Terug naar resultaten

5x doen in de Dordogne

Wie zin heeft in aangename temperaturen, pittoreske dorpjes, grotten en kastelen, én actie in de natuur, hoeft niet verder te zoeken. Met de auto ben je binnen een dag in de Zuid-Franse Dordogne, en onderweg kom je al prachtige uitzichten en bezienswaardigheden tegen.

1. Kastelen kijken

De Dordogne wordt ook wel het land van 1000 kastelen genoemd. Houd je van wandelen langs eeuwenoude kantelen, en kiekjes maken door de schietgaten, dan mag je het beroemde middeleeuwse kasteel Château de Castelnaud (1) in Castelnaud-la-Chapelle, niet missen. Het speelde een belangrijke rol in de kruistocht tegen de Katharen, en de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Voor de liefhebbers: er worden regelmatig shows gegeven met historisch oorlogstuig. Een ander indrukwekkend exemplaar is Chateau de Beynac (2), op een hoge rots in Beynac-et-Cazenac. Bekijk de kamers van ridders en jonkvrouwen, en bewonder het prachtige uitzicht op de rivier Dordogne. Tip voor romantici: bezoek kastelen met sprookjesachtige tuinen, zoals Chateau des Milandes (3), in de buurt van Castelnaud en Beynac. Wandel door lanen van bloeiende rozen, en maak een roofvogelshow mee. In Chateau de Hautefort (4) kun je door de mooi gerestaureerde woonvertrekken, kelders en kapellen zwerven. Door de torenramen heb je schitterend uitzicht over de Franse en de Engelse tuin.

Dordogne Beynac castle_Pixabay.jpg
Chateau de Beynac - Foto: Pixabay

2. Slenteren door Sarlat

‘De parel van de Perigord’, wordt Sarlat wel genoemd, en het is de meest bekende stad in de Dordogne. Sarlat dateert uit de middeleeuwen en de renaissance, en de zandstenen, stokoude huizen doen het erg goed op foto’s. Bij Tourist Office Sarlat Périgord (5), kun je een kaart met wandelroutes langs de bezienswaardigheden van de stad ophalen. Aan het centrale plein Place du Peyrou ligt de schitterende kathedraal St. Sacerdos. Even verderop, aan Place de la Liberté, vind je het mooie stadhuis Hôtel de Ville de Sarlat (6). Om het stadhuis heen zijn veel gezellige terrassen en goede restaurants, zoals L'Adresse (7). Hier kunnen liefhebbers smullen van typische gerechten uit de Dordogne, zoals eendenborst (magrets de canard). Een paar straten noordelijker, op de hoek van Avenue Gambetta en Rue Sirey, wacht de lekkerste koffie van de stad op je, bij French Coffee Shop (8).
 

3. Middeleeuws Monpazier

Nog zo’n prachtig stadje in de Périgord is Monpazier, dat even ten zuidoosten van Bergerac ligt. De Engelse koning Edward I stichtte Monpazier in de dertiende eeuw, als versterking van zijn veroveringen op Frans grondgebied. Vandaar dat de strakke, rechthoekige huizenblokken hier en daar meer het gevoel geven dat je in een Romeins garnizoen bent beland, dan een Frans dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Maak een selfie onder de fotogenieke bogen van het centrale plein Place des Cornieres, en strijk neer op een van de gezellige terrasjes. Op donderdag is er markt, en rondom het plein vind je leuke souvenirwinkels. Met kinderen is een bezoek aan het Bastideum (9) erg leuk. In dit museum maak je door middel van spelletjes uit de middeleeuwen een reis door de tijd.
 

4. Wandelen langs de rivier

Rondom de rivier Dordogne, die ontspringt uit de stroompjes Dore en Dogne op de berg Puy de Sancy, is het landschap een groene oase van bos, weilanden vol bloemen en ruige heuvels. De Dordogne is een walhalla voor vlinderspotters. De diepblauwe ijsvogelvlinder, artistiek getekende parelmoervlinders en dagpauwogen fladderen door de velden. Liefhebbers van wandelen kunnen kiezen uit prachtige routes door de natuur. Bij plaatselijke toeristenbureaus zijn vaak gedetailleerde routekaarten beschikbaar. Populair bij wandelaars zijn de bossen, rivieren en plassen van Périgord-Limousin Regional Nature Park, in het noorden van de Dordogne.

