Terug naar resultaten

Een tocht langs de paleizen van Nice

Breng een bezoek aan de mooiste paleizen, theaters, forten en kastelen van de stad Nice: een tocht langs het nationaal erfgoed van de Franse Riviera. Het stadsbeeld van Nice wordt gedomineerd door de architectuur van de Belle Epoque, de periode die loopt van het eind van de 19e tot het begin van de 20e eeuw. Maar de stad heeft nog veel meer monumenten te bieden, bijvoorbeeld een verscheidenheid aan theaterzalen, zowel historisch als modern. In het zuidwesten van de stad kun je bovendien een bezoek brengen aan een kasteel en een markant fort.

 

Het Nice van de Belle Epoque

Tussen 1860 en 1914 werd het straatbeeld van Nice verfraaid met elegante gebouwen. Dit is voornamelijk te zien in het Quartier des Musiciens, in het hart van de stad. Als je hier rondloopt, herken je de gebouwen gemakkelijk aan hun erkers, zuilen en kariatiden, pilaren in de vorm van vrouwen. De hoeken van deze magnifieke gebouwen zijn vaak met koepels versierd: Belle Epoque betekent niet voor niets “mooi tijdperk”.

Het Excelsior Régina Palace is één van de meest in het oog springende voorbeelden van de stijl van de Belle Epoque. Het paleis werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd op de heuvel van Cimiez, ten noordoosten van het centrum vlakbij het Romeinse amfitheater, en kijkt uit over de stad. Tegenover het Palace vind je het monument voor Koningin Victoria, een imposant wit beeld dat in 1912 werd opgericht als herinnering aan deze koningin, die tussen 1887 en 1899 meerdere winters doorbracht in Nice.

Nice_art_buildings_flickr.jpg
Het prachtige centrum van Nice. Foto door mat.1268 onder licentie CC BY-ND 2.0

Ook het hotel Boscolo Exedra dateert uit de Belle Epoque. Je vindt dit rijke onderkomen in de wijk Jean-Médecin vlakbij de zee. Het gebouw telt wel 9000 m2 aan salons en slaapvertrekken en de gevel is uitbundig versierd met ornamenten van carraramarmer en muranoglas.

Theaters met een landelijke of futuristische uitstraling

Het is tijd om een bezoekje te brengen aan het Parc Albert I, dat vlakbij de populaire Promenade des Anglais is gelegen. Hier bevindt zich, op een steenworp afstand van de Middellandse zee, ook het amfitheater Théâtre de Verdure. Al sinds 1946 treden hier zangers en toneelgroepen op in een decor van cipressen, palmbomen en fonteinen dat sterk aan het oude Griekenland doet denken.

Als je verder loopt, langs de zee, zie je op enige afstand nog een theaterzaal liggen, maar compleet anders dan die je net bezocht hebt.

Met haar betonnen torens en metalen dakconstructie, die met aluminium is bedekt, vormt Palais Nikaïa een modern contrast met de historische gebouwen van de stad. In de zomermaanden opent de westelijke gevel zich als een gordijn om het futuristische theater te verbinden met het Charles-Ehrmann stadion. Na dit korte uitstapje naar het nu, duiken we opnieuw het verleden in.

Het verdedigingsfort en het betoverende kasteel van Nice

In het zuidwesten van Nice ligt de Mont Boron met haar rotsachtige hellingen. Deze berg heeft voor de liefhebbers van architectuur een verrassing in petto die je op zijn minst exotisch mag noemen: het Château de l’Anglais, waarvan de bouw in 1856 begon.

Nice_art_palais_Flickr.jpg
Château de l’Anglais, Foto door CHRIS230*** onder licentie CC BY-SA 2.0

Met haar roze gevel en ornamenten, die zelfs op de mooiste forten van het Indiase Delhi niet zouden misstaan, lijkt het kasteel recht uit een sprookje te komen. De tuinen strekken zich uit tot aan het blauwe water van de Middellandse Zee en zijn bijna te mooi om waar te zijn.

Niet ver daarvandaan ligt op de heuvel Mont Alban het gelijknamige fort, dat trots boven de haven van Villefranche uittorent. Dit bouwwerk is een van de best bewaarde architecturale overblijfselen van de militaire vestingwerken van de stad. Het vierkante fort met haar verdedigingsmuren, voorzien van schietgaten, diende gedurende de geschiedenis afwisselend als uitvalsbasis voor de Fransen en de Piëmontezen.

De dikke en schijnbaar ondoordringbare stenen muren van dit kasteel zijn zeer indrukwekkend. Een niet te missen kans om een stukje militaire architectuur te bewonderen, maar ook om kennis te maken met de geschiedenis van Nice en van Frankrijk.

Waar komen al die paleizen vandaan?

Als je de toeristische gidsen mag geloven telt Nice honderden paleizen in zeer gevarieerde stijl en met een uiteenlopende marktwaarde. De aanwezigheid van dit grote aantal paleizen wordt verklaard door de geschiedenis van de stad, die eeuwenlang inzet is geweest van een strijd tussen Frankrijk en Italië. Het woord 'palazzo' stamt uit de tijd van de Italiaanse aanwezigheid en betekent simpelweg 'gebouw'. Maar het is altijd vertaald met het woord paleis en zo zijn een groot aantal gebouwen in Nice aan hun naam gekomen, of ze nu toebehoorden aan de adel of aan mensen van een lagere stand.

Nice in het kort

Beste tijd om te gaan

In de zomer is de Côte d’Azur zeer in trek. Om de architectuur van de stad te ontdekken en te genieten van het strand en culturele evenementen, kun je je reis het beste aan het eind van het zomerseizoen plannen. Eind september kun je bovendien bijna overal profiteren van gratis toegang en rondleidingen tijdens de Open Monumentendag.

Vervoer

De stad beschikt over een goed netwerk van openbaar vervoer met onder ander bussen en een tramlijn. Hiermee kun je overal in Nice reizen en het straatbeeld en de talloze paleizen van de stad ontdekken (per ticket: €1,50*; abonnement voor 7 dagen: €15*; 10 tickets samen: €10*, ook voor meerdere gebruikers).

Slapen

Als je van plan bent om in Nice van een luxe vakantie te genieten, kies dan voor een uiterst comfortabel verblijf in een van de luxehotels in de stijl van de Belle Époque gelegen aan de promenade des Anglais, met schitterend uitzicht op zee. De binnenstad is sowieso een prachtige plek om te vertoeven. Je kunt ook een bed & breakfast of een hotel in de omgeving van het Mont Boron-park reserveren om vlakbij de luxe villa’s van Nice, het fort Mont-Alban en het Château de l’Anglais te verblijven.

Eten & drinken

L’Altro Cose Cosi: 71 boulevard de Cimiez (begane grond van het Excelsior Régina), Nice

La Pescheria: 12 boulevard Victor Hugo (hotel Boscolo Exedra), Nice

Rolancy’s: 22 rue Alphonse Karr (vlakbij de Mont-Boron), Nice

* Prijzen kunnen variëren.

Top 2 culturele evenementen

Juli: Crazy Week Festival, openluchtconcerten met moderne muziek, waarbij je bovendien kunt genieten van de unieke locatie van het Théâtre de Verdure.

September: Open Monumentendag, in de stad vinden rondleidingen plaats waarbij je een bezoek kunt brengen aan architectonische pareltjes die normaal gesproken vaak niet open zijn voor het grote publiek.