Terug naar resultaten

5x robuuste wijnroutes

Reizen en genieten van een wijntje. Die twee gaan goed samen! Vooral als je met eigen vervoer erop uit trekt om internationale wijnroutes te verkennen. Bezoek oude steden, wandel door prachtige natuurgebieden en hef het glas op een van deze vijf mooie routes. Proost!

1. Glaasje port aan de rivier

In Portugal wordt al wijn verbouwd sinds de tijd van het Romeinse Rijk. Een bekende wijnroute in het noorden van het land is de Vinho Verde-route, die zich uitstrekt van de rivier de Minho tot aan de rivier de Douro.

Volg met eigen vervoer de Europese kustroute E-1. De naam Vinho Verde staat voor ‘groene wijnroute’ en slaat op de dominante kleur van het gebied.

De Douro-vallei geldt als een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Langs de route liggen historische stadjes als Braga, Guimarães, Amarante, Viana do Castelo, Barcelos en Ponte de