Terug naar resultaten

5x niet te missen in Estland

Op amper 2,5 uur vliegen ligt de Republiek Estland (Eesti Vabariik), ingeklemd tussen Letland, Rusland en de Golf van Finland. Estland is de noordelijkste van de Baltische Staten en staat bekend om de ongerepte natuur, prachtige watervallen, historische steden en hippe uitgaanscultuur.

1. Dagje Tallinn

De Estse hoofdstad Tallinn heeft een rijke, roerige historie. Al in de zevende eeuw zetten de Vikingen er voet aan land, die hun nederzetting Rävala noemden. Vanaf de middeleeuwen had de Deense koning Waldemar II het voor het zeggen in de stad, die inmiddels Reval heette. Hij liet de schitterende burcht Castrum Danorum (1) (lees: ‘Deens kasteel’), bouwen op de heuvel Toompea. De heuvel ligt midden in het historische centrum van Tallinn: Vanalinn, en de legende wil dat de heuvel het graf is van een mythische reus. Op de heuvel vind je imposante gebouwen zoals de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal (2), en het Stenbockhuis (3), de zetel van de Estlandse regering. Drink een kopje koffie met een stukje Estlands marsepein bij koffiehuis Bogapott (4), tegenover de kathedraal. Wil je een keer heel bijzonder uit eten? Bij restaurant Olde Hansa (5) op het Stadhuisplein, zijn alle gerechten op de kaart van voor de 15e eeuw. Süüa maitsvat, oftewel: eet smakelijk.

Tallinn skyline_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Trip naar Tartu

Nog ouder dan Talinn, is de stad Tartu, in het zuidoosten van het land. De oudste archeologische vondsten uit het gebied dateren uit de vijfde eeuw. Tartu is een walhalla voor creatieven, cultuurliefhebbers, én de thuisbasis van een van de oudste universiteiten van Europa. Liefhebbers van moderne kunst en architectuur mogen een bezoek aan het futuristische Estonian National Museum (6) niet overslaan. Steek je vanaf het museum via de voetgangersbrug de rivier Emajõgi over, dan kom je op het bruisende stadsplein met veel cafeetjes en restaurants. Het publiek op de terrassen klapt en joelt bij elke kus die stelletjes met selfiesticks elkaar geven, naast het standbeeld van kussende studenten - in de fontein op het plein. De vele studenten in Tartu weten zich goed te vermaken. De stad heeft een opzienbarend nachtleven, dat zich voornamelijk afspeelt langs de rivier, aan de westzijde van de weg Vabaduse Puiestee. Het hippe Genialistide klubi (7) is een gezellige club met huiskamersfeer, waar je voor weinig geld een leuke avond kunt hebben.

 
3. Het land van de Vikingen

Op iets meer dan een uur rijden vanaf Tallinn vind je een andere charme van Estland: de naaldwouden, riviertjes, watervallen, meren en moeraslanden van Lahemaa Nationaal Park (8). Het gebied is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De Esten zelf komen er graag om eetbare paddenstoelen, bessen en planten te zoeken. In het park leven veel vogelsoorten, bevers en elanden, maar sta ook niet verbaasd te kijken wanneer je een lynx, beer, of wolf op je pad vindt. In het park liggen oude Viking-nederzettingen langs de rivier, en kun je Manor House bezoeken, dat ooit een geheime onderzeebotenbasis was van de Sovjet-Unie. Bij Talinn Tourist tourist Office (9) kun je tours naar het park boeken, waarbij je met een minibusje vertrekt vanuit het centrum en verschillende stops in het park maakt.

 
4. Achter de waterval

Nog meer natuurpracht vind je iets westelijk van Talinn, waar de Keilawaterval (10) met donderend geraas in de gelijknamige rivier stort. De waterval heeft een hoogte van zes meter en is bijna 70 meter breed. In de omgeving kun je heerlijk wandelen, en in de herfst zijn de bossen een explosie van fotogenieke kleuren. Ben je niet bang voor een paar spetters, dan kun je zelfs achter de waterval langs lopen, een spectaculaire ervaring. Pak bij café Joaveski baar (11) een pintje na het wandelen, of proef de stoofpot van zuurkool met bloedworst, een populair gerecht bij de lokale bevolking.

