Terug naar resultaten

Historisch Corfu

Corfu (Kerkyra voor de Grieken) wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond. Het wemelt er van de historische overblijfselen die de luisterrijke kronieken van het eiland vertellen. Volg het spoor van mythes en legendes, tragische helden en bijzondere gebouwen en ontdek de boeiende geschiedenis van het eiland.

 

BEKENDE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Antieke beroemdheden

De mythische helden Odysseus en Achilles kwamen graag op Corfu uitpuffen van hun moedige daden. Maar ook veel beroemdheden van vlees en bloed waren dol op het eiland. De Vikingen kwamen rond 1100 al naar Corfu gepeddeld om te plunderen, maar werden verdreven met hulp van de Byzantijnen. Uit die tijd stammen veel ruïnes, zoals het Byzantijnse fort Angelokastro bij de badplaats Paleokastritsa.

Ook Napoleon drukte zijn stempel op het eiland. Hij liet in Corfu-stad de Liston bouwen: een promenade van langwerpige marmeren tegels. Dit is een geweldige plek voor een hapje en een drankje, bijvoorbeeld bij Café Liston (1).

De beroemdste bewoner van Corfu was natuurlijk de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi. Zij liet aan de oostkust haar vakantieoptrekje Achilleion (2) bouwen, met de indrukwekkende paleistuin.Nadat Sisi werd vermoord, kocht de Duitse keizer Wilhelm II het paleis.

Minder antieke, maar niet minder beroemde bewoners van Corfu zijn de acteur Roger Moore en de Britse lady Camilla, die beiden huizen op Corfu bezitten.

_H3A5965.jpg
Fort Angelokastro. Photo door Tourism Media

In en om de stad

Wanneer je in Corfu-stad vanaf de Liston het centrale plein Spianada oversteekt, kom je bij het oude fort van Corfu:Paleo Enetiko Frourio (3).Op de terugweg is het fijn afkoelen op een van de terrassen van park Platia Leonida Vlachou. Een paar straatjes ten westen van de Liston vind je Antivouniotissa, de oudste kerk van Corfu. Helemaal ten zuiden van de stad, ter hoogte van het vliegveld, ligt Paleopolis: het oude gedeelte van Corfu-stad. Hier kun je je hart ophalen aan archeologische vondsten, zoals de indrukwekkende ruïne van de Basiliek vanPaleopolis.

 

VERBORGEN GESCHIEDENIS

Monnikenwerk

Paleokastrítsa wordt vaak genoemd als een van de mooiste plaatsen van Corfu. Op de top van een heuvel, met uitzicht over de baai, ligt het klooster Theotokos (4), dat in 1225 werd opgericht. De acht monniken die er nog wonen, geven een rondleiding als ze goedgemutst zijn. Er staan klassieke olijfpersen en op het terrein ligt een mammoetskelet. Honger gekregen van het geslenter in de zon? Dan is taverne Vrachos Palaiokastritsa (5) beneden aan de baai, met schitterend uitzicht over de zee, een aanrader voor een traditionele lunch.

back-in-time-corfu.jpg
Lieflijk dorpje Foto: Sander Hoogendoorn CC BY 2.0

Dorpsgek

Behalve veel archeologische schatten, zijn er op Corfu ook tientallen lieflijke dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Zo staat in het stadje Agios Prokopios de oudste olijfboom van heel Griekenland. Bestel een koffie bij Sebastians Family Hotel and Taverna (6) en ze vertellen je graag waar de boom staat. Het dorp Giannades langs de westkust, is puur genieten voor liefhebbers van verbrokkelde, verkleurde muurtjes in een wirwar van antieke straatjes. Het traditionele plaatsje Lakones is tegen de hellingen van de berg Arakli geplakt, wat een waanzinnig uitzicht geeft over de zee.  

