Terug naar resultaten

5x natuurpracht op Corsica

Het Franse eiland Corsica wordt niet voor niets Île de Beauté genoemd. Weelderige dennenbossen, bergmeren, groene weiden en met sneeuw bedekte bergtoppen maken van Corsica een walhalla voor natuurliefhebbers. Deze vijf plekken op Corsica wil je niet missen.

1. Kunstwerken van kliffen

De ruige schoonheid van Corsica leent zich goed voor stoere wandeltochten door de vele natuurparken die het eiland rijk is. De mysterieuze, rode kliffen die de grillige kustlijn van Natuurpark Scandola (1) vormen, behoren tot de meest fotogenieke plekken op Corsica. Boek in de stad Ajaccio, of online, een boottocht op maat en ontdek artistieke vormen in de rotsformaties Calanches de Piana. Afkoelen doe je met een duik in het azuurblauwe water dat de mysterieuze kustgrotten vult, en als je mazzel hebt, zwemt er een clubje dolfijnen met je mee. Soms komen enorme visarenden hun maaltje bij elkaar vangen voor de ingangen van de grotten. Tijdens de meeste boottochten wordt onderweg het afgelegen havenstadje Girolata bezocht, voor een lunch in het zonnetje. Vanaf het fort, dat het gebied eeuwenlang tegen aanvallen van piraten beschermde, heb je ongekend mooi uitzicht over de kliffen en zee. Goede wandelschoenen met profiel, een pet of hoed en zonnebrandcrème zijn onmisbaar onderweg.

montagnes DP.jpg

2. Wandelen door oerbossen

Nog meer instamomentjes kun je beleven in het Parc Naturel Régional de Corse (2). Het beschermde natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, strekt zich uit over bijna tweederde van Corsica. Het is een walhalla voor liefhebbers van hiken, klimmen, zwemmen en woeste natuur. Idyllische beekjes slingeren door bergen en bossen, om uit te monden in klaterende watervallen bij de meren Creno en Nino. De wandelroute GR20 voert je langs de toppen van Monte Cinto, dwars door het sprookjesbos Foret d’Aïtone. De Corsicaanse dennen in dit prachtige oerbos worden wel 45 meter hoog, en wanneer de zon in lange stralen door de toppen schijnt, levert dat prachtige plaatjes op. Ten westen van het bos ligt het dorp Evisa. Hier wordt in november het Kastanjefestival gehouden. Evisa is de perfecte basis voor een wandeltocht door het park. Ook de wonderschone Spelunca-kloof (Gorges de Spelunca), een populaire wandelroute langs de rivier Porto, is goed bereikbaar vanuit Evisa. Let op: er zijn geen voorzieningen langs de route. Neem voldoende water mee.  


3. Pieken en dalen

Corsica is het meest bergachtige eiland in de Middellandse Zee. Monte Cinto is met bijna 3000 meter de hoogste berg van het eiland, dat ook wel Montagne dans la mer, of ‘berg in de zee’, wordt genoemd. Maar Corsica heeft meer indrukwekkende toppen. Col de Vizzavona, midden op het eiland, is geliefd bij wandelaars die het fijn vinden om zo nu en dan neer te strijken bij picknicktafels om even bij te tanken, en van het uitzicht te genieten. Grote kans dat je wilde varkens tegenkomt, die onder de kurk- en walnootbomen tussen het struikgewas snuffelen. Zuidoostelijk van Monte Cinto ligt Gorges de la Restonica, met prachtige wandelroutes langs bergmeren en gletsjers. Een van de populairste bergwandelingen is Mare e Monti, een route die loopt van de noordwestelijke havenstad Calvi, door bergen en bosrijke valleien, naar het zuidelijker gelegen Cargèse.


