Top activiteiten in Helsinki

Helsinki (de klemtoon valt, in tegenstelling tot de Nederlandse uitspraak, op de eerste lettergreep) is de hoofdstad van Finland. Doorgaans niet goedkoop, maar toch kun je ook met een klein budget deze bijzondere stad in een paar dagen ontdekken. Wat je er óók erg goed kunt, is shoppen. Naar gelang je budget kun je in de stad authentieke markten afstruinen of de mooiste Finse ontwerpstukken op de kop tikken. En natuurlijk hoort daar een traditioneel snackje met rendiervlees bij.


Helsinki: veel voor weinig

Koop bij aankomst meteen de Helsinki card, waarmee je met fikse kortingen veel attracties kunt bezichtigen én gratis kunt reizen. Ook een dagje een fiets huren is leuk. Maak zo bijvoorbeeld een tocht langs de typisch Finse kerken zoals de Domkerk, de volledig uit hout bestaande Kapel van Kamppi en de Temppeliaukio Kirkko, die gebouwd is door eerst met explosieven een gat in een rotswand te blazen.

Het is ook erg leuk om in Helsinki de pleinen te bezoeken waarop marktkooplui hun kramen met producten uitstallen. Bij Kauppatori kun je bijvoorbeeld een portie rendiervlees bestellen en streekproducten en souvenirs kopen. Daarnaast heeft Helsinki overdekte markten, zoals de Old Market Hall en Hakaniemi Market Hall, die in gezellige straatjes met veel cafés en restaurants liggen.

Echte shopfanaten vinden hun walhalla in Alexandersgatan, de Kalverstraat van Helsinki. Hier vind je alle grote Europese en Finse winkels. Voor uitbundige luxe loop je door naar de promenade Esplanade, waar je winkelt tussen groen en fonteinen. Strijk tussen het shoppen door neer in het muziekpaviljoen of lunch met Finse fruits de mer, oftwel kala- ja äyriäisruoat.