Terug naar resultaten

6x niet te missen in Lille

In 2004 was de Franse stad Lille, ook wel Rijsel genoemd, culturele hoofdstad van Europa. Bezoek het Palais des Beaux-Arts, zet de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille op de foto, en drink op het gezellige plein Grande Place het lokale biertje Ch’ti. In deze gids vind je 6 must-do’s voor een heerlijke stedentrip naar Lille.

1. Cultuurwandeling door de oude stad

Start je wandeling door de schilderachtige steegjes van de knusse binnenstad van Lille bij het Palais des Beaux-Arts (1). Waar je ook bent in Lille, het museum en het centrum zijn goed bereikbaar via de metrohalte République - Beaux Arts. In het mooie museum heb je aan een goed uur genoeg om de collecties van grote meesters als Rodin, Rubens en Picasso te bewonderen. Vanaf het museum steek je Boulevard de la Liberté over, en wandel je via Rue Georges Maertens naar de monumentale Jezuïetenkerk Église Saint-Étienne (2). Geniet in de mooie kerk, die gebouwd werd in 1742, van de serene rust en bekijk de bijzondere preekstoel uit 1828. Dan is het tijd voor een fris pintje of een kopje koffie op het gezellige Grande Place. Wandel in noordoostelijke richting naar het plein, dat officieel Place du Général de Gaulle heet. Rondom het plein vind je veel historische gebouwen, waaronder het oude beursgebouw Vieille Bourse, en Le Furet du Nord, Europa's grootste boekhandel. Proef bij een van de cafeetjes aan het plein het lokale biertje Ch’ti.

Lille Grand Place_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Bezoek aan de opera

Even voorbij het oude beursgebouw Vieille Bourse, ligt het schitterende gebouw van de Opéra de Lille (3). Het gebouw dateert uit het begin van de 20ste eeuw, en doet het - met het beeld van Apollo omringd door zijn muzen bij de ingang - goed op social media. Heb je tijd? Betreed dan de rode lopers die zijn uitgerold over witmarmeren vloeren, en bezoek een mooie voorstelling. Een indrukwekkende belevenis, die je niet gauw zult vergeten. Schuif na afloop aan bij de chique Lille Opéra Brasserie (4), voor een lunch of uitgebreide koffie in de zonovergoten binnentuin.


3. Cocktails bij de kathedraal

Midden in het oude centrum, ook wel Vieux-Lille genoemd, ligt de prachtige kathedraal van Lille, Notre-Dame-de-la-Treille (5). De kathedraal is in 19e eeuw gebouwd, in neogotische stijl, en de kapellen hangen vol met schilderijen uit de15e en 16e eeuw. Nortre-Dame is zeker een bezoekje waard, maar nóg leuker is het, dat het om de kathedraal heen barst van de barretjes en eettentjes. Leg een smakelijke bodem bij de gezellige bistro L'Arrière Pays (6), en ga daarna cocktails nippen bij hippe tentjes zoals Le Dandy (7) en La Pirogue (8).

 
4. Picknick bij de Citadel

Aan de westelijke rand van de oude stad ligt de Citadelle de Lille, een 17e-eeuws fort dat werd gebouwd nadat de stad in 1667 onder Lodewijk XIV door de Fransen was ingenomen. De citadel, omgeven door een prachtig park, is goed voor heel wat instamomentjes. Je kunt er heerlijk wandelen, en in het zonnetje genieten van een picknick. Vaak zorgen doedelzakspelers en andere muzikanten voor extra gezelligheid. Voor kinderen is het ook een leuk uitstapje, aan het begin van het park zijn eet- en drinkgelegenheden met speeltuintjes. De citadel zelf werd in 2017 nog door het Franse leger gebruikt en is niet toegankelijk. Het park is voor publiek open op maandag t/m donderdag van 07:45 tot 17:00 uur, en op vrijdagen van 07:45 tot 11:45 uur. Op zaterdag en zondag is het park gesloten.