Estonia Keila waterfall_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Dagje strand

Aan de noordwestkant grenst Estland aan de Baltische zee, en het land heeft een paar heerlijke stranden waar het in de zomer goed toeven is. De kustplaats Pärnu wordt wel de zomerhoofdstad van Estland genoemd. Er is een lang, mooi strand met ondiep water, dus heel geschikt voor jonge kinderen. Surfers en kanoërs komen hier ook graag. Maak een wandelling over de promenade en eet een ijsje in Pärnu Beach Park. Je kunt hier ook fijn fietsen en skaten. Alexander de Grote was ook dol op de Estse stranden. In de badplaats Haapsalu had hij zelfs een zomerresidentie, vlak bij het Rootsa-strand, een van de mooiste stranden van Estland. Ook op de eilanden vind je fijne stranden. Op het eiland Saaremaa, voor de kust van het plaatsje Virtsu, vermaakt jong en oud zich op een van de warmste zandstranden in Estland: Kuressaare. Dankzij het lage waterniveau warmt de baai snel op, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Het strand heeft toiletten en kleedhokjes, en er is een kinderspeelplaats waar de kleintjes zich kunnen vermaken. Vanuit Virtsu kun je met de ferry naar Saaremaa varen.

De reuzenstap van Saaremaa

Het bosrijke eiland Saaremaa is niet alleen een trekpleister voor strandgasten, maar ook voor 'ruimtetoeristen'. Tussen de 2500 en 7000 jaar geleden (wetenschappers zijn het hierover niet eens), sloeg op het eiland een meteoriet in, die een enorme krater in de bossen achterliet: de Kaali-krater. De bewoners van het eiland dachten vroeger dat het de voetstap van een reus was, of de poort naar de onderwereld. De fotogenieke krater staat vol met blauwgroen water. Zeer waarschijnlijk was het eiland bewoond toen de impact plaatsvond. Studies hebben aangetoond dat het bos van Saaremaa hoogstwaarschijnlijk volledig is afgebrand als gevolg van de meteorietinslag. Er zijn acht kleinere inslagkraters in de omgeving.

Eten en drinken

Esten houden van stevige, boerenkost, zoals bloedworst, wild en gerookte ham. Probeer in een restaurant eens kilu, een met speciale kruiden ingemaakte haring die op een stuk zwart brood met een gekookt ei wordt geserveerd.

Vliegen & overnachten

In Estland zijn fijne hotels in de mooie hoofdstad Tallinn en in Tartu. Vanaf Schiphol kun je in iets meer dan 2 uur rechtstreeks naar Tallinn vliegen.

Top 3 ook leuk in Estland 

Rummu onderwatergevangenis. De ruïnes van een verlaten Russisch gevangenkamp buiten de Estlandse stad Rummu zijn nu een bekende duikplek. 

De Heksenput van Tuhala. Een geiser die het hele gebied laat overstromen na zware regenval. Duidelijk het werk van heksen. 

Ungru Manor. Ruïne van een barok herenhuis, dat het toneel was van een tragische liefde tussen een prins en prinses.

Contacten 

 1. Castrum Danorum: Lossi plats 1a, 15165 Tallinn, Estland, +372 6316331
 2. Alexander Nevski-kathedraal: Lossi plats 10, Tallin 10130, Estland
 3. Stenbockhuis: Rahukohtu 3, 10130 Tallinn, Estland, +372 6935555
 4. Bogapott: Pikk jalg 9, Tallin 10130, Estland, +372 6313181
 5. Olde Hansa: Vana turg 1, 10146 Tallinn, Estland, +372 6279020
 6. Estonian National Museum: Muuseumi tee 2, Tartu 60532, Estland, +372 7363077
 7. Genialistide klubi: Magasini 5, Tartu 51005, Estland, +372 56571545
 8. Lahemaa National Park: Viitna, Laane-Virumaa, Vihula 2128, Estland, +372 3295555
 9. Talinn Tourist tourist Office: Niguliste 2, 10146 Tallinn, Estland, +372 6457777
 10. Keila Park: Keila-Joa Alevik, Keila, Estland
 11. Joaveski Baar: Keila-Joa, 76701 Harju, Estland, +372 6088302