4. Een duikje wagen

Fans van de Corsicaanse natuur mogen een kijkje onder water eigenlijk niet overslaan. Niet alleen liggen er veel prachtige wrakken op de zandige bodem rondom het eiland, je komt ook verrassend veel flora en fauna tegen. Op niet al te grote diepte zwemmen groupers, murenes, schorpioenvissen, zeebaarzen en tonijnen rond. Als je geluk hebt, kom je zelfs een verdwaalde arend- of pijlstaartrog tegen. Imposante formaties van hersenkoraal, hertshoornkoralen, tafelkoralen en geweikoralen vormen een spannend onderwaterlandschap. De ervaren instructeurs van duikschool Calvi a Piaghja (3) laten je al het moois zien voor € 35* per duik. De school ligt langs de noordkust, op een mooie locatie aan het strand. In het zuiden staat Dive Center Hippocampe (4) goed bekend. Een populaire duikspot daar is Îles Lavezzi, bij het eilandje Sperduto. Duikers die op eigen gelegenheid de onderwaterwereld van Corsica willen ontdekken, kunnen een strandduik maken vanaf het strand van Porto.

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Corsica beach_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Dagje strand

Heb je even genoeg actie gehad? Dan is het tijd voor verkoeling aan het strand. Op Corsica stikt het van de prachtige baaitjes met azuurblauw water en mooie, witte stranden. De schelpvormige baai van Plage de Rondinara (5), is gevuld met kraakhelder, turquoise water. Op het witte poederzandstrand is het heerlijk relaxen, en tropische plaatjes van de baai doen het erg goed op social media. De autorit naar het strand toe heeft ook geweldige uitzichten. Ten zuiden van Porto-Vecchio ligt het strand van Palombaggia. Spierwit zand steekt er prachtig af tegen roze rotsen en het blauw van de zee. Maak een wandelingetje door de met dennen begroeide duinen, en drink een cocktail bij beach bar Palombaggia Beach (6). 

Kiwi’s en citroenen

Voor natuurliefhebbers is Corsica een heerlijke plek om op ontdekkingstocht te gaan. Op Corsica groeien bijna 3000 soorten bomen, planten en bloemen, waarvan ongeveer 120 soorten nergens anders ter wereld voorkomen. In de zomer is het eiland bedenkt met roze en witte zonneroosjes, gele brem, rozemarijn, cistusrozen, jeneverbes en wilde olijfbomen. Vanaf duizend meter hoogte groeien tegen de bergflanken geurige pijnboombossen. Citroenen, kiwi’s en avocado’s groeien op de oostelijke laagvlakte. Helaas woeden op het eiland vaak bosbranden. Per jaar brandt ongeveer 10.000 hectare bos en heide af. Dit komt vooral door Mistral-wind, die de vlammen aanwakkert en het vuur over het eiland blaast.

Eten en drinken

Op Corsica kun je genieten van gerechten met invloeden uit de Italiaanse keuken. Probeer eens de lokale specialiteiten macaroni met stoofschotel, en lasagne met wild zwijn. Het eiland staat ook bekend om de lokale wijn die er wordt geproduceerd, en de lokale kazen, zoals de Brocciu-kaas.

Vliegen & overnachten

Op Corsica kun je fijn overnachten in hotels in Porto-Vecchio, Ajaccio, Bonifacio, Haute-Corse, Propriano en Lecci. Vanuit Nederland vlieg je in ca. anderhalf uur naar Corsica.

Top 3 bijzondere dieren op Corsica 

Moeflon. Ooit was dit wilde schaap bijna uitgestorven. Nu is de moeflon het symbool van het eiland. 

Steenarend. Zelfs lammetjes zijn niet veilig voor de klauwen van de enorme roofvogel die je tegenkomt op de wandelroute GR20. 

Griekse landschildpad. De olijke schildpadjes leggen eieren op de stranden van verlaten baaitjes.

Contacten 

  1. Burcht van Boedapest: Szent György tér, Boedapest 1014, Hongarije, +36 14583000
  2. Matthiaskerk: Szentharomsag ter 2, Boedapest 1014, Hongarije, +36 1355 5657
  3. Calvi a Piaghja: Route de la Pinede de Calvi, 20260, Calvi, Corsica, +33 681299946
  4. Dive Center Hippocampe: Phare de la Chiappa, Route du Phare, 20137 Porto-Vecchio, Corsica, +33 495705654
  5. Plage de Rondinara: 20169 Bonifacio, Corsica, +33 495700708
  6. Palombaggia Beach: 20137 Porto-Vecchio, Corsica