten en voorstellingen op de Heumarkt om de festiviteiten af te trappen.

De donderdag van carnaval: dag van de vrouwenemancipatie (Weiberfastnacht), houd je stropdas in de gaten.

Zaterdagavond: Geestenoptocht (Geisterzug), oorspronkelijk opgericht tegen de oorlog in Irak.

De maandag daarop: Rosenmontag, officiële carnavalsoptocht van Keulen.

De off-optocht van het carnaval van Keulen

Naast de officiële optocht op maandag en de feesten in de wijken van Keulen, is er nog een andere parade: de off-optocht. Tijdens deze optocht lopen spottende clowns over de straat. Ze steken de draak met het officiële carnaval door middel van sarcastische en grappige karikaturen. Mis dit evenement van het carnaval in Keulen niet, om de diversiteit en de rijkdom van de manifestaties mee te maken.

Carnaval in Keulen in het kort

Beste tijd om te gaan

Ga vanaf 11 november naar Keulen, als je dan kunt. Je moet er in ieder geval vanaf carnavalsdonderdag zijn om het officiële carnaval te vieren (in februari of begin maart).

Vervoer

Trein: als je in de rustige buitenwijken van Keulen verblijft.

Tram: om tussen de verschillende plekken te reizen waar optochten, concerten, enz. worden georganiseerd.

Slapen

In een hotel in de buurt van de Belgische wijk als je van drukte en trendy bars houdt. Of geniet van de charme van Keulen in een hotel in het oude centrum.

Eten & drinken

Pasta Bar: 46 Salierring, Keulen. Italiaanse keuken.

Gaststaette Bei Oma Kleinmann: ‪Zülpicher Strasse 9, Keulen. Duitse keuken.

Papa Joe’s Klimperkasten: Alter Markt 50-52, Keulen. Duitse keuken, grill.

Pfaffen Brauerei: Heumarkt 62, Keulen. Internationale keuken.

Viva Colonia Met ner Pappnas jebore de Dom en der Täsch, han mir uns jeschwore: Mir jon unsre Wääch, Alles wat mir krieje künne, nimma mir uch met, weil et jede Auchenblick nur eenmol jibt […]

“Geboren met een clownsneus en de kathedraal van Keulen in onze zak hebben we gezworen onze weg te zullen gaan. Alles wat we krijgen, nemen we met ons mee, want we beleven elk moment maar een keer”.

Deze zinnen komen uit het traditionele carnavalslied Viva Colonia. Het is een van de meest gezongen liedjes tijdens carnaval in Keulen. Je hoort het overal op straat en je zingt spontaan mee met het refrein, terwijl je geniet van dit kleurrijke feest.