Terug naar resultaten

Cultuur en historie in boeiend Belfast

Wist je dat de Titanic in Belfast werd gebouwd? En dat het spookt in de oude gevangenis Crumlin Road Gaol? Drink met de locals een pint Guinness in de pub, en dompel je onder in het boeiende cultuurhistorische erfgoed van de hoofdstad van Noord-Ierland.

DAG 1 

Cathedral Quarter

De mooiste en oudste gebouwen van de stad vind je in het Cathedral Quarter. Het hart van dit historische centrum is de in 1899 gebouwde St Anne’s Cathedral (1). Eeuwenoude mozaïeken, wandkleden, houtsnijwerken en historische voorwerpen sieren de muren en nissen van het Victoriaanse gebouw. Door een raam in de torenspits is de indrukwekkende Spire of Hope te zien. Deze roestvrijstalen piek torent 40 meter boven de kathedraal uit. In dit deel van de stad vind je veel gezellige steegjes met pubs en restaurantjes. Tijdens een echte Belfast pub crawl (kroegentocht), mogen een GTI (gin and tonic on ice) bij Muriels Cafe Bar (2) en een Guinness bij The Spaniard (3) niet ontbreken.

Belfast-Cathedral-History_VisualHunt (1).jpg
Foto: infomatique via Visualhunt.com / CC BY-SA

Tragiek van de Titanic

Een stuk noordoostelijker van de kathedraal, in het havengebied aan River Lagan, ligt een belangrijk historisch en cultureel erfgoed van de stad. Op de scheepswerf Harland and Wolff werd in 1911 het beroemde schip Titanic gebouwd. In het Titanic Belfast Museum (4) lopen de rillingen over je rug, wanneer de foto’s en voorwerpen je meenemen naar de nacht van 14 op 15 april 1912. Toen kwam de Titanic, op zijn eerste reis, in aanvaring met een ijsberg. Binnen drie uur was het schip gezonken en verdronken 1522 van de 2223 passagiers en bemanningsleden. Vanuit het centrum van Belfast stoppen veel georganiseerde tours bij het museum. Je kunt ook zelf de trein nemen naar Titanic Quarter Station, en door het sfeervolle havengebied in een kwartier naar het museum wandelen.

Griezelen in de gevangenis

Noordwestelijk van St Anne’s ligt de beruchte gevangenis Crumlin Road Gaol (5). Het gebouw stamt uit 1843 en stond bekend als de ‘Europese Alcatraz’. Ter dood veroordeelde gevangenen werden er tot in 1961 opgehangen. In de nabijgelegen pub Sunflower Public House (6) worden over de gevangenis smeuïge spookverhalen verteld. Tot op de dag van vandaag zouden de geesten van gevangenen bezoekers de stuipen op het lijf jagen. Het gerechtsgebouw van Crumlin Road staat tegenover de Gaol. Een tunnel onder de hoofdweg verbindt de twee gebouwen en werd gebruikt om gevangenen naar het gerechtsgebouw te transporteren.

 

DAG 2

Ontbijt onder de bogen

Sta lekker vroeg op, dan kun je vandaag een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden aftikken. Wandel naar St. George’s Market (7) aan de East Bridge St. In 1890 overdekten de Victoriaanse bogen van de markthallen een slachthuis en veemarkt. Tegenwoordig vind je er een foodmarkt en allerlei leuke kraampjes en muzikanten. Scoor een broodje en koffie bij een van de charmante stalletjes, en lees je vast in over de volgende cultuurtip: het Ulster Museum (8). De Citybus brengt je in een mum van tijd naar dit mooie museum. De toegang is gratis, en je komt er veel interessants te weten over de geschiedenis van Noord-Ierland.

Belfast-History_VisualHunt (1).jpg
Foto: brookscl via Visual Hunt / CC BY-ND

Black Taxi Tour

Een erg indrukwekkende ervaring in Belfast is een Black Cab Tour. In een karakteristieke, zwarte taxi rijd je van cultuurhistorische hotspot naar hotspot. De chauffeur is meteen je gids. Onderweg vertelt hij bijvoorbeeld over de politieke muurschilderingen en graffiti in het gebied The Shankill. Hier wonen de protestantse Ulster loyalists. Dit deel van de Noord-Ieren wil bij Engeland blijven horen. In tegenstelling tot de katholieke nationalisten, die willen dat Noord-Ierland bij de rest van Ierland aansluit. Dacht je dat Europa na de Berlijnse muur geen muren meer heeft? Door dit gebied lopen de beruchte Peace Lines, een muur die is gebouwd om nationalisten en loyalisten uit elkaar te houden. Black Cab Tours kun je online boeken. Paddy Campbell’s Belfast Famous Black Cab Tours (9) is de populairste. 