Lille Zoo_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Aapjes kijken in de Zoo

Ben je toch in het park van de Citadel, breng dan ook een bezoek aan de prachtige dierentuin, Parc Zoologique de Lille (9). De dierentuin opende in 1950 haar deuren, en er wonen veel exotische, wollige dieren, waaronder de schattige beermarters en kinkajou-beertjes. Ook aapjes kijken kun je hier als de beste, er slingeren withandgibbons, ringstaartaapjes en nog veel meer olijke beestjes door de bomen. Alleen inwoners van de stad Lille mogen het park gratis bezoeken. Voor toeristen is de entree € 4 voor volwassenen en voor kinderen € 2. Een gezinskaart voor twee volwassenen + twee kinderen kost € 10*. 

* Let op: prijzen kunnen wijzigen.


6. Shoppen in Euralille

Is je portemonnee na al het leuks in Lille nog niet leeg, dan kun je los in Euralille (10). In de ultramoderne shopping mall, op wandelafstand van het oude centrum, kun je heel wat uurtjes vertoeven. Veel internationale winkelketens hebben er een vestiging, en er zijn overal oplaadpunten voor je mobiele telefoon, met gratis wifi. Onder het winkelcentrum is een grote parkeergarage, en er zijn veel restaurantjes voor de lekkere trek. Vooral in de wintermaanden een gezellige aanrader!

Hapje doen

De inwoners van Lille zijn echte Bourgondiërs, en dat merk je wel in de stad. Overal zijn fijne eettentjes, bistro’s en goede restaurants. Smulpapen mogen Rue de Gand, aan de rand van Vieux-Lille, niet overslaan. Hier vind je ijssalons, cocktailbars, traiteurs en leuke eettentjes in verschillende prijsklassen. Zuidelijk van de kathedraal zijn ook veel restaurants, waaronder het restaurant Bloempot (11), van de Vlamingen Florent Ladeyn en Kevin Rolland. Laat je niet misleiden door de simpele naam, want de sfeer is er geweldig en het eten bijzonder goed.

Eten en drinken

Wist je dat Lille de bierhoofdstad van Frankrijk is? Laat de wijn dus een keertje staan, en probeer het biertje Ch'ti, wat ook een alternatieve naam is voor de bewoners van de regio Hauts-de-France.

Vliegen & overnachten

In Lille vind je fijne hotels in het oude centrum, bijvoorbeeld in de buurt van Grand Place. Vanaf Schiphol vlieg je in minder dan een uur naar de luchthaven van Lille

Top 3 ook zien in Lille 

La Maison Coilliot. Art Nouveau-huis uit 1900, ontworpen door de beroemde architect Hector Guimard. 

Porte de Paris. Triomfboog op de rotonde voor het stadhuis, gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw. 

La Piscine. Oud gemeentezwembad, omgetoverd tot kunst- en industriemuseum. Even buiten Lille.

Contacten 

 1. Palais des Beaux-Arts: 18 Bis Rue de Valmy, 59000 Lille, +33 320067800
 2. Église Saint-Étienne: Calle Oficios s/n, Plaza de la Lonja, 18001 Granada, +34 958222959
 3. Opéra de Lille: 2 rue des Bons Enfants, 59001, Lille +33 328384050
 4. Lille Opéra Brasserie: 32 rue Lepelletier, 59800, Lille
 5. Notre-Dame-de-la-Treille: Place Gilleson, 59800 Lille, +33 320315912
 6. L'Arrière Pays: 47 Rue Basse, 59000 Lille, +33 320138007
 7. Le Dandy: 67 Rue Basse, 59800 Lille, +33 320515001
 8. La Pirogue: 16 Rue Jean Jacques Rousseau, 59800 Lille, +33 3203170 82
 9. Parc Zoologique de Lille: Avenue Mathias Delobel, 59000 Lille
 10. Euralille: 100 Centre Commercial, 59777, Lille, +33 320145220
 11. Bloempot: 22 Rue des Bouchers, 59800 Lille