Terug naar resultaten

Gezinsweekend in Bordeaux

Neem je hele gezin een weekend mee op ontdekkingstocht door de hoofdstad van de Aquitaine. In Bordeaux wachten je musea, parken en speurtochten. Bereid je voor op twee dagen van ontdekkingen voor het hele gezin, variërend van bezichtigingen geschikt voor de kleinsten tot sportieve activiteiten voor tieners. Genoeg om met een hoofd vol mooie herinneringen terug te keren.

Dag 1

Allemaal het zadel op!

Leid bij de start van jullie gezinsweekend in Bordeaux de energie van de grotere kinderen in banen door ze een fietstocht door het centrum te laten maken. De kleinsten installeren zich op een comfortabele manier in hun kinderzitje. Is iedereen er klaar voor?

Je vertrekt vanaf de Place Gambetta en rijdt naar de Cours de l'Intendance, waar je tussen het trappen door de panden en de bouwkunst uit de 18e eeuw bewondert. Van daaruit kom je terecht op het plein van de Opéra National de Bordeaux. Bewonder de imposante gebouwen aan de Place de la Comédie.

Jullie fietstocht gaat vervolgens langs monumenten die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, om daarna te eindigen langs de Quai des Chartrons. Daar kunnen de tieners nieuwe vrienden maken en zich uitleven in het rollerskatepark van Chartrons. De kleinsten bewonderen de hoogstandjes van de beginnende skaters en applaudisseren voor de fantastische capriolen die daar worden uitgehaald.

Beginnen de magen van je gezinnetje al te knorren? Ga dan richting centrum van Bordeaux om in een van de restaurants daar de regionale specialiteiten te proberen. Laat je kinderen kennismaken met oesters uit het bassin van Arcachon en geef je over aan een Entrecôte Bordelaise.

Van Cap Sciences naar het musée d'Aquitaine

Als de honger van je aanhang eindelijk is gestild, is het tijd om de geest van groot en klein te voeden bij Cap Sciences. Dit centrum van cultuur, wetenschap en techniek is gelegen aan de Quai de Bacalan en biedt talrijke tentoonstellingen voor kinderen. Interactieve experimenten en onderwijskundige uiteenzettingen volgen elkaar op, waardoor ieder lid van het gezin op een speelse manier in aanraking komt met de natuurwetenschappen en de industrie op speelse wijze kan onderzoeken.

Na een korte middagpauze aan de voet van de kathedraal Saint-André in Bordeaux, betreed je het Musée d'Aquitaine. De diverse tentoonstellingszalen laten van alles zien over de geschiedenis van Bordeaux en de regio, van de prehistorie tot de 20e eeuw.

Het tijdstip voor het diner nadert. Als het seizoen er geschikt voor is, probeer de bichettes, de kleine garnalen uit het estuarium van de Gironde. En als dessert doe je je kinderen een plezier met cannelés, die heerlijk zachte cakejes, typisch voor de regio.

france-bordeaux-kids-1.jpg
Cap Sciences Bordeaux - Foto: Knowtex, CC BY 2.0

Dag 2

Volop zuurstof in de Jardin Public in Bordeaux

Begin je tweede dag met een wandeling over de lanen van de Jardin Public de Bordeaux. Het ontwerp van deze Franse tuin, bedacht in 1746, was vrijelijk geïnspireerd op de tuinen van Versailles. In 1858 is de Jardin Public veranderd in een landschapspark. Het park, in het hart van Bordeaux, wordt tegenwoordig gezien als de long van de stad Bordeaux..

Ontdek tijdens het wandelen de vele attracties voor kinderen. Gefascineerd wonen je kleintjes een voorstelling bij van het kleine marionettentheater, voordat ze zich totaal overgeven aan de heerlijke speeltuintjes die er zijn.

Als het tijd is voor de lunch, organiseer je een picknick op een van de banken in de Jardin Public, in de schaduw van een van de honderdjarige bomen. Een rondje in de draaimolen, een kleine omweg voor een groet aan de zwanen en eenden die zich op de oevers van de beek hebben genesteld, en je verlaat dit groene paradijs.

