Terug naar resultaten

Parijs in het spoor van de Verlichting

Van de Bastille tot de Marais, het Parijs is de stad van de filosofen, de plek waar vrije geesten elkaar ontmoeten.

Volg het spoor van de filosofen uit de achttiende eeuw die zo’n grote rol hebben gespeeld in het moderne denken. Met deze gids ontdek je hun huizen, hun favoriete restaurants en hun geschriften en raak je thuis in het Parijs van de Verlichting.

 

DAG 1

Wandel mee met Diderot

Je filosofisch weekendje Parijs begint met die beroemde denker van de achttiende eeuw: Denis Diderot. De schrijver van de Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers (de Encyclopedie of beargumenteerd woordenboek van de wetenschappen, kunsten en beroepen), heeft dertig jaar aan de Boulevard Saint-Germain gewoond, op nummer 159, vlakbij de gelijknamige kerk. Hoe de filosoof er in die tijd uitzag, zie je aan het standbeeld dat hier in 1885 voor hem is opgericht.

Dan loop je door naar het Palais Royal, waar Denis Diderot graag een wandelingetje maakte.In de muur van het huis op Rue de Richelieu 39 vind je een gedenksteen ter herinnering aan de filosoof. In dit huis is hij in 1784 gestorven.

Trek gekregen? Bij café-restaurant Le Procope kun je prima lunchen. Het bestaat al sinds 1886 en was het eerste literaire café van de wereld. Alle grote denkers, schrijvers en beeldend kunstenaars van de achttiende eeuw kwamen hier. Je kunt er het bureau bekijken dat Voltaire heeft nagelaten en een tafeltje zoeken in de Salon Diderot voor een heerlijke maaltijd. Op de kaart staan traditionele gerechten, die heel betaalbaar zijn.

place-de-la-bastille.jpg
Place de la Bastille

Uit eten met Beaumarchais

Dit weekend Parijs voert je langs de gebouwen die de grote mannen van hun tijd geboren hebben zien worden. De beroemde toneelschrijver Beaumarchais, bijvoorbeeld. In Rue Saint-Denis kom je langs vroegere de horlogewinkel van zijn vader (op de hoek van de Rue Saint-Denis en de Rue de la Ferronnerie).

Voor je het weet sta je daarna in de Rue du Temple, waar deze invloedrijke toneelschrijver het Hotel des Ambassadeurs de Hollande huurde, voordat hij in 1977 de Société des Auteurs Dramatiques oprichtte.

Op weg naar de wijk Bastille kom je bovendien door de Boulevard Beaumarchais, waar de toneelschrijver in 1787 een groot huis voor zichzelf liet bouwen.

Je dag eindigt met een bijzonder diner bij Grand Véfour, in het 1ste Arrondissement. Dit restaurant staat in het park van het Grand Palais en heeft de luxe en sfeer van toen behouden. Chef Guy Martin creëert er gerechten die een prachtige mix zijn van traditie en de moderne keuken.

DAG 2

Tussen de regels van Madame de Sévigné

De zondagochtend staat in het teken van een van de grote vrouwelijke namen uit de Franse letteren: Madame de Sévigné. Zij werd vooral beroemd om de vele en bijzondere brieven die ze heeft geschreven, vooral aan haar getrouwde dochter. Hoe haar leven er in die tijd uitzag, kun je nog een beetje zien in de Marais, waar Madame de Sévigné bijna haar hele Parijse leven heeft doorgebracht. Van 1645 tot 1650 woonde ze op Rue des Lions Saint-Paul 11. Daar werd ook de dochter aan wie ze al die brieven schreef geboren: Madame de Crignan. Op Rue Elzevir 14 zie je de gevel van het huis dat ze van1672 tot 1677 huurde, voordat ze verhuisde naar Hôtel Carnavalet, op Rue de Sévigné 23, waar ze tot 1696 bleef wonen.