Dordogne river_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Op het water en onder de grond

Een geweldige manier om de Dordogne te verkennen, is per kajak of kano. Vooral het gebied Perigord Noir, tussen Montignac en Sarlat. De Dordogne is populair, maar ook de rivier Vésère leent zich perfect om te bevaren. Het busje van Canoes Loisirs (10) komt je bij je accommodatie ophalen, en brengt je naar de rivier. Getrainde gidsen nemen je per kano of kajak mee op verschillende, spannende trajecten op de Dordogne. De tocht naar Castelnaud, die ongeveer 2,5 uur duurt, is populair bij gezinnen met kinderen. De gidsen spreken goed Engels, en de zwemvesten, boten en peddels zijn van goede kwaliteit. Een andere populaire activiteit in de Dordogne is klauteren en peddelen door prehistorische grotten. Rondom de rivier bevinden zich honderden druipsteengrotten, en grotten met wandschilderingen uit de prehistorie. Gouffre de Padirac (11) is een van de bekendste en meest spectaculaire grotten in het gebied. Via trappen, of met een lift, daal je ruim 100 meter af onder de grond. Daar wachten je spectaculair verlichte, ondergelopen gangen en spelonken die je per bootje verkent. Tip: de temperatuur komt niet boven de 13 graden in de grot, dus neem een vestje mee.

Toeristische route

De afstand van Amsterdam tot Dordogne bedraagt 1000 kilometer. Vanuit Nederland reis je met de auto naar de Dordogne over de autosnelweg A20 (Parijs - Toulouse), ook wel l'Occitane genaamd. Wil je het op je gemak doen, tolwegen omzeilen én onderweg al de Franse sfeer opsnuiven, kies dan voor een reis over de Route Nationale (N7). Dit duurt wat langer, maar rijdend door het Loiredal kom je tientallen dorpjes tegen waar je even kunt stoppen. Trek gekregen nog voordat je bij Parijs bent? Neem - op ongeveer 80 kilometer boven Parijs - afslag 11 (Compiègne-Nord). In het dorp Compiègne zijn veel leuke brasseries en cafés, voor een snelle kop koffie of lunch. Vervolg vanaf Parijs je weg via de A10 / A20, de groene Loirevallei in. Heb je even de tijd, bezoek dan de schitterende stad Orléans, of neem de zuidwestelijke afslag richting Tours. Op die route zijn de middeleeuwse plaatsen Blois en Amboise erg de moeite van een tussenstop waard.

Eten en drinken

De Dordogne is het land van grotten, kastelen en rivieren. Maar ook van lekker eten! Op de markt in Sarlat kun je terecht voor lokale producten als notenolie, foie gras, liqueurs de fruits en allerlei soorten droge worst.

Vliegen & overnachten

In de Dordogne vind je fijne hotels in Sarlat-la-Canéda, Boulazac, Mouleydier, Bergerac en Monestier. Wil je niet met de auto naar Zuid-Frankrijk rijden? Vanuit Nederland kun je naar Bordeaux vliegen en van daaruit met een huurauto naar je bestemming rijden.

Top 3 streekgerechten uit de Dordogne 

Foie Gras. De omstreden ganzenleverpaté is verreweg het meest populaire gerecht in de Dordogne. 

Confit de canard. In de Dordogne eet men graag en veel gevogelte. Ook een maaltje eend staat op vrijwel elke menukaart. 

Cèpe. Deze paddenstoel wordt geserveerd in een omelet of door roerei.

Contacten 

 1. Château de Castelnaud: Musee de la guerre au Moyen Age, 24250 Castelnaud-la-Chapelle, Dordogne, +33 553313000
 2. Chateau de Beynac: Route du Chateau, 24220 Beynac-et-Cazenac, Dordogne, +33 553295040
 3. Chateau des Milandes: Les Milandes, 24250 Castelnaud-la-Chapelle, Dordogne, +33 553593121
 4. Chateau de Hautefort: Chateau de Hautefort, 24390 Hautefort, Dordogne, +33 553505123
 5. Tourist Office Sarlat Périgord: 3 Rue Tourny, 24200 Sarlat-la-Canéda, Dordogne, +33 553314545
 6. Hôtel de Ville de Sarlat: Place de la Liberté, 24200 Sarlat-la-Canéda, Dordogne, +33 553315331
 7. L'Adresse: 10 Rue Fénelon, 24200 Sarlat-la-Canéda, Dordogne, +33 553305619
 8. French Coffee Shop: 35 Avenue Gambetta, 24200 Sarlat-la-Canéda, Dordogne, +33 5 53281374
 9. Bastideum: 8 rue Jean Galmot, 24540, Monpazier, Dordogne, +33 553571212
 10. Canoes Loisirs: Base Nautique de Vitrac, Le Brat, 24250 Vitrac, Sarlat-la-Caneda, Dordogne.
 11. Gouffre de Padirac: Lieu Dit le Gouffre, 46500 Padirac, Dordogne, +33 565336456