Terug naar resultaten

Sprookjesachtig Boedapest

Aan weerszijden van de Donau vertoont Boedapest haar pracht en praal. Van de koninklijke gebouwen op de hellingen van Boeda tot aan de kerken en koopmanshuizen op de vlakte van Pest. Hou je van art nouveau, barok en neoclassicisme, dan is Boedapest jouw stad. Ontdek de vele verschillende stijlen en gezichten van Boedapest.

DAG 1

Monumentaal Boedapest

Het eerste wat je opvalt als je in Boedapest komt, is het Parlementsgebouw. Dit gebouw, met zijnneogotische torenspitsen die weerspiegelen in het water, is het symbool van de stad. De imposante 96 meter hoge koepel is de kroon op Hongarije. Vanaf deze indrukwekkende hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De volgende etappe van je architectuurwandeling is het Vrijheidsplein. Er staan historische gebouwen van de vroegere beurs, de nationale bank en de Amerikaanse ambassade omheen. Elke gevel vertelt een ander verhaal, uit een andere tijd, in een andere stijl.

Vlakbij ligt de imposante neoclassicistische Sint Stefanusbasiliek: weer een totaal andere bouwwijze. Vanaf de koepel kun je heel Boedapest overzien – de ideale plek voor een foto.

Dan weer de straat op, want het is tijd om voor de lunch. Grijp je kans om de Hongaarse keuken op haar best te leren kennen bij Klassz. Hier krijgt het woord goulash een heel nieuwe betekenis. En natuurlijk drink je er een heerlijk glas Hongaarse wijn bij.

Budapest_0013.jpg
Sint Stefanus Basiliek

Opera en taart in Pest

De lange Andrássy utca is de ideale straat voor een wandeling na het eten. Je passeert er het ene elegante gebouw na het andere, en geen twee zijn gelijk. Verbaas je over de prachtige details van deze privé-huizen uit de negentiende en twintigste eeuw. Na de Opera van Boedapestinneorenaissancestijl kom je uit op het Heldenplein,dat samen met de Andrássy utca totWerelderfgoed van UNESCO is uitgeroepen.

Met de Millennium-metro, nog zo’n historisch monument, ben je snel op het Vörösmarty plein. Hier vind je een van de beroemdste cafés van Boedapest: het Huis Gerbeaud, dat al sinds 1858 bestaat. Vroeger was het een banketbakkerij waar je ook koffie kon drinken. Het is een favoriete ontmoetingsplek voor de bewoners van Boedapest zelf. Je zult snel begrijpen waarom, zodra je zo’n verrukkelijk taartje met botercrème en een knapperig laagje karamel proeft. 

Nog nagenietend wandel je de Vaci utca af. Hier moet je je aandacht zien te verdelen tussen de rijke art deco gevels en de etalages daaronder: dit is de chique winkelstraat van Boedapest.

Tip: ga ’s avonds eten bij de Kispiac Bisztro: De sfeer is er gastvrij en gezellig en het is er heerlijk eten en drinken: Egészségedre (gezondheid)!

DAG 2

Keizerlijk Boedapest

De volgende ochtend begint in de wijk Boeda, aan de andere kant van de Donau. Beklim de heuvel van de burcht te voet, met de bus (lijn 2) vanaf metrostation Moszkva of met het kabeltrammetje. Nu ben je in het hart van de oude stad, waar vroeger de dynastie van de Habsburgers zetelde. In het koninklijk paleis uit de achttiende eeuw, vind je nu een paar musea, waaronder het Nationaal Hongaars Museum. Dat geeft je een goed beeld van de veelbewogen geschiedenis van Hongarije.

Vanaf deze hoogte kun je eindeloos uitkijken over de bocht van de Donau, de torenspitsen van het Parlementsgebouw en de vele koepels die zich aftekenen tegen de hemel boven Boedapest. Maar er is nog meer te ontdekken in de kleurige middeleeuwse straatjes rond de burcht. Café Pierrot, bijvoorbeeld. Een authentieke inrichting, jazzmuziek en verrukkelijke Hongaarse gerechten: hier worden je ogen, je oren én je smaakpapillen verwend.