Een speurtocht in het historische centrum

Hebben je kinderen na deze ochtend vol fysieke activiteit geen zin meer om de straten van Bordeaux in te trekken? Motiveer ze om door te zetten met een familiespeurtocht door de stad. Via de site bordeauxvisite.com kun je een hele middag lang in de huid kruipen van een Vlaamse familie die een dief achtervolgt. De ideale gelegenheid dus om je schatten van kinderen Bordeaux vanuit een andere invalshoek te laten ontdekken. Op speurtocht naar de "Voleur du Grand Théâtre" (de Grote Theaterdief) zorgen raadsels en verhalen voor een hoop levendigheid.

Erop gebrand om deze zoektocht tot een goed einde te brengen, zien de jonge speurneuzen niet dat de tijd voorbij vliegt. Het is alweer tijd voor een kleine versnapering, te gebruiken in een van de salons de thé in het centrum. Een laatste moment van saamhorigheid met je gezin voordat het tijd is om Bordeaux vaarwel te zeggen.

france-bordeaux-kids-2.jpg
Jardin Public - Foto: twin-loc.fr, CC BY 2.0

"In Bordeaux, net aangekomen,

Leve de matrozen, mooie zeelui.

Drie mooie schepen, falderie-faldera,

Drie mooie schepen geladen met graan."

(Anoniem)

Waarom zou je dit traditionele zeemanslied met zijn meeslepende melodie niet met zijn allen instuderen om in de sfeer van de bestemming van je weekend te komen of je gezinsuitjes te verlevendigen? Een mooie startgelegenheid om je kinderen kennis te laten maken met het maritieme verleden van de stad: Bordeaux.

Le Guignol Guérin

Tijdens je omzwervingen door de Jardin Public in Bordeaux heb je grote kans een kleine marionet met een behoorlijk stevig karakter tegen het lijf te lopen. Het Guignol Guérin is het oudste poppentheater van Frankrijk. De familie Guérin zet de traditie sinds 1853 voort, en laat Guignol (Jan Klaasen) talrijke avonturen beleven. Je kinderen zullen er opnieuw naar toe willen, en je zult jezelf erop betrappen dat je lacht en applaudisseert op hetzelfde moment als het jonge publiek.

5 niet te missen evenementen à Bordeaux

Maart: Carnaval des 2 rives (2 oevers). Optochten en concerten.

Juli/augustus: Dansons sur les quais (Laat ons op de kades dansen!). Om je met je gezin vertrouwd te maken met het dansen.

Juli/augustus: Sporten op de kade. Doe gratis mee aan een veertigtal sportieve activiteiten.

September: open monumentendagen.

December: kerstmarkten.

Bordeaux in het kort 

Beste tijd om te gaan

Bordeaux kun je het hele jaar bezoeken, maar om te voorkomen dat jullie snipverkouden thuiskomen, kun je er het best tussen mei en september naar toe gaan.

Vervoer

Te voet: je kunt het centrum, dat relatief klein is, makkelijk te voet bekijken.

Bus en tram: € 1,50 per kaartje, kaartjes voor 1, 2 of 3 dagen zijn ook verkrijgbaar, en hiermee krijg je korting op de entree van sommige musea.

Fiets: een aantal winkels verhuurt fietsen per dag. Je kunt ook een fiets nemen via een van de punten behorend tot het fietsenplan van VCub. Ter informatie: Bordeaux staat wereldwijd op de vierde plaats als fietsstad.

Vliegen & overnachten

Om alles, of bijna alles, te voet te kunnen doen, verblijf je als gezin in een van de family-friendly hotels in het centrum. Vanuit Nederland kun je in iets meer dan anderhalf uur naar Bordeaux vliegen.

Eten en drinken

Le Davoli: 13 Rue des Bahutiers

Garopapilles: 62 rue Abbé de l’Epée

Tante Charlotte: 7 rue des Bahutiers