Spookstad

Verstopt in de noordoostelijke heuvels ligt het oudste dorp van Corfu: Períthia. Een deel van het dorp is al meer dan een eeuw verlaten, dus je waant je in een bizar openluchtmuseum. De oudjes van het dorp zitten tevreden in het zonnetje voor de handvol taverna’s die het dorpje rijk is. Café The old Perithia (7) schenkt zowaar een moderne cappuccino en blaast zo nog wat leven in het charmante dorpje.

Wil je Corfu op je gemakje verkennen? Huur dan een auto, zodat je alle mooie plekjes kunt bezoeken.

Betoverend Barok

Niet alle oude gebouwen op Corfu zijn verbrokkelde ruïnes. Houd je van de pompeuze inrichting en architectuur van de laat-Barokke periode, dan is de villa Mon Repos, in het zuiden van de oude stad Paleopolis, het bezoeken meer dan waard. Dit onderkomen werd begin 1800 gebouwd voor de Britse Lord High Commissioner Frederick Adam en zijn vrouw. De originele stijl en veel van de meubels zijn bewaard gebleven, en voor liefhebbers is het een feest om door de pastelkleurige kamers met frivole spiegels en guirlandes te zwerven. Veel lokale reisbureaus verzorgen tours naar Mon Repos. Corfu Excursions & Tours (10) regelt uitstapjes naar Mon Repos en andere historische bezienswaardigheden.

Eten & drinken

In de vele tavernes van het eiland kun je plaatselijke specialiteiten proeven. Op de weg van Corfu-stad richting Paleopolis kom je bijvoorbeeld café-restaurant Avli (8)tegen, waar de calamari beroemd zijn. Naast Sisi’s paleis Achilleon kun je een vers visje verschalken bij restaurant La nova bella vista mediterranean (9). Voor een goede lokale wijnproeverij moet je ongeveer 20 km van Corfu stad in het bergdorpje Sinarades zijn. Vanaf het terras van wijnlandgoed Grammenos even buiten het dorp, heb je een schitterend uitzicht over de baai Agios Gordis.

Contacten

  1. Café Liston: Kerkiras 10 Corfu stad, +30 2661045528

  2. Achilleion: Achillion Gastouri, +30 2661056210

  3. Paleo Enetiko Frourio: Corfu-stad 491 00

  4. Theotokos: Paleokastritsa, +30 2662041210

  5. Vrachos Palaiokastritsa: Paleokastritsa 490 83, +30 2663041233

  6. Sebastian's Family Hotel and Taverna: Agios Prokopios 490 84, +30 2661053256

  7. Taverna Old Perithia: Perithia 490 81, +30 2663098055

  8. Restaurant Avli Alkiviadou: Dari 3, Garitsa, Corfu-stad,. +30 2661031291

  9. Restaurant La nova bella vista Mediterranean: Kastellani Achillion, Achillion, Gastouri

  10. Corfu Excursions & Tours: Dassia 490 83, Corfu-stad, +30 2661097006

Overnachten

Bij Mon Repos en het archeologisch openluchtmuseum van Paleopolis in de buurt vind je fijne hotels in historische gebouwen. Ook in de omgeving van keizerin Sisi’s paleis Achilleion kun je overnachten met de geschiedenis overal om je heen.

Top 3 historische musea

Antivouniotissa Museum: Deze Byzantijnse kerk in Corfu-stad was oorspronkelijk gewijd aan de Maagd Maria en herbergt nu een collectie iconen en kunstschatten die voor liefhebbers een must is. Dinsdag t/m zondag van 08:30 - 15:00 uur.

Messi Historisch en Volkenkundig Museum: Neem lekker de tijd om rond te struinen in de kamers van dit museum in Sinarades: het is een precieze kopie van een huis uit de 19e eeuw. Dagelijks behalve maandag van mei t/m oktober, van 9.30 tot 14.00 uur.

Mavroudis olijfoliemuseum: De familie Mavroudis in Vraganiotika perst al generaties lang olijfolie. Twee jonge telgen van de familie verzamelden de oude persen in een museum en geven er rondleidingen. Maandag en zondag van 9.00 tot 20.00 uur.