Terug naar resultaten

5x highlights in Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland, een van de oudste steden van Europa en staat met maar liefst 9 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat Trier het thuis is van eeuwenoude Romeinse baden, een amfitheater, schitterende wijnvelden, het geboortehuis van Karl Marx en een levendig oud stadshart. Tel daar de vrolijke studentenbevolking bij op, waaraan een hoop leuke cafés en restaurants te danken zijn, en je pakt meteen je koffers.

1. Porta Nigra

Je kunt niet om de eeuwenoude Romeinse toegangspoort van Trier heen, tijdens je bezoek. De Porta Nigra (1) werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd en de tand des tijds heeft de poort zwart gekleurd, wat hem zijn Latijnse naam opleverde. Je moet de poort beslist bezoeken, want het is een technisch hoogstandje. Als je goed kijkt, zie je namelijk dat de poort simpelweg overeind staat door ijzeren klemmen en de zwaartekracht. Wonderlijk. In de 11de eeuw is de poort nog een tijd een kerk geweest, waar een Griekse monnik werd aanbeden die zichzelf 6 jaar had opgesloten in één van de torens. Onder heerschappij van Napoleon, aan het begin van de 19de eeuw, kreeg de stadspoort zijn oude functie weer terug.

Trier-Porta Nigra_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Hauptmarkt

Vanaf de Porta Nigra is het slechts enkele minuten wandelen naar het gezellige en kleurrijke centrale plein van Trier, de Hauptmarkt. Je kunt het beste op een van de terrasjes op de markt gaan zitten om eens heel uitgebreid om je heen te kijken. Zo zie je schitterende Middeleeuwse en Renaissance gebouwen, zoals het Rotes Haus, het Speelgoedmuseum (2) en de Sint-Gangolfkerk (3). In het midden van het plein staat een uitbundige fontein, gewijd aan Petrus en de Vier Deugden. De Hauptmarkt is bovendien een goede startplaats om wat andere bezienswaardigheden in het centrum te bekijken, zoals de oude Joodse buurt en de kathedraal, die net achter het plein ligt.

3. Basilica van Constantijn

De Basilica van Constantijn (4) staat ook wel bekend als Aula Palatina en was de troon van de Romeinse keizer Constantijn I, die tussen 306 en 337 na Christus over het Romeinse rijk heerste. Later werd de basiliek een wat streng en somber uitziende protestante kerk. Sla een bezoekje toch niet over, want met 33 meter hoog, 67 meter lang en 27 meter breed is het het enige nog bestaande Romeinse overblijfsel dat in zijn totaliteit uit één vertrek bestaat.

4. De oude Romeinse baden

Trier werd zo’n 2000 jaar geleden in rap tempo de belangrijkste Romeinse stad in Noord-Europa en Romeinse keizers woonden hier ook van tijd tot tijd. De stad groeide al snel en er werd een aantal grootse baden uit de rond gestampt, die je tot op de dag van vandaag kunt bezoeken. De belangrijkste zijn de Keizerthermen (5), die warden gebouwd als een gift aan het volk, maar later vooral dienden als barakken voor de keizerlijke garde. Het complex is echt enorm en dat kun je goed zien vanaf de toren in een van de hoeken.  Minder bekend, maar toch honderd jaar ouder, zijn de Barbarathermen (6), die gelden als de op één na grootste baden in het hele Romeinse rijk. Het complex spreidde zich namelijk ooit uit over maar liefst 42.000 m² en had in die tijd verwarmde baden, een bibliotheek en diverse schoonheidssalons. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste baden helemaal van marmer waren. Nu kun je van al die ongekende luxe en grootsheid nog veel meekrijgen door over de wandelpromenade boven de historische resten te wandelen.

