Terug naar resultaten

Alle hoogtepunten van Athene in een weekend

De stad van de Oudheid, brug tussen Oost en West, tussen toen en nu. Athene blijft fascineren...Ga een weekend lang terug in de tijd met een ontdekkingstocht langs de belangrijkste tempels, musea en taverna’s van Athene. En dankzij deze reis door het verleden, kom je meer te weten over onze wereld van nu.

DAG 1

De goden van de Akropolis

Natuurlijk begin je je tijdreis door Athene op de Akropolis, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hierboven is zoveel te zien, dat het lastig is om een keus te maken. 

Kies in ieder geval voor de meest legendarische van alle tempels: het Parthenon. Met zijn indrukwekkende afmetingen en vele marmeren zuilen lijkt het een onverwoestbaar bouwwerk. En dat is het ook: deze tempel dateert uit de vijfde eeuw voor Christus! 

Ook niet missen op de Akropolis: het Olympieion. De oude Grieken hadden deze marmeren tempel gewijd aan de vader van de godenwereld, Zeus. Oorspronkelijk had hij 104 zuilen. Nu staan er daarvan nog 15 overeind, genoeg om je te kunnen voorstellen hoe het gebouw met zijn elegante Corinthische stijl er ooit uit heeft gezien. 

In dezelfde tijd werd ook het tempeltje van Nike gebouwd, aan de zuidwestkant van de Akropolis. Dit had voor de Atheners een speciale betekenis. Het werd gebouwd ter ere van de Griekse godin van de overwinning. Zij is ook de beschermvrouwe van de stad. De Atheners hoopten dat ze dankzij deze tempel als overwinnaars uit toekomstige oorlogen zouden komen en dat hun stad de machtigste van heel Griekenland zou worden.

_ATH7393.jpg
Olympieion

Het leven van toen

Was de Akropolis voor de goden, de Agora was het domein van de mensen in de oudheid. Dat blijkt wel uit de vele archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Hier kwamen politici, handelaren en eenvoudige boeren bij elkaar om handel te drijven, te discussiëren en eer aan de goden te bewijzen. Let hier ook op de beroemde Toren van de Winden met zijn gebeeldhouwde reliëfs die elk een andere wind voorstellen. 

Zin in Griekse folklore van nu? Ga dan eten bij Taverna Kalokerinos, waar je lekkere traditionele gerechten voorgezet krijgt én kunt genieten van de folkloristische dansvoorstelling. Het plezier van de dansers werkt aanstekelijk!

 

DAG 2

De musea van Athene in vogelvlucht

Je tweede dag van je weekend Athene begint al meteen met een volgend hoogtepunt: het Akropolismuseum. Dit is een prachtige aanvulling op de Akropolis zelf: het museum biedt je de kans om je voor te stellen hoe die er in de Oudheid werkelijk uit heeft gezien. 

Ook in het Nationaal Archeologiemuseum ga je op een geweldige manier terug in de tijd. Hier vind je meer dan 11.000 voorwerpen uit de prehistorie of de Griekse Oudheid. Het is het grootste museum van Griekenland.

Ook als je van moderne kunst houdt, kun je in Athene je hart ophalen. Daarvoor ga je naar het Benáki museum. In 1930 besloot de rijke verzamelaar Antónis Benáki zijn collectie voor het publiek toegankelijk te maken. Nu kun je hier meer dan 30.000 kunstwerken bekijken. 

Tijd voor de lunch. Je bent niet ver van de Pláka, de buurt vlakbij de Akropolis. Hier wemelt het van de restaurants. Moeilijk kiezen? Wandel door de rustiger achterafstraatjes, want daar heb je meer kans om een authentiek Grieks eettentje tegen te komen.

In ieder geval is restaurant I Palia tou Psarra de moeite waard, als je de plaatselijke specialiteiten wilt proeven. Probeer bijvoorbeeld een mézédès, een verzameling kleine, traditionele hapjes of neem een van de vele visgerechten op de kaart.

_ATH6749.jpg
Syntagmaplein

Een middag in de buitenlucht

Hierna heb je vast weer genoeg energie voor een wandeling in de buitenlucht. Begin bijvoorbeeld bij het levendige Syntagmaplein. Hier kun je het Griekse Parlementsgebouw en het Graf van de Onbekende soldaat bekijken. En nu je hier toch bent, wacht dan even op de belangrijkste attractie: het wisselen van de wacht. Elk heel uur lossen de Griekse soldaten, de evzones, elkaar af, onder uitvoering van een soort militair ballet. Leuk om te zien, met de traditionele uniformen van de soldaten, vooral op zondagochtend om 11 uur, want dan is de ceremonie het meest uitgebreid. 

Voor een mooi besluit van dit weekend vol schoonheid klim je tegen het eind van de middag omhoog naar de Lycabette. Deze heuvel steekt meer dan 275 meter boven Attica (de regio waarin Athene ligt) uit en van hieraf heb je een prachtig uitzicht over de Griekse hoofdstad. Je kunt te voet omhoog, maar er rijdt ook een kabeltrammetje. En zo, bij zonsondergang, is het afscheid van deze legendarische stad onvergetelijk.

Typisch Grieks: de bouzouki

De bouzouki is heel populair in Griekenland. Het is een soort luit en de naam komt uit het Turks of Perzisch. Om erop te spelen wordt een plectrum gebruikt, net als bij de Turkse ud of de mandoline. Beroemde Griekse bouzoukispelers zijn bijvoorbeeld Grigóris Bithikótsis en Stelios Kazantzidis.

Athene door de ogen van Robert Aldrich

De Amerikaanse regisseur Robert Aldrich nam in 1959 in Athene zijn film The Angry Hills (Dreigende heuvels) op. De film vertelt het verhaal van een oorlogscorrespondent aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, die een lijst met namen van Griekse verzetstrijders in handen krijgt. Dat betekent dat hij allerlei parijen achter zich aan krijgt. De film geeft een bijzonder inkijkje in het Atheense leven van die jaren.

Athene in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer is erg warm in Athene, je kunt er dus beter buiten het hoogseizoen heengaan. In de winter is het er droog en vrij zacht, prima om buiten rond te wandelen.

Vervoer

Vlieg voordelig naar Athene met Expedia.nl.

Te voet: er zijn veel voetgangersgebieden. 

Per metro: op zaterdag en zondag tot 02.00 uur; een kaartje kost € 1,40*.

Slapen

De Pláka is een prima uitgangspunt voor de historische bezienswaardigheden. De wijk Psiri is wat hipper en hier vind je ook de duurdere hotels.

Eten en drinken

I Palia Taverna tou Psarra: Erechtheos 16, Pláka 

Stamatopoulos Taverna: Lyssiou 26, Pláka 

Taverna Kalokerinos: Kekropos, 10, Pláka