Whisky proeven

Even buiten de stad vind je nog meer boeiende attracties en bezienswaardigheden. Een bezoek aan Bushmills Distillery (10) mag niet ontbreken op je to do-lijst. Een gids loodst je door de oudste whiskybrouwerij van Ierland en vertelt hoe whisky wordt gemaakt, en welke soorten er zijn. Na afloop proef je een glaasje, en is er de mogelijkheid een mooie fles aan te schaffen. Vanuit het centrum van Belfast gaan georganiseerde dagtochten langs de brouwerij. Zelf bereik je ’m over de A2 / Straid Rd. Werkt het weer mee? Grijp die kans en verken de schilderachtige kustweg Causeway Coastal Route, die ook een stuk langs de brouwerij loopt. Onderweg kom je langs de fotogenieke ruïne van Dunluce Castle (11) en het basaltblokkenveld The Giant’s Causeway.

The Troubles

Het eiland Ierland werd lang geleden door de Engelsen veroverd. In 1921 werd de rest van het eiland een Ierse Vrijstaat, los van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland werd, tegen de zin van de bewoners in, een van de drie koninkrijken van het Verenigd Koninkrijk. Engeland zocht naar een manier om de weerstand van de oorspronkelijke bewoners van het gebied te breken. Dat gebeurde door protestantse, Engelse en Schotse boeren de gelegenheid te geven boerderijen te beginnen op land dat was geconfisqueerd van katholieke Ieren. Zo ontstond de controverse tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland, ook wel The Troubles genoemd.

Eten en drinken

Uiteraard hoort bij een bezoek aan Belfast: eten en drinken zoals de Ieren doen. Dat betekent een portie fish and chips (gefrituurde visfilet met patat) en een Guinness bij de populaire McHugh’s Bar (12) op Queen’s Square.

Vliegen & overnachten

In iets meer dan anderhalf uur vlieg je vanuit Nederland naar Belfast. De meeste hotels in Belfast bevinden zich in het oude centrum, rondom The City Hall. Ook iets meer zuidelijk, bij de botanische tuinen en het Ulster Museum, zijn fijne hotels op loopafstand van bezienswaardigheden.

Top 3 feestdagen in Belfast 

17 maart. St. Patrick’s Day: feest met veel Guinness, ter ere van Saint Patrick, de belangrijkste beschermheilige van Ierland. 

12 juli. Slag bij Boyne: Feestdag met theater en muziek, om de Slag aan de Boyne te herdenken. 

5 november. Bonfire Night of Guy Fawkes Dag. Vreugdevuren en vuurwerk, om te vieren dat in 1605 een complot werd ontdekt om de Houses of Parliament in Londen op te blazen.

Contacten 

 1. St Anne's Cathedral: Donegall St, Belfast, +44 2890328332
 2. Muriels Cafe Bar: 12-14 Church Lane, Belfast, +44 2890332445
 3. The Spaniard: 3 Skipper St, Belfast, +44 2890232448
 4. Titanic Belfast Museum: 1 Olympic Way, Queens Road, Titanic Quarter, Belfast, +44 2890766386
 5. Crumlin Road Gaol: 53-55 Crumlin Rd, Belfast, +44 2890741500
 6. Sunflower Public House: 65 Union St, Belfast, +44 2890232474
 7. George's Market: May Street, Belfast, +44 2890246609
 8. Ulster Museum: Stranmillis Road, Botanic Gardens, Belfast, +44 2890440000
 9. Paddy Campbell’s Belfast Famous Black Cab Tours: Beverley St, Belfast, +44 7990955227
 10. Bushmills Distillery: 2 Distillery Road, Bushmills, Belfast, +44 2820731521
 11. Dunluce Castle: 87 Dunluce Rd, Bushmills, Belfast
 12. McHugh’s Bar: 29-31 Queen's Square, Belfast, +44 2890509999