Trier-Markt_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. De wijngaarden in

Je hebt het waarschijnlijk al gezien toen je met de trein of de auto naar Trier reed: de stad is omgeven door wijnranken. De heuvels rondom de rivier de Moezel, waaraan de stad ligt, zijn perfect gelegen en vangen precies genoeg zon om jaarlijks prachtige wijndruiven te produceren. Ook voor de wijnbouw rondom Trier mogen we de Romeinen bedanken. Je kunt een schitterende wandeling door de wijnvelden maken door de Trier Wine Culture Trail te volgen. In een uurtje kun je diverse wijngoederen bezoeken en leer je alles over de wijnbouw in dit gebied. De route begint bij het schitterende Romeinse amfitheater en leidt naar de wijk Olewig, ook wel het wijndorp van Trier genoemd. Loop vooral bij een van de wijngaarden langs voor een proeverij of uitgebreide lunch, bijvoorbeeld bij Weingut Deutschherrenhof (7) of Weingut Peter Terges (8).

Dwalen door de bossen

Wil je vanuit het centrum van Trier even de drukte ontvluchten? Wandel dan vanaf de Porta Nigra richting Moezel en steek de rivier over via de Kaiser Wilhem Brücke. Aan de overkant zie je al snel een wandelpad liggen dat de heuvels en de bossen in leidt, omhoog richting de Mariazuil. Dit beeld is 40 meter hoog en waakt al sinds 1866 over de stad. Loop via de Romeinse Römerbrücke terug naar de stad; aan de oevers kun je nog een aantal prachtige historische kranen zien.

Eten en drinken

Trier staat bol van de romantische plekjes: knusse pleintjes, kleurrijke historische panden en prachtige wijngaarden. Dineren doe je hier dus bij kaarslicht. Weinstube Kesselstatt (9) ligt middenin de stad en serveert eerlijke, maar geweldige kost, samen met de beste Rieslingwijnen uit de regio. In de zomer is het in de tuin heel goed toeven. Zum Domstein (10) ligt even verderop en hier eet je typische Duitse kost met zicht op de Dom. Wil je in historische sferen blijven? Dan bestel je er het Romeinse menu.

Reizen en Overnachten

Je rijdt met de auto in ongeveer 4 uur naar Trier, vanuit Utrecht. Je kunt ook met de trein. Dan reis je via Brussel en Luxemburg, Maastricht en Luik of Keulen. Liever vliegen? Dan is het vliegveld van Luxemburg-Stad het dichtstbij, je vliegt in nog geen uur naar Luxemburg Stad. Het is het leukst om een hotel in het centrum van Trier te nemen, met alle bezienswaardigheden op loopafstand, maar er zijn ook mooie hotels aan de oever van de Moezel.

3x kastelen vlakbij Trier

Bezoek in het nabijgelegen Cochem het Reichsburg Cochem (11), dat 100 meter boven de Moezel uit torent en uit een sprookje lijkt te zijn weggelopen.

Burg Eltz (12) is in één woord adembenemend. Het staat op zo’n 70 meter hoogte op een rots en is maar liefst 850 jaar oud.

Ooit was Schloss Stolzenfels (13) een fort en het werd in de romantische periode in de 19de eeuw gereconstrueerd tot prachtig kasteel. Ook de kunstzinnige tuinen zijn een bezoek waard.

Contacten

1. Porta Nigra, Porta-Nigra-Platz, 54290 Trier, Duitsland
2. Spielzeugmuseum, Dietrichstraße 51, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 75850
3. Sint-Gangolfkerk, Grabenstraße 19, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 170790
4. Basilica van Constantijn, Konstantinplatz 10, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 99491200
5. Keizerthermen, Weberbach 41, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 4362550
6. Barbarathermen, Südallee, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 4608965
7. Weingut Deutschherrenhof, Olewiger Straße 181, 54295 Trier, Duitsland, +49 651 31113
8. Weingut Terges, Olewiger Straße 145, 54295 Trier, Duitsland, +49 651 31096
9. Weinstube Kesselstatt, Liebfrauenstraße 10, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 41178
10. Weinstube Zum Domstein, Hauptmarkt 5, 54290 Trier, Duitsland, +49 651 74490
11. Reichsburg Cochem, Schlossstraße 36, 56812 Cochem, Duitsland, +49 2671 255
12. Burg Eltz, Burg-Eltz-Strasse 1, Wierschem, Duitsland, +49 267 295 0500
13. Schloss Stolzenfels, Schlossweg, Koblenz, Duitsland, +49 261 516 56