Terug naar resultaten

Het Loiredal in één minuut: een betoverende wereld van kastelen en rivieren

Meer dan 400 grote en kleine kastelen uit de 15e tot 17e eeuw wachten op je in het schilderachtige Loiredal. Vanwege het vele natuurschoon in de streek lieten veel koningen, en later ook aristocraten, prachtige paleizen en voorname landhuizen bouwen langs de Loire. Zo konden ze ontsnappen aan het drukke stadsgewoel van Parijs. Het Loiredal, ook wel de 'Tuin van Frankrijk' genoemd, staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de populairste reisbestemmingen in heel Frankrijk. Het Loiredal is vanuit Parijs relatief snel bereikbaar.

Deze video is geproduceerd door Framfilm

In deze interessante video zie je onder meer de volgende hoogtepunten van de stad. Kun je ze allemaal herkennen?

Château de Chambord ♦ (0:13)

Het voorname Château de Chambord op de linkeroever van Loire is een van de indrukwekkendste kastelen van de hele streek. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd voor koning Frans I van Frankrijk Deze vorst spaarde geen kosten voor de bouw en liet zelfs de rivier ervoor omleggen. Het bouwwerk is in elke betekenis gigantisch: het heeft 440 kamers en het dak wordt gesierd door kleine torentjes met elk een verschillend ontwerp. De dubbele wenteltrap, die naar verluidt is ontworpen door Leonardo da Vinci, is ook zeer indrukwekkend. 

Kathedraal van Chartres ♦ (0:19)

De Cathédrale Notre-Dame de Chartres uit de 12e en 13e eeuw is een vroeg voorbeeld van sacrale bouwkunst en een van de best bewaard gebleven gotische bouwwerken in Frankrijk. Vooral de twee verschillende torens zijn opmerkelijk: een ervan werd gebouwd in de 12e eeuw en de andere in de 16e eeuw, evenals de middeleeuwse gebrandschilderde ramen met een gezamenlijke oppervlakte van zo'n 2000 vierkante meter. 

LoireValley_view.jpg

Château de Cheverny ♦ (0:29)

Het Château de Cheverny werd gebouwd in de classicistische stijl van de 17e eeuw en is een van de meestbezochte bezienswaardigheden in het Loiredal. Het interieur en de inrichting zijn nog in oorspronkelijke staat. Het omliggende terrein is indrukwekkend, met uitgestrekte parken. Een permanente tentoonstelling in het kasteel is gewijd aan de populaire stripheld Kuifje. 

Château de Chenonceau ♦ (0:54)

Het magnifieke Château de Chenonceau lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen en draagt de sporen van de vrouwen die hier ooit hebben gewoond. Het kasteel was het permanente verblijf van Catharina de' Medici nadat haar echtgenoot Hendrik II in 1559 was overleden. De bouw van de grote galerij, waarvan de witte bogen elegant boven de rivier de Cher hangen, was in opdracht van Diana van Poitiers, de maîtresse van Hendrik II.  Volgens de overlevering vluchtten vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog via deze galerij van het bezette Frankrijk naar het bevrijde deel, dat begon aan de overzijde van de Cher. 

Heb je al zin gekregen om betoverende kastelen te gaan bekijken? We hebben geweldige reisdeals voor het Loiredal!