Lunchtijd… Daarvoor ga je naar La petite chaise, in het 7e arrondissement. Dit is het oudste restaurant van Parijs, het bestaat al sinds 1680 en er worden nog steeds gerechten uit die tijd klaargemaakt. Een gedenkwaardige lunch!

Het handschrift van de groten

De geest van de Verlichting komt pas echt tot leven als je de originele manuscripten van al die grote denkers en schrijvers bekijkt. Dat kan bij het Musée des Lettres et Manuscrits, op Boulevard Saint-Germain 222. Hier worden maar liefst 135.000 originele geschriften bewaard. De collecties zijn ingericht naar thema. Je hebt misschien de neiging om meteen door te lopen naar het thema literatuur en kunst, maar vergeet ook niet de onderwerpen die deze Verlichtingsdenkers zelf dierbaar waren, zoals natuurkunde en ontdekkingsreizen. Je kunt hier eindeloos bezig blijven met het ontcijferen van de handgeschreven brieven van Diderot, Voltaire, Rousseau of Montesquieu. En dan zijn er nog de planken met de eerste druk van de Encyclopédie

Om je Verlichte weekend Parijs in stijl te besluiten, neem je een duik in het verleden tijdens een maaltijd bij 1728. In de salons van dit herenhuis in de Rue d’Anjou proef je verfijnde gerechten, geïnspireerd op de maaltijden van de achttiende eeuw, maar in een verrukkelijk modern jasje.

Filosofiecafé

Op Place de la Bastille 7 vind je een bijzonder etablissement: Café des Phares. Hier wordt gediscussieerd over de actualiteit, aan de hand van verschillende filosofische thema’s: religie, moraal, geweten, vrijheid, wetenschap, menselijke relaties… Café des Phares was het eerste filosofiecafé ter wereld. Op zondagochtend worden er debatten gehouden, en je bent van harte welkom om te komen luisteren of mee te discussiëren.

Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! Al wandel je in het voorjaar het prettigst door de stad van de Verlichting. Dan wordt ook het Filosofiefestival gehouden.

Vervoer

Je kunt met de auto, bus of trein naar Parijs. Maar het vliegtuig is de snelste optie. Check onze voordelige vliegtickets.

Te voet: om de huizen van de denkers te kunnen bekijken.

Metro en R.E.R.: elke dag van 06:00-00:30 uur, sommige lijnen op vr en za tot 02:00 uur.

Bus: er zijn veel lijnen. De Noctiliens nachtbussen) rijden de hele nacht in Parijs en de voorsteden.

Slapen

Middenin de Franse hoofdstad, rond het Palais Royal is het prachtig. Een prima alternatief is de wijk Bastille, die goed bereikbaar is met openbaar vervoer.

Eten en drinken

Le Procope, Rue de l’Ancienne Comédie 13, 6e

Le Grand Véfour: Rue de Beaujolais 17, 1e

La Petite Chaise: Rue de Grenelle 36, 7e

1728: Rue d’Anjou 8, 8e arr

“Wie zichzelf kent, zal anderen beter begrijpen.”

Denis Diderot wilde eigenlijk kunstenaar worden, maar hij volgde bij de Jezuïeten een opleiding tot priester. Eenmaal in Parijs vertaalde hij filosofische werken en vervolgens ging hij die zelf schrijven: zijn Pensées philosophiques. Samen met d’Alembert voerde hij de redactie over de Encyclopédie, vijftig delen met verhandelingen over wetenschap, filosofie en kunst. Hij heeft er twintig jaar aan gewerkt.

Top 5 culturele evenementen

Mei: Museumnacht, gratis entree in de musea van Parijs.

Mei-juni: ‘La fête de la Philo’, filosofiefestival met debatten, lezingen, enz.

14 juli: Nationale feestdag, waarop de bestorming van de Bastille in 1789 wordt herdacht.

September: Erfgoeddagen, veel historische plekken van de stad openen hun deuren.

Oktober: Nuit Blanche à Paris, nachtelijke voorstellingen en concerten in de hele stad.