Terug naar resultaten

5x cultuur op sprankelend Samos

Gezellige traditionele dorpen, een rijke geschiedenis, mooie stranden en gastvrije locals. Het Griekse eiland Samos heeft alles wat je van een heerlijke vakantiebestemming mag verwachten. Ontdek de mooiste kloosters, traditionele restaurants en indrukwekkende opgravingen en dompel je onder in de cultuur van Samos.

Meet the locals

Samos is bezaaid met idyllische dorpjes met pittoreske haventjes. Wandelend in de vroege ochtend of in de namiddag, als het wat minder warm is, kom je overal gezellige cafeetjes en restaurantjes tegen. De inwoners van Samos staan bekend om hun gastvrijheid en vertellen je graag over hun geliefde eiland. Het oudste deel van Samos-stad wordt Vathí of Vathy genoemd. Proef de sfeer bij Artemis Taverna (1), en ook de heerlijke sardeles pandremenos (sardines geserveerd in paren, pandremenos betekent ‘getrouwd’). Nog een aanrader: Kafeneio To Mouragio (2), in het zuidoostelijke plaatsje Pythagóreio. Geniet er met de Samosianen van een goede bak koffie in de ochtend, en ijskoude ouzo later op de dag.

Greece-Samos-Culture_VisualHunt.jpg
Foto: VisualHunt

Diner en dansen

Liefhebbers van traditionele, Griekse dans en muziek vermaken zich goed op Samos. Volksdansen, sirtaki in het Grieks, zijn er nog springlevend en hebben een belangrijke sociale functie. Op elk feest wordt wel gedanst, en in veel restaurants staat dans en muziek standaard op het menu. Bij Garden Restaurant (3), in de populaire badplaats Kokkari, doen de gasten na een glaasje ouzo (of twee), vrolijk mee met de dansers. In Pythagóreio kun je bij Restaurant Dionysos (4) en Irodion Garden Restaurant (5) genieten van de vrolijke, folkloristische dansen.

 

De mooiste kloosters

Een aantal van de mooiste kloosters van Griekenland, bevindt zich op Samos. Het Panagia Spiliani klooster (6), ten noordwesten van Pythagóreio, is een must-see. Wandel over de slingerende geitenpaadjes de berg op. Naast het prachtige klooster ligt de kapel, verscholen in een grot. Soms loopt de grot halfvol met water, een mysterieus en fotogeniek verschijnsel. Vlak bij Kokkari ligt het mooie klooster Moni Vronta (7). Het ligt op een hoogte van 460 meter en vanaf het klooster heb je panoramisch uitzicht over de omgeving. Strijk neer op het terras van Blue Chairs Restaurant (8), in het idyllische dorp Vourliotes, voor een koel drankje en traditioneel hapje. Je komt langs het dorp op weg naar Moni Vronta.

 

Oud en nieuw

Ben je in Pythagóreio, bezoek dan ook de archeologische overblijfselen van de Tempel van Hera (9). Je kunt goed zien hoe groot de tempel, die net voor de ingang van het dorp Ireon ligt, moet zijn geweest. De ‘Heraion van Samos’ stamt uit de 8e eeuw v. Chr. Hera was de beschermgodin van het huwelijk en vruchtbaarheid. Toegang tot de site kost 6 euro* per persoon. Naast het gemeentehuis van Samos-stad ligt het fonkelnieuwe Archeologisch Museum (10) van Samos. Hier kun je vondsten uit opgravingen van over het hele eiland bekijken, en krijg je een mooie indruk van de geschiedenis van Samos. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Samos_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Vergeet het strand niet!

Helemaal ondergedompeld in de boeiende cultuur van Samos, zou je bijna vergeten dat Samos een paar prachtige stranden heeft. De eilanders zelf spreiden hun handdoekje graag uit op het idyllische strand Tsambou, dat vlak bij het rustige dorp Avlakia ligt, op het noorden van het eiland. De azuurblauwe zee steekt er fel af tegen de spierwitte kiezels, met op de achtergrond weelderig begroeide berghellingen. Het vissersdorp Kokkari heeft twee mooie stranden met helder water. Heerlijk om hier te zwemmen en snorkelen. Op het strand van Lemonakia nestel je je comfortabel op een bedje met parasol. Hier kun je bij restaurant Andreas Place (11) terecht voor een hapje en drankje met uitzicht over de zee.

Doe je mee?

Er zijn in Griekenland meer dan 300 verschillende volksdansen. Elke regio heeft zijn eigen soort dansen, kostuums en muziek. De basis van sirtaki is bij elke dans hetzelfde: er wordt in een kring of rij naast elkaar gedanst. Iedereen legt zijn armen over de schouder van zijn buren, en de passen volgen het ritme van de muziek. Bij iedere pas maak je een soort schopbeweging. Ondertussen 'loop' je op de maat heen en weer.

Eten en drinken

Op Samos wordt vooral met verse, lokale producten gekookt. Kruiden als knoflook, oregano, komijn, saffraan, kaneel, en verse munt proef je in veel gerechten. Populair zijn dolma (gevulde wijnbladeren) en spanakopita (een soort spinazietaart).

Vliegen & overnachten

Verspreid over Samos vind je fijne hotels. Plaatsen als Kokkari, Pythagóreio en Samos-stad zijn populair. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 3,5 uur naar Samos.

Top 3 feestdagen op Samos 

25 maart. Onafhankelijkheidsdag, viering van de revolutie tegen het Ottomaanse Rijk, met vlaggenparades en muziek. 

16 en 17 april. Viering Orthodox Pasen, met vuurwerk, dans, muziek en veel lekker eten. 

28 oktober. Ochi-dag, nationale feestdag en herdenking van het verzet tegen Mussolini.

Contacten 

 1. Artemis Taverna: 4,Sintagmatarchi Kefalopoulou, 83100, Samos, +30 2273023639
 2. Kafeneio To Mouragio: Pythagóreio, 83103, Samos, +30 2273062390
 3. Garden Restaurant: Lemonakia Kokkari, Kokkari, 83100, Samos, +30 2273092026
 4. Restaurant Dionysos: ‘Hoofdstraat’, Pythagóreio, 83103, Samos, +30 6937966412
 5. Irodion Garden Restaurant: Aristarxou 34, Pythagóreio, 83100, Samos
 6. Panagia Spiliani: Pythagóreio, 83103, Samos
 7. Moni Vronta: Vathi, 83100, Samos
 8. Blue Chairs Restaurant: Vourliotes, 83100, Samos, +30 2273093311
 9. Tempel van Hera: Main Road, Pythagoreio, 83103, Samos
 10. Archeologisch Museum Vathy: Gimnasiarchou Κatevaini 24, 83100, Samos
 11. Andreas Place: Lemonakia strand, Kokkari, 83100, Samos, +30 6973809913