Terug naar resultaten

Dit mag je niet missen in München

Bekijk tijdens je verblijf in München de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden, en proef de unieke sfeer van deze in 1158 gestichte commerciële, culturele en industriële metropool. Klaar om op onderzoek uit te gaan in wat ook wel de geheime hoofdstad van Duitsland wordt genoemd?

Dag 1 

Je eerste dag in München begint bij BMW Welt:, de meest bezochte plek van Beieren! Elk jaar komen meer dan twee miljoen bezoekers af op de collecties en de modellen die tentoongesteld worden in dit expositiecentrum, opgericht door de BMW-groep. Het museum is gevestigd in een gebouw dat op de lijst van monumenten staat. Neem dus voordat je het museum binnengaat, de tijd om de futuristische architectuur van het gebouw te bewonderen. 

Voor de totstandkoming van BMW Welt was 4.000 ton staal nodig: volgens de ontwerper is de omvang van het dak groot genoeg om het San Marcoplein in Venetië te overkappen. Binnen laten de over 5.000 m2 tentoongestelde voertuigen, prototypes, onderdelen en motoren de geschiedenis van het merk voor je herleven en zie je de talloze vernieuwingen in de loop van vele tientallen jaren.

Munich-BMW Welt_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Als je genoeg auto’s gezien hebt, ga je naar het Olympiapark in München.  Deze locatie, gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1972, strekt zich uit over 300 hectaren. Het kunstmatige meer is een ideale plek voor een welverdiende pauze. Je treft hier kleine eetstalletjes met een ruime keuze aan fastfood: de gelegenheid om wat op krachten te komen voor het vervolg. 

Zin om het gehele Olympiapark te bekijken? Beklim de Olympiatoren, de radio- en televisietoren van München, gebouwd tussen 1965 en 1968. Op meer dan 290 meter hoogte kijk je uit over München en omgeving.  Bij helder weer heb je een grote kans om de Alpen goed te zien. 

Maak vervolgens een tussenstop bij een van de talrijke Biergartens in München, de beroemde biergelegenheden waar je aan tafel kunt gaan om het 'heerlijke schuim' te proeven, terwijl je je tegoed doet aan de Beierse specialiteiten. Dit is echt een van de must-do's tijdens een verblijf in München

 

Dag 2 

Na een uitgebreid Beiers ontbijt ga je op pad om het historische centrum van München te verkennen. Wandel eerst naar de Marienplatz. Onderweg bewonder je de neogotische façade van het nieuwe stadhuis. Meerdere keren per dag speelt het carillon, en beelden mechanische poppen historische scènes uit onder de geamuseerde blik van voorbijgangers. 

Vervolgens ga je naar de Frauenplatz, waar de indrukwekkende gotische kathedraal, de Frauenkirche, zich verheft. Hier geen spitse klokkentoren: het religieuze gebouw dat symbool staat voor München onderscheidt zich door koepeldaken in de vorm van bollen die op de twee torens zijn geplaatst. Als je helemaal omhoog zou klimmen, zou je het centrum van München kunnen overzien.

generic.jpg

Iets verderop, als je de Weinstrasse inloopt, kom je uit bij de Theatinerkirche (Theatinerkerk) met haar beeldschone rococo-gevel. Je bent dan al vlakbij de beroemde Viktualienmarkt, de grootste levensmiddelenmarkt van Beieren, waar je natuurlijk zo'n lekkere Weisswurst (typisch Münchener worst) kunt eten. 

Behoefte aan een beetje beweging? Huur dan 's-middags een fiets bij het Münchener Hauptbahnhof (het centraal station). Je kunt door het historische centrum van de stad en naar de oevers van de Isar fietsen. Deze rivier stroomt door de stad van noord naar zuid en is een van de heerlijkste 'natuurlijke' plekken om te wandelen. 

De Isar profiteert namelijk sinds enkele jaren van een zeer veelbelovend renaturalisatieproject. Sinds een paar jaar heeft een bever domicilie gekozen in de nabijheid van het Deutsches Museum, gelegen op een van de eilandjes in de Isar. Bewonder de van de rivier afglijdende en de stroming trotserende surfers, en ga vervolgens naar de Max-Planck-Strasse. Stop even bij het Maximilianeum, het Beierse parlement. Dit gebouw in neorenaissancestijl en versierd met mozaïeken is het bekijken waard. 

De dag loopt bijna ten einde. Je brengt je fiets terug en gunt jezelf een laatste 'smakelijke' pauze in de oudste brouwerij van de Beierse hoofdstad, het Hofbräuhaus. De perfecte plek om je stedentrip in München in stijl te eindigen.

"In Dirndl of Lederhose ben je altijd perfect gekleed" - Beiers gezegde. 

In de cultuur van München neemt folkloristische kleding nog steeds een belangrijke plaats in. De oorspronkelijke inwoners van Beieren aarzelen nooit om traditionele kleding te dragen tijdens een officiële gelegenheid of een familiefeest.Een Lederhose is een korte Beierse leren broek, die door mannen wordt gedragen, en een Dirndl is een typische jurk voor de vrouwen met een strak lijfje en een wijde, halflange rok.

Weisswurst eten: gebruiksaanwijzing 

Je denkt toch niet dat je een Weisswurst kunt eten als een gewone rookworst? Echt niet! Met Weisswurst valt in München niet te spotten. De voorschriften van het proeven zijn uiterst strikt. 

De inwoners van München eten deze worst zonder hem met hun vingers aan te raken, en zonder ooit het vel te eten. Je moet hem dus over de lengte insnijden en het vlees eruit te halen. Vervolgens kun je het binnenste oppeuzelen met zoete mosterd en hapjes bretzel, een knoopvormig broodje bestrooid met grove zoutkorrels. En om de inwoners van München definitief voor je te winnen, eet je die worst om 10 uur 's ochtends tijdens je ochtendpauze. Ziehier een nieuwe activiteit om toe te voegen aan je to do-lijst voor München.   

4 niet te missen evenementen in München 

Januari: het carnaval van München; trek je mooiste outfit aan.

April tot oktober: de Auer Dult; deze grote markt wordt 3 keer per jaar gehouden en duurt 9 dagen. Vaatwerk, antiquiteiten, meubilair, design.

Juni: verjaardag van de stad München; animaties en attracties

September: Oktoberfest - Bierfestival in München; ontdek de bieren van de 6 grootste brouwerijen van de Beieren.

München in het kort 

Beste tijd om te gaan: De periode tussen mei en oktober is ideaal om München te bezoeken.
 

Vervoer 

Te voet in het centrum, met de bus om bij het Olympiapark te komen. Huur een fiets en maak gebruik van de 900 km aan fietspaden in München!
 

Slapen 

Fan van hedendaagse architectuur? Kies een logeerplek bij het Olympiapark. Liefhebber van oude gebouwen? Richt je op een hotel in het centrum van München.
 

Eten & drinken 

Schapeau: Tal 41, München - Duitse keuken, gerechten vanaf € 12,-*

Broeding: Schulstrasse 9, München - Duitse keuken in een verfijnde ambiance. Menu's vanaf € 42,-*

Rusticana: Grillparzerstrasse 5, München - Smakelijke gerechten van de grill, typisch Beierse ambiance. Specialiteiten vanaf € 14,-*

Hofbräuhaus: Platzl 9, München - Om de ervaring op te doen van een brouwerij XXL. Specialiteiten vanaf € 9,-* 

* De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.