Terug naar resultaten

Athene in hoog tempo

Athene, de Akropolis, de heuvels, de stadions: dit is de ideale plek om het spoor te volgen van sporthelden uit de Oudheid. De Griekse hoofdstad is een prima bestemming voor een weekend in het teken van de sport. Trek je hardloopschoenen aan en verken de geboorteplaats van de Olympische Spelen.

DAG 1

Rennen op de Akropolis

De Griekse hoofdstad is een perfecte bestemming voor actievelingen, want je kunt hier bijna alle bezienswaardigheden prima te voet bereiken. Begin lekker energiek met een beklimming van de heuvel naar de Akropolis, het symbool van de stad. De bouwwerken staan er al sinds de Oudheid en zijn opvallend goed bewaard gebleven.

Athene, de godin van de overwinning, beschermde de stad. Reden genoeg om de tempel die aan haar is gewijd op de Akropolis te gaan bekijken, net als het Dionysos theater. Om te zien hoe deze plek er in de Oudheid in werkelijkheid uitzag, ga je naar het Akropolismuseum. Vooral de beelden van de atleten uit die tijd zullen actievelingen aanspreken.

Op de terugweg naar beneden kun je nieuwe kracht opdoen in een restaurant in de Pláka, bijvoorbeeld bij taverna Geros Tou Moria. Het lamsvlees is er prima, net als de moussaka: hiermee krijg je weer genoeg energie voor de rest van de dag.

_ATH7501.jpg
Akropolis. Photo door Tourism Media

Het stadion van alle Atheners

Loop door naar het stadion Panathinaiko, ook wel Kallimarmaro genoemd – wat ‘gemaakt van mooi marmer’ betekent. Het is speciaal voor de Olympische Zomerspelen van 1896 gebouwd op de fundamenten van het antieke stadion dat hier 2000 jaar geleden lag. Nu dient het als aankomstpunt voor de Marathon van Athene. En verder kan iedereen die wil trainen hier terecht, of je nu profsporter bent of amateur. Misschien heb je tijd om ook even de baan op te gaan, net als de Olympische hardlopers... Magisch!

Later in de middag kun je van het heerlijke Griekse klimaat profiteren door je even te ontspannen op een van de vele stranden die een paar kilometer van het stadscentrum liggen. Probeer bijvoorbeeld het strand Yabanaki, waar je allerlei sporten kunt doen, zoals surfenwaterfietsen enbeachvolleybal. Schrik niet als iemand je vraagt om een financiële bijdrage om je handdoek te mogen neerleggen: veel stranden rond Athene zijn particulier eigendom.

Na de inspanning komt de ontspanning: trakteer jezelf op een glas ouzo, het typisch Griekse anijsdrankje. En daarna echt Grieks eten, bijvoorbeeld bij Ratka, een van de oudste restaurants van de hoofdstad, in de wijk Kolonáki.

DAG 2

Op het spoor van de Olympische Spelen

De tweede dag van je sportieve weekend Athene staat in het teken van de Olympische Spelen. Ga om te beginnen terug naar het Panathinaiko-stadion. Daar tegenover, middenin het nationale park, vind je het prachtige Zapéion: het eerste gebouw dat was bedoeld voor de ‘moderne’ Olympische Spelen van 1896. Het is gebouwd op initiatief van een rijke Griekse filantroop die droomde van nieuwe Olympische Spelen in Athene. Het is zowel voor de Spelen van 1896 gebruikt als voor die van 1906 en 2004.

Het symbool van de Zomerspelen van 2004 is het Olympisch Stadion van Athene. Hier werden toen de openings- en sluitingsceremonie gehouden. Je kunt er even in de huid kruipen van de voetballers die hier hebben gestreden om de gouden medaille... Trouwens, als je van voetbal houdt is het leuk om te weten dat dit legendarische stadion vroeger de thuisbasis was van voetbalclub Panathinaikos.

stadium.jpg
Olympisch Stadion. Photo door george magiafas onder licentie CC BY-SA 2.0

De Marathon

Elk jaar in november vindt de Klassieke Marathon van Athene plaats. Het was een van de eerste marathons van de wereld en hij is berucht om zijn moeilijkheidsgraad. Maar deze marathon heeft ook symbolische waarde: per slot van rekening zijn de Atheners de uitvinders van de marathon. Echte sportievelingen kunnen meedoen en zich meten met de beste internationale hardlopers. Of je gaat gewoon langs het parcours staan en de lopers aanmoedigen. Dan kun je ook genieten van alleculturele manifestaties die voor deze gelegenheid worden georganiseerd.

