Terug naar resultaten

48 uur in onderaards Parijs

Bij kaarslicht door de duistere krochten van de lichtstad. Beleef twee spannende dagen onder de grond in Parijs!

Parijs leer je pas goed kennen als je onder de boulevards en pleinen duikt. Daal af in eeuwenoude catacomben en grafkelders, voel de geheimzinnige sfeer en proef – ook ondergronds - de heerlijkste gerechten.

DAG 1

Monnikenwerk onder het ziekenhuis

Je ondergrondse weekend Parijs begint in het 14e arrondissement. Op rue du Faubourg Saint-Jacques ligt het Cochin ziekenhuis, en daaronder kun je ronddwalen door gangen uit de twaalfde eeuw, die nu fungeren als museum. Wil je ze bekijken? Reserveer dan vooraf bij de stichting die ze beheert. De gangen zijn vroegere groeves waar Kapucijner monniken de stenen uithakten voor hun nieuwe kerk. In de muren staan de namen gekrast van de straten twintig meter boven je hoofd. Klim zeker ook even de trap op die in de rots is uitgehouwen: zo kom je bij een ondergronds waterreservoir.

Trek gekregen? In het 4e arrondissement vind je de Table des Gourmets, een bijzonder restaurant onder een oude kerk. De stenen gewelven uit de twaalfde eeuw geven een mysterieuze sfeer.

winemuseum.jpg

Feesten onder de grond

Bij het Musée du Vin in het 16e arrondissement daal je weer af in duistere gewelven, dit keer uit de vijftiende eeuw. In deze oude wijnkelders vind je alles op het gebied van wijn en wijnproductie. Je kunt hier ook een cursus wijnproeven volgen, gegeven door sommeliers en oenologen: onder hun deskundige leiding proef je wijnen en leer je de verschillen herkennen. Je kunt hier zelfs eten, bij restaurant Les Echansons, waar je de keus hebt uit de tweehonderd flessen in deze kelders. Bij elk traditioneel seizoensgerecht dat hier op de kaart staat, is dus wel de juiste wijn te vinden.

’s Avonds duik je weer onder de grond! In het 1e arrondissement ga je door het anonieme zwarte deurtje van de discreet verborgen club Ballroom. Hier in de diepte is de sfeer bedwelmend: je drinkt spannende cocktails, en kijkt je ogen uit naar de luxueuze inrichting. Ben je al verslaafd aan de catacomben?

DAG 2

6 miljoen Parijzenaren voor eeuwig in de catacomben

De volgende ochtend ga je verder met je ontdekkingsreis door ondergronds Parijs. Op Place Denfert Rochereau leiden 132 treden je de diepte in, naar de Catacombes. Hoe verder je afdaalt, hoe huiveringwekkender de sfeer wordt. Uiteindelijk kun je hier een wandeling van drie kwartier maken, op een diepte van twintig meter onder Parijs. Dit waren oorspronkelijk mijngangen, maar ze zijn aan het eind van de achttiende eeuw omgebouwd tot knekelhuis: in dit labyrint van gangen liggen de resten van 6 miljoen Parijzenaars. Hier zijn de beenderen van François Rabelais, Jean de la Fontaine, Charles Perrault en vele andere bekende figuren uit de afgelopen eeuwen bewaard.

Aan tafel bij de Black Dog in het 4e arrondissement, houd je die macabere sfeer nog even vast. Dit Argentijnse restaurant is geheel in Middeleeuwse stijl ingericht. Maar je krijgt er prima Zuid-Amerikaanse vleesgerechten en wijnen geserveerd. Kun je tegen een stootje? Probeer dan de extra pittige tequilasaus!

notredamme.jpg

Afdalen in de Parijse geschiedenis

Op het Île de la Cité kun je onder het voorplein van de Notre Dame de archeologische Crypte bekijken. Hier zijn tussen 1965 en 1970 de overblijfselen van meer dan duizend jaar bouwkunst blootgelegd. Vanaf de Oudheid tot aan de twintigste eeuw hebben hier allerlei bouwwerken gestaan, zoals een Romeins badhuis, een verdedigingsmuur, de kapel van het Hôtel Dieu en een tehuis voor vondelingen.

Zo duik je in de geschiedenis van Lutetia, van de Notre Dame-kathedraal en van de Haussmann-bouw uit de tijd van de Napoleons. De fundamenten van de gebouwen door de eeuwen heen laten zien hoe de stad zich voortdurend blijft ontwikkelen.

Tip: ga ’s avonds naar Candelaria, ook een cocktailbar in het 3e arrondissement. De ondergrondse bar hoort bij een tacorestaurant, en dus kun je hier onder de grond kruidige Mexicaanse gerechten proeven en drankjes drinken met verleidelijke namen als Love by the Moon of Santa Margarita. Een prachtig einde van je ondergrondse weekend Parijs. Het is duidelijk: de onderaardse bewoners van de Franse hoofdstad weten wat gastvrijheid is!

Heb je genoten van Parijs onder de grond? Kijk ook eens bij onze gids Onder de grond in Moskou.

Ontdek onderaards Parijs met kinderen

Het lijkt misschien een beetje eng, maar ook voor kinderen is het leuk in de crypte van de Notre Dame. Reserveer voor de gratis rondleiding A la découverte de... (Op zoek naar...) voor kinderen tot dertien jaar. Ze worden in één dag ware archeologen.

Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar: in de catacomben is het altijd 13 graden. In de ondergrondse bars en eetgelegenheden is het ’s zomers lekker koel, en ’s winters worden ze verwarmd.

Vervoer

Metro en R.E.R: elke dag van 06:00-00:30 uur, sommige lijnen op vrij en za tot 02:00 uur.

Bus: elke dag van 07:00-20:00 uur, veel lijnen rijden ook op zon- en feestdagen.

Laat je eigen auto staan en maak gebruik van taxi’s, die tussen de 1 en 1,50 euro per kilometer kosten.

Slapen

Een hotel in de buurt van de Notre Dame is ideaal als uitvalsbasis voor een weekend ondergronds. Je kunt ook een hotel zoeken in de buurt van de Tour Montparnasse, waar het gezellig en wat betaalbaarder is.

Eten en drinken

La Table des Gourmets: rue des Lombards 14, 4e arr.

Le Ballroom du Beef Club: rue Jean-Jacques Rousseau 58, 1e arr.

Le Blackdog: rue des Lombards 26, 4e arr.

Le Candelaria: rue de Saintonge 52, 3e arr.

“Wijn is het meest beschaafde dat er op de wereld bestaat.”

Aldus de Franse schrijver François Rabelais, die na zijn studie klassieke talen achtereenvolgens monnik, vertaler, arts en schrijverwerd. Hij leefde tijdens de Renaissance en schreef de beroemde serie van vijf romans over de twee reuzen Gargantua en Pantagruel, een mengeling van pikante humor, maatschappijkritiek, humanisme, krijgskunst en nog veel meer. Zijn beenderen zijn bijgezet in de Parijse Catacomben.

Top architectuurevenement

September: Erfgoeddagen, in het derde weekend van september kun je gratis naar binnen bij de musea en monumenten van Parijs. Je kans dus om allerlei culturele hoogtepunten te gaan zien, maar ook om gratis de Catacomben te verkennen.