Terug naar resultaten

Roadtrip door de prachtige Provence

De Provence is een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders. Wil je maximaal genieten van het natuurschoon in dit Franse gebied, maar de ellenlange files overslaan? Vlieg dan naar Nice, huur een auto en begin aan deze fantastische roadtrip langs de mooiste plekken van 'het Land van de Lavendel'.

Parc naturel régional des Préalpes d'Azur

Vanaf Schiphol, Eindhoven en Rotterdam vlieg je binnen twee uur voor een prikkie naar Nice. Jij slaat de urenlange files richting Provence-Alpes-Côte d’Azur lekker over! In Nice huur je een auto, en hoppa, op naar de eerste schitterende natuurbestemming in de Provence: Parc naturel régional des Préalpes d'Azur (1). Vanuit Nice volg je simpelweg de A8 richting Grasse, en als je in dit mooie, oude stadje een frisse neus hebt gehaald in Musée International de la Parfumerie (2), ben je klaar voor de natuur. Dit natuurpark, op de uitlopers van de Alpes-Maritimes, torent hoog boven de Middellandse zeekust uit. Het gebied is een aanrader voor wandelaars. Op de hoogvlakten, en in de bossen en bergkloven, kom je meer dan 2000 plantensoorten tegen. Scoor bij Tourist Office of Grasse (3) wandelroutes, kaarten en andere benodigdheden voor je wandelingen.

Provence Gorges du Verdon_Pixabay.jpg
Gorges du Verdon - Foto: Pixabay

Verdon Natural Regional Park

Vanuit Grasse rijd je over de departementale weg D6085 - Alpes-de-Haute-Provence, via Castellane, de schitterende route naar het plaatsje La Palud-sur-Verdon. Dit is het bruisende middelpunt van de bergsport en hiking-gemeenschap van de Gorges du Verdon, een kloof die ook wel de Grand Canyon van Europa wordt genoemd. Steile rotswanden torenen tot wel 700 meter hoog boven de 25 kilometer lange, azuurblauwe rivier uit. De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon, waar je kunt waterfietsen en kajakken. Het gebied heeft ruim 100 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelpaden, en je kunt er bijzondere dieren als vale gieren, springbokken, zwijnen, slangen en zwarte schorpioenen tegenkomen. Café Lou Cafetie (4) is zo’n beetje het middelpunt van La Palud-sur-Verdon. Je kunt er terecht voor goede koffie, ijsjes, een biertje - én sterke verhalen van de bergbeklimmers.
 

Parc Naturel Régional des Alpilles

Volgende stop op de roadtrip door de Provence: Parc Naturel Régional des Alpilles (5). Vanuit het Verdongebied voert weer een departementsweg door het natuurgebied Luberon, naar de plaats Cavaillon. Maak zeker een tussenstop in Luberon, als je tijd hebt. De plaats wordt gezien als een van de mooiste dorpen van Frankrijk, en heeft een aantal prachtige kastelen en kloosters, en prachtige wandelgebieden. Ook in des Alpilles is het weer wandelen geblazen, dit keer door groene valleien met witte kalksteenheuvels. De vele grotten in het Alpilles-massief waren ooit onderdak voor de prehistorische mens. De Romeinen bouwden er nederzettingen, en er zijn nog veel ruïnes van middeleeuwse kastelen te zien. Cavaillon staat bekend om de kweek van de sappig zoete charentais-meloenen. Reserveer minstens een avond een tafel in restaurant L'envol (6), dat wordt geroemd als het beste restaurant in de omgeving.


Parc Naturel Régional de Camargue

Vanuit Des Alpilles voert de route richting Arles, de springplank naar het beroemde Parc Naturel Régional de Camargue (7). In de ongekend mooie moeraslanden van de Camargue galopperen wilde paarden, en kom je flamingo’s en andere bijzondere dieren tegen. Het is een heerlijk gebied om te wandelen, maar ook mountainbiken is er populair. Je kunt ze zo ongeveer op elke straathoek in Arles huren. Arles zelf is ook absoluut het verkennen waard. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen, die er onder andere het Amfitheater van Arles (8) bouwden. Bij Office de tourisme d'Arles (9), kom je alles te weten over wandel- en fietsroutes in de Camargue, en de bezienswaardigheden in de stad.

Provence_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Parc national des Calanques

De laatste stop op de roadtrip door de Provence is Marseille, de poort tot het natuurgebied Parc national des Calanques. Een calanque is een kalksteenvallei, gevuld met baaien en rivieren. Via een kustweg met schitterend uitzicht op zee, rijd je naar Marseille. Daar lever je de huurauto in, en boek je bij een van de vele operators in de stad een dagtocht naar des Calanques, een Mekka voor outdoor-avonturiers. Of je nu wilt snorkelen en zeilen, kajakken en klimmen, of wandelen op zoek naar bijzondere dieren, Parc national des Calanques heeft het allemaal. Vanuit Marseille vlieg je terug naar Nederland, om bij te komen van je avonturen in de prachtige Provence.

Autotips

Franse snelwegen zijn grotendeels als tolweg beschikbaar. Deze roadtrip door de Provence is zo ingericht dat je die grotendeels vermijdt, en over rustige binnenwegen door het mooie Franse landschap rijdt. Brandstof is in Frankrijk voordeliger dan in Nederland, en net als bij ons is benzine langs de snelweg het duurst. Als je van de snelweg afgaat, kun je vaak 20 tot 30 cent goedkoper tanken.

Eten en drinken

Niet alleen natuurliefhebbers komen graag in de Provence, ook voor lekkerbekken is de streek een walhalla. Kruiden, wijn en truffels zijn de hoofdrolspelers van de Provençaalse gastronomie. Proef ook het beroemde streekgerecht daube, een stoofpotje van lam of rundsvlees.

Vliegen & overnachten

In de Provence slaap je dicht bij de natuurparken in Nice, Marseille, Aix-en-Provence en Avignon. Vanaf Schiphol, Eindhoven en Rotterdam vlieg je binnen twee uur naar Nice.

Top 3 flora in de Provence 

Lavendel. Hét paarse symbool van de Provence vind je met name in de omgeving van Lubéron. 

Cipressen. Vincent van Gogh schilderde in de Provence zijn beroemde ‘Weg met cipres en ster’. 

Vijgcactussen. Eetbare cactus die je op veel plekken in de Provence tegenkomt.

Contacten 

  1. Parc naturel régional des Préalpes d'Azur: 1 Avenue François Goby, 06460 Saint-Vallier-de-Thiey, Provence, +33 4924208 63
  2. Musée International de la Parfumerie: 2 boulevard du Jeu de Ballon, 06130 Grasse, Provence
  3. Tourist Office of Grasse: Place de la Buanderie, 06130 Grasse, Provence, +33 493366666
  4. Lou Cafetie: D23, 04120 La Palud-sur-Verdon, Provence
  5. Parc Naturel Régional des Alpilles: 2 Boulevard Marceau, 13210 Saint-Rémy-de-Provence, Provence
  6. L'envol: 35 Rue Gustave Flaubert, 84300 Cavaillon, Provence, +33 490781527
  7. Parc Naturel Régional de Camargue: Mas du pont de Rousty, RD 570, 13200 Arles, Provence, +33 490971040
  8. Amfitheater van Arles: 1 Rond-Point des Arènes, 13200 Arles, Provence
  9. Office de tourisme d'Arles: 9 Boulevard des Lices, 13200 Arles, Provence