Sport op de eilanden

De Griekse eilanden zijn ware paradijsjes voor waterratten. Heb je de tijd, ga dan bijvoorbeeld een dagje naar het eiland Poros. Je kunt er zeilen, kajakken, snorkelen en waterskiën. Erheen gaan is makkelijk: neem de veerboot vanaf de haven Piraeus.

En dan is het alweer de laatste avond van je actieve weekend Athene. En ook dat wordt een avond vol beweging, in het bruisende Atheense nachtleven. De meeste discotheken hebben in de zomer een vestiging aan de kust of op de eilanden. Neem de tram en ga naar Glyfáda om los te gaan op de dansvloer van het Balux Café The House Project. Voel nog een laatste keer de energie van de Griekse hoofdstad zinderen...

De eerste marathon

De marathon is officieel 42,195 kilometer lang en is genoemd naar een Grieks plaatsje. Dit sportonderdeel is bedacht voor de Olympische Spelen in Athene van 1896. Het is een symbolisch eerbetoon aan de boodschapper die in 480 voor Christus vanaf het stadje Marathon helemaal naar Sparta zou zijn gerend om de overwinning van de Atheners op de Perzen te melden. Volgens de overlevering viel de jongeman, Phidippides, dood neer nadat hij zijn boodschap had overgebracht, uitgeput door de ruim veertig kilometer die hij had gerend.

Athene door de ogen van Andrew Marton

De Hongaars-Amerikaanse regisseur Andrew Marton maakte in 1962 de film It happened in Athens, over de jonge Griekse herder Spiridon Loues, die mee wil gaan doen aan de eerste moderneOlympische Spelen in Athene in 1896. Hij wil de legendarische marathon lopen. Andrew Marton had wel iets met de klassieken: het schijnt dat hij bij de opnamen van de met Oscars overladen film Ben Hur zelf meedeed als wagenmenner.

Athene in het kort

Beste tijd om te gaan

In de zomer, dan is het optimaal genieten van het Atheense nachtleven. En aan het begin van deherfst, want dan wordt het wat koeler in de stad.

Vervoer

Te voet: Er zijn veel voetgangersgebieden in Athene en de bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar.

Tram: van 05:00 of 05:30, afhankelijk van de lijn, tot 00:15 uur en van vrijdag tot en met zondag dag en nacht. Een kaartje kost €1,40*.

Metro: van 05:00-00.00 uur door de week en tot 02:00 uur op vrijdag en zaterdag. Een kaartje kost €1,40*.

Slapen

In de Pláka als je vlakbij de Akropolis wilt logeren, of in Kolonáki. In beide buurten vind je hotels in alle prijsklassen.

Eten en drinken

Geros Tou Moria: Mnisikleous 27, Pláka

Ratka: Charitos 30-32, Kolonáki

Mama Roux: Aiolou 48-50, Monastiráki

*Prijzen kunnen variëren.

“Meedoen is belangrijker dan winnen.”

De Franse baron Pierre Fredy de Coubertin is vooral bekend om zijn historische en pedagogische werken. Hij was ervan overtuigd datsport heel goed was voor de samenleving en daarom besloot hij aan het eind van de negentiende eeuw de Olympische Spelennieuw leven in te blazen. Hij organiseerde in 1896 de eerste editie van de moderne tijd en was enkele jaren voorzitter van hetInternationaal Olympisch Comité.

Top 5 sportieve evenementen Athene

Maart: Eurolympische Week van Athene, verschillende zeilwedstrijden.

Mei: Halve Marathon van Athene.

Mei-september: Festival van de dans in het Dora Stratou theater.

September: Spartathlon, hardloopwedstrijd van Athene naar Sparta.

November: Marathon van Athene.