Terug naar resultaten

5 culinaire hoogstandjes aan de Côte d’Azur

Heerlijk hoor, een dagje naar het strand. Of een beetje struinen door leuke steden en knusse haventjes. Maar lekker eten is ook heel belangrijk. Alle ingrediënten voor een heerlijke culinaire trip komen samen in de Franse Côte d’Azur.

1. Bouillabaisse in Marseille

Liefhebbers van de ‘moeder aller vissoepen’, de bouillabaisse, kunnen niet om een bezoek aan Marseille heen. Onder culinaire kenners en foodies heeft de soep een haast mythische status, terwijl het eigenlijk geen soep is. Het oorspronkelijke recept is al eeuwen oud. Aan het eind van de dag verkochten de vissers van Marseille vroeger hun verse waar op het strand. Wat niet werd verkocht, werd in een ketel met zeewater gekookt. De bouillon die hiervan werd getrokken, aten de vissers met oud brood, besmeerd met knoflook. De moderne versie is al jaren het smakelijke boegbeeld van Marseille. De allerlekkerste bouillabaisse eet je in restaurant L’Epuisette (1), aan de oude haven. Ook het luxe Restaurant Chez Michel (2), staat bekend om de hemelse soep. Maar in heel Marseille vind je ook talloze minder chique restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt eten.

Cote dAzur-Gastronomy-bouillabaisse_Pixabay (1).jpg
Foto via Pixabay

2. Deftige pizza in Nice

De chique snack van Nice, de pissaladière, is populair in de hele kuststreek van de Provence. Oorspronkelijk komt de stijlvolle variant op de traditionele pizza uit Nice. De pissalat is een zilte crèmebasis, gemaakt van gekarameliseerde uien, sardientjes, ansjovis en olijven. Smeer de basis op een vierkant, plat brood en strooi er verse tijm, laurier en knoflook overheen. Voilà: een pissaladière. Deze lekkernij mag je echt niet missen. Bij het gezellige restaurant Chez Pipo (3) hebben ze er hun specialiteit van gemaakt.

 

3. O la la, de olijven van des Baronnies

De olijf staat natuurlijk al eeuwen op het menu in Frankrijk, maar aan de Franse Riviera maakt ‘ie een comeback. Een stukje meer het binnenland in vanaf de kust, vind je de olijvenroutes van de Baronnies en Nyons, rondom het prachtige Parc naturel régional des Baronnies (4). Op de uitgestrekte olijfvelden, een prachtige route om met de auto te rijden, groeien de beste olijven ter wereld. De Tanche en de Aglandau worden meestal koud geperst. De Grossane is een beroemde, smaakvolle zwarte olijf en dan heb je nog de Salonenque en de Picholine. Deze klinkende namen worden verwerkt in kostbare olie en de lekkerste tapenades van de Provence. Daar weten ze langs de Côte d’Azur wel raad mee. Vrijwel elk restaurant serveert eigen variaties op gerechten met Baronnies-olijven. Scoor een fles verse olijfolie voor thuis, of een Savon de Marseille (olijfoliezeep) om cadeau te doen.

Cote dAzur-Port_Pixabay (1).jpg
Foto via Pixabay

4. Net als in de film in Saint-Tropez

Voor een uitgebreid, luxueus sterrendiner, (misschien zelfs wel tussen de ‘sterren’), moet je in Saint-Tropez zijn. Sinds de jaren ’50 is de havenstad een trekpleister voor filmsterren en andere beroemdheden, en die dineren natuurlijk graag in stijl. Restaurant La Vague d’Or (5) heeft avond aan avond een gastenlijst die uitpuilt van de bekende types. Arnaud Donckele is de chef van het driesterrenrestaurant. De feilloze bediening serveert hoofdgerechten vanaf ongeveer 100 euro, maar je kunt op het zonovergoten terras ook een extravagante sandwich van 34 euro bestellen. Een culinair kunstwerk van Arnaud mag absoluut niet ontbreken op de bucketlist van culi-lovers en foodies!

 

5. De zoete verleiding van Grimaud

Last but not least: het toetje. Want bij een perfect diner hoort een zoet vaarwel. De patisserie is niet weg te denken uit de Franse keuken en ook langs de azuurblauwe kust vind je veel van de ambachtelijke banketbakkerijen. In de havenstad Grimaud, om de hoek bij Saint-Tropez, kun je je tegoed doen aan het lekkerste pasteigebak in de omgeving. Uiteraard worden op elke straathoek macarons (felgekleurde, ronde meringuekoekjes) en éclairs (chocoladepuddingbroodjes) verkocht. Bij Le Pâtissier du Château (6) loopt het water je in de mond wanneer je langs de vitrines vol gesuikerde lekkernijen loopt.

Koffietje doen?

Marseille puilt uit van de geweldige cafés en koffiebars. Coogee (7) is een begrip onder koffiefanaten. Geniet er van een uitgebreide brunch met muffins en koffie in alle soorten en maten. Damdy’s (8) is zo’n tentje waarvoor je graag een paar straten om loopt. Of je nou trek hebt in een hartige of zoete taart, een gezonde smoothie of een lekkere bak koffie, ze hebben het allemaal. En wat dacht je van een zoete pannenkoek met zout en karamel?

Eten en drinken

Uit eten gaan is in Frankrijk goedkoper dan in Nederland. Voor 15 euro kun je lekker eten met een drankje erbij. De Côte d’Azur is over het algemeen wat duurder. Je vindt vriendelijk geprijsde restaurants in de straten achter de boulevards.

Vliegen & overnachten

Fijne en betaalbare hotels aan de Côte d’Azur vind je in Nice, Marseille en Fréjus. Vanuit Nederland vlieg je in een kleine twee uur naar Nice.

Top 3 lokale specialiteiten van de Côte d’Azur 

Lavendelhoning, wordt in de betere restaurants geserveerd met speltbrood en geitenkaas. 

Oursinade, een stekelig hapje zee-egel, à la carte te bestellen in talloze restaurants. 

Truffelbrouillade, de koningin onder de roereieren met champignons en truffel.

Contacten 

  1. L’Epuisette: Vallon des Auffes, 13007 Marseille, +33 491521782
  2. Restaurant Chez Michel: 6 rue des Catalans, 13007 Marseille, +33 491526422
  3. Chez Pipo: 13 Rue Bavastro, 06300 Nice, +33 493558882
  4. Parc naturel régional des Baronnies: 45 Chemin des Randonneurs, 26510 Sahune, +33 475267905
  5. La Vague d'Or: Plage de la Bouillabaisse, La Résidence de la Pinède, Saint-Tropez, +33 494559100
  6. Le Pâtissier du Château: 19 boulevard des Aliziers, 83310, Grimaud, +33 494432116
  7. Coogee: 100 boulevard Baille, 13005 Marseille, +33 686575222
  8. Damdy’s: 31 rue de la Loge, 13002 Marseille, +33 761005645