Terug naar resultaten

Parijs en de onvergetelijke monumenten

Beleef Parijs aan de hand van wereldwijd beroemde bezienswaardigheden.

Misschien ga je voor het eerst naar Parijs, of misschien ben je er al vaak geweest, maar heb je nooit op de Eiffeltoren gestaan of op de torens van de Notre-Dame. Beleef in één weekend alle beroemde blikvangers van de lichtstad.

 

DAG 1

Parijs op grote hooge

Dit weekend ga je letterlijk de hoogte in en dat begint met de Eiffeltoren. Hét symbool van de stad is 324 meter hoog en werd in 1885 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. Op dat moment was het het hoogste gebouw van Parijs. Dat is allang niet meer zo, maar de 1665 treden in de oostelijke pijler blijven een hele klim. Misschien neem je liever de lift in één van de andere pijlers. Dan geniet je boven van een prachtig uitzicht over de Seine en de oude stad er omheen. Ook in de toren zelf valt nog meer te beleven. Op de derde etage kun je de vroegere werkkamer van Gustave Eiffel, de architect van dit gevaarte, bekijken. En in restaurantJules Verne verwent chef Alain Ducassé je met een speciaal weekendmenu: heerlijk eten met een uniek uitzicht.

notredamme.jpg
Notre-Dame de Paris

De beroemde wandeling

Voor een wel heel bijzondere wandeling neem je de metro en stap je uit bij het Place de la Concorde. Middenop dit indrukwekkende plein prijkt sinds 1836 de Obelisk van Luxor. Deze rijk gedecoreerde pilaar was een geschenk van Egypte en werd per schip van de Nijl naar de Seine vervoerd, waarna hij hier overeind werd gezet.

Vanaf de Place de la Concorde loop je verder, over de beroemdste avenue ter wereld: de Champs Elysées. Hier hebben zich gedenkwaardige taferelen afgespeeld, van de bevrijdingsoptocht na het einde van de Tweede Wereldoorlog tot het feest omdat Frankrijk het WK voetbal had gewonnen in 1998. En natuurlijk komen hier elk jaar weer de renners van de Tour de France over de finish.

Aan het eind van de Champs Elysées staat dat andere beroemde symbool van Parijs: de Arc de Triomphe. Gebouwd door Napoleon ter ere van zijn overwinning in de slag bij Austerliz, op het Place de l’Etoile. De grote witte poort is vooral ook bekend van talloze officiële bezoeken aan de vlam op het graf van de Onbekende Soldaat. Als je tegen de avond bovenop dit monument staat, zie je hoe de stad haar lichten ontsteekt... een fascinerend schouwspel.

Trek gekregen? Bij Keller, in Hotel Champs Elysées Plaza geniet je van een verfijnde keuken. Probeer bijvoorbeeld de knapperig gebakken chateaubriand Mona Lisa met kaas en als toetje een geurige panna cotta.

DAG 2

Middeleeuws Parijs

Dit is het moment om het meest bezochte monument van Frankrijk te gaan bekijken. Daarvoor ga je naar het Île de la Cité, het oudste deel van de stad. Hier ligt dat meesterwerk van de gotiek: de Notre-Dame de Paris. Natuurlijk ga je de prachtige kathedraal van binnen bekijken, om te genieten van de glas-in-lood-ramen, de rozetten, de torenspits. Vergeet niet onderweg de waterspuwers te groeten. Gisteren genoten van het uitzicht over de stad? Op de torens van de Notre-Dame kun je die ervaring nog eens dunnetjes overdoen.