Sprookjes in Boeda

Wandel verder naar het Vissersbastion, een neoromaans kasteel dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. De perfecte plek om je fototoestel op panorama te zetten: dit uitzicht wil je vastleggen. Even verderop ligt de Sint Matthias kerk. In dit gebouw met zijn kleurige, geëmailleerde dakpannen, werden vroeger de keizers gekroond. Je waant je er in de tijd van Sissi.

136197057.jpg
Synagoge

Verken de Joodse wijk

Je weekend Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan de Joodse wijk. Hier vind je de grootste synagoge van Europa, en zeker ook één van de bijzonderste. Het gebouw is een prachtig harmonieus geheel van Byzantijnse, Arabische en klassieke invloeden. Zo’n harmonieus geheel krijg je ook voorgeschoteld bij het Spinoza café, hier vlakbij. Geniet van een mix van het beste uit de Joodse en de Hongaarse keuken.

Niet alleen de architectuur van Boedapest kent verschillende stijlen, de muziek ook. Maak nog een laatste wandeling door deze prachtige stad, begeleid door de klanken van zigeunermuziek en klezmer (traditioneel Joodse muziek) die weerkaatsen tegen de bijzondere gebouwen.

De Millennium-metro

Lijn 1 van de metro in Boedapest wordt de Millennium-metro genoemd, omdat hij voor het eerst ging rijden tijdens de feestelijkheden rond het duizendjarig bestaan van Hongarije in 1896. Daarmee is dit de oudste ondergrondse van het Europese continent en de op één na oudste van Europa, na die van Londen. En het is zeker de meest nostalgische, met zijn art nouveau inrichting en zijn hoekige treinstellen. Een rit met dit korte, niet erg diep liggende lijntje, brengt je helemaal in de sfeer van toen.

Film: The Grand Budapest Hotel (2014)

De nieuwste film van regisseur Wes Anderson speelt zich af tijdens het interbellum in Zubrowka; een fictief Midden-Europees land. De film ademt de Oud-Europese sfeer die ook Boedapest typeert.

Boedapest in het kort

Beste tijd om te gaan

De beste seizoenen voor een architectuurweekend Boedapest zijn de lente en de herfst. Maar ook de andere jaargetijden staan garant voor een unieke ervaring in de stad. In de winter ademt Boedapest een magische sfeer door alle Kerstmarkten, en in de zomer kun je je bezoek combineren met festivals en andere buitenactiviteiten.

Vervoer

Je bent vanuit Nederland in twee uurtjes in de hoofdstad van Hongarije, met een goedkoop vliegticket via Expedia.nl

Boedapest is makkelijk te voet te verkennen, zodat je alle details van de gebouwen van dichtbij kunt bekijken. Daarnaast kent Boedapest een goed netwerk van metrobustram en kabeltram, die over het algemeen rijden tussen 04:30 en 23:30.

Slapen

In een hotel in Pest zit je vlakbij het uitgaansleven en de meeste bezienswaardigheden. Liever een fijn hotel in een rustige wijk? Kies dan voor accommodatie in de wijk rond de burcht van Boeda.

Eten en drinken

Klassz: Andrássy utca 41

Kispiac Bisztro: Hold utca 13

Café Pierrot: Fortuna utca 14

Spinoza Café: Dob utca 15

"Honderd jaar geleden was de stad nog jong, ze wilde net zo glorieus worden als Wenen en die stad overtreffen op het gebied van smaak en levendigheid. Aan één kant ligt Boedapest nog steeds te slapen als Doornroosje in het betoverde woud van de vorige eeuw, maar aan de andere kant staat de stad ook open voor de moderne tijd, met haar culinaire revolutie, haar nieuwe cafés en experimentele filmhuizen."

Aldus Andras Torok, schrijver van een kritische gids over Boedapest.

Top 3 historische evenementen

Maart: Lentefestival, met muziek en theatervoorstellingen.

Augustus: Sziget festival, het Woodstock van Hongarije.

September: Erfgoeddagen, met toegang tot de belangrijkste monumenten.