Terug naar resultaten

Straatsburg: een kruispunt van kunst

De stad Straatsburg staat bekend om het feit dat het Europees Parlement er gevestigd is. Toch is het bovenal een stad vol artistieke, culturele en historische ontdekkingen. Ga naar Straatsburg om achter de geheimen van de Rijnlandse kunst te komen in de ontelbare musea en monumenten van de stad. Ontdek Straatsburg met zijn kathedraal, zijn wijk la Petite France en zijn musea. Bewonder de architectuur die een en al gotische kunst uitstraalt. Wij helpen je op weg!

Het historische centrum van Straatsburg

De eerste etappe van je tocht in de Elzas bestaat uit een wandeling door de straatjes van het historische centrum van Straatsburg. Loop door de Rue Mercière.  Zo kom je al wandelend uit bij de Kathedraal de Notre-DameDit weelderige en grandioze gebouw is een echte parel van de gotische architectuur. Woorden schieten tekort als je dit stadsmonument wilt omschrijven. Als je ervoor staat voel je je ontzettend klein.

Als je van Rijnlandse kunst houdt, moet je naar het Musée de l’œuvre Notre-Dame. Daar kom in je via de achterkant van de kathedraal. Er worden schatten tentoongesteld uit de periode van de middeleeuwen tot de renaissance.

Dan wandel je verder richting Palais Rohan. Daar vind je maar liefst drie musea die zijn gewijd aan de schone kunsten, toegepaste kunst en archeologie. 

Nog meer gotische kunst uit de Elzas in de Notre-Dame? Dat kan! In Saint-Thomas kerk bezoek je het mausoleum waar de Maarschalk van Saksen ligt. Een historisch uitstapje.

Dan is het nu tijd voor een pauze. Geniet van een traditioneel tussendoortje uit de Elzas, de strudel.

 

Straatsburg, een stad die zijn erfgoed eert

Als je een wandeling maakt in Straatsburg weet je zeker dat je op elke straathoek een gedenkteken, een monument of een museum tegenkomt waarmee het erfgoed van de stad wordt geëerd.

Als je in de Duitse wijk loopt, stop je even bij het ‘Egyptische huis’. De gevel van dat huis is bedekt met een schildering die oosterse kunst en klassieke aspecten verenigt.

Om je tocht langs de typische (en minder typische) huizen van Straatsburg voort te zetten, ga je naar het museum van de Elzas. In elke zaal leer je iets meer over de volkskunst uit de Elzas. Bekijk er ook de reconstructies van hoe een traditioneel huis er vanbinnen uitzag.

Tijdens je bezoek leer je hoe het dagelijks leven er hier eeuwen geleden uitzag.

Vervolgens ga je naar de wijk Krutenau. Dit is de vroegere wijk van vissers en veermannen. Het is de ideale plek om een drankje te drinken of om de schilderingen op de gevel van de hogeschool voor toegepaste kunst te bewonderen. Ga even zitten op de rand van de Fontaine aux Zurichois en geniet van de ontspannen sfeer van de wijk.

france-strassburg-1.jpg
Historisch Straatsburg - Foto: Pixabay

Klassieke en moderne kunst, voor elk wat wils in Straatsburg

Er zijn veel musea in Straatsburg, maar een van de meest indrukwekkende is toch wel het museum dat helemaal is gewijd aan hedendaagse kunst. We hebben het over het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. Bezoek dit museum en (her)ontdek de schoonheid van schilderijen van Picasso, Monet en Gustave Doré. Vanaf het terras van het museum heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Vooral de wijk la Petite France, ten westen van de beroemde kathedraal, is vanaf hier goed te zien. Geniet van een momentje welverdiende ontspanning in deze rustgevende omgeving.

Is je behoefte aan kunst nog steeds niet helemaal vervuld? Ga dan snel naar de Aubette. In dit gebouw uit de 18e eeuw vinden voorstellingen en andere podiumactiviteiten plaats. In de zalen, die als Historisch Monument te boek staan, laat je je verrassen door een ander soort kunst.

Het Musée Tomi Ungerer Centre international de l’illustration is ook een bezoekje waard als je van hedendaagse kunst houdt. Ontdek het grootse grafische werk van deze geniale illustrator die oorspronkelijk uit Straatsburg komt. Nu heb je zelf kunnen zien dat art is everywhere (kunst is overal) in Straatsburg.

france-strassburg-2.jpg
Kathedraal van Straatsburg - Foto: Pixabay

Het prentenkabinet van Straatsburg

Vlak bij de kathedraal de Notre-Dame ligt dit museum. Er bevinden zich hier bijna 200.000 verschillende werken op het gebied van architectuur, geschiedenis, toegepaste kunst, enz. Je bent ongetwijfeld onder de indruk van de rijkdom van een fonds waarvan er maar één is op de wereld.

Top 4 evenementen in Straatsburg

Begin juni: Strasbulles, Europees stripboekfestival.

Begin november: Jazzdor, jazzfestival.

Eind november: St-Art, beurs met hedendaagse kunst.

December: historische kerstmarkt, ambachten en verschillende kraampjes bij buitengewone bouwwerken.

Straatsburg in het kort

Beste tijd om te gaan

De winters zijn streng in de Elzas, maar de charme en de gezellige sfeer van de kerstmarkt van Straatsburg maken dat helemaal goed.

Vervoer

Straatsburg is echt een stad voor fietsliefhebbers. Laat je auto dus staan en spring op de fiets om de stad te doorkruisen. Ook het openbaar vervoer is betrouwbaar en toegankelijk.

Slapen

Hotels, bed & breakfasts, gîtes, hostels. Aan accommodaties geen gebrek in Straatsburg. Je kunt zelfs kiezen voor een overnachting in Duitsland. Dat ligt op een paar kilometer van Straatsburg. Zo wordt je vakantie nog internationaler.

Eten & drinken

Restaurant de La Bourse: 1, place Maréchal de Lattre de Tassigny

Specialiteiten uit de Elzas, menu vanaf € 22*

Café-Brasserie Rohan: 10, place du Marché aux Cochons de Lait

Traditionele keuken uit de Elzas en Italië, budget van € 9 tot € 19*

L’ Ami Schutz: 1, Ponts Couverts

Semi-gastronomische keuken, gerechten vanaf € 18,90*

Le Dôme: 5, rue Mercière

Traditionele en vegetarische gerechten, vanaf € 9,90*

 

* Prijzen kunnen afwijken.