Nu je toch in gotische sferen bent, ga je brunchen in Middeleeuwse sfeer bij Aux Troubadours. Laat je meevoeren naar het verleden, door de smaak van gerechten die meer dan tien uur op het vuur hebben staan sudderen...

arc-de-triomph.jpg
Arc de Triomphe

Parijs en haar architecturale schoonheid

Voordat je weekend hoogtepunten van Parijs weer voorbij is, loop je nog even langs de Opera Garnier. In dit spectaculaire gebouw worden ballet- en muziektheatervoorstellingen gegeven. Ook overdag kun je het monument vol bladgoud en beeldhouwwerk van binnen komen bekijken. Van hieruit kun je te voet verder naar Montmartre, waar je door smalle, steile straatjes omhoog klimt naar de Sacré Coeur. Deze basiliek in klassieke stijl torent op een hoogte van 400 meter uit boven de stad en vanuit de koepel heb je dan ook het allermooiste uitzicht over Parijs. Binnen is trouwens ook genoeg te zien: als je omhoog kijkt, zie je op het plafond het grootste mozaïek van Frankrijk.

Een waardig besluit van je weekend Parijs: eten en varen op de Seine. Op de restaurantboot Jean-Sebastian Mouche, bijvoorbeeld, vanwaar je de stad die je dit weekend zo vaak van boven hebt bekeken, nu juist van dichtbij kunt zien. Vanaf de boot krijg je een heel andere blik op de Parijse monumenten. Santé!

Onder de Notre-Dame

Onder de Notre-Dame ligt de grootse archeologische opgraving van Europa. Hier zie je hoe het Île de la Cité zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, maar je vindt er ook overblijfselen van Gallische en Romeinse bouwwerken. Zo krijg je een heel andere kant te zien van deze beroemde kathedraal: de ondergrondse gewelven en kelders, die soms zelfs geheimzinniger en boeiender zijn dan het bovengrondse gebouw.

Gids met illustraties van meer dan 500 monumenten in Parijs

Michel Poisson, een beroemde architect uit Parijs, heeft een boekje gemaakt met lijntekeningen van meer dan 500 monumenten in Parijs. Kerken, warenhuizen, fonteinen, bruggen, huizen, pleinen, tuinen, Romeinse overblijfselen en moderne sport stadiums – alles staat erin. Ga met dit boekje in de hand op stap en bekijk zelf hoe de tekeningen met het echte werk vergelijken.

Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar. De monumenten zijn het hele jaar door geopend voor het publiek en het weer leent zich over het algemeen prima om te voet rond te struinen door de stad.

Vervoer

Metro en R.E.R rijden elke dag van 06:00 tot 00:30 uur, en een aantal lijnen op vrijdag en zaterdag tot 02:00 uur.

Veel buslijnen: rijden elke dag van 07:00 tot 20:30 uur. Er zijn ook nachtbussen.

Te voet: ideaal om ook de kleine monumenten te ontdekken.

Paris City Passport is een openbaar vervoer-pas waarmee je ook korting krijgt bij veel musea en monumenten.

Slapen

Zoek een hotel in de buurt van de Eiffeltoren. Of kies voor een kamer middenin het oude centrum, in de buurt van de Notre-Dame. Maar ook Montmartre, rond de Sacré Coeur is een prima alternatief (moet je wel flink klimmen iedere dag).

“Het eerste principe van de architecturale esthetiek is dat de belangrijkste lijnen van een monument bepaald worden door de volmaakte weergave van zijn functie.”

Gustave Eiffel was ingenieur, industrieel en vrijmetselaar. In 1852 werd hij toegelaten tot de École Centrale des Arts et Manufactures van Parijs. Eiffel specialiseert zich in stalen constructies. Op zijn 26ste bouwt hij de Eiffel-spoorbrug in Bordeaux. Hij wordt steeds bekender en krijgt daardoor steeds grotere opdrachten, zoals het Vrijheidsbeeld in 1881 en uiteindelijk zijn meesterwerk: de Eiffeltoren, van 1887 tot 1889.

Top 5 evenementen in Parijs

Van november tot maart: elke eerste zondag van de maand is de toegang tot veel monumenten gratis

21 juni: Muziek Festival naast de mooiste monumenten

14 juli: Parade op de Champs Elysées en vuurwerk op de Eiffeltoren

11 november: herdenking van het eind van de Eerste Wereldoorlog op de Champs Elysées

December: concerten en Kerst-missen in de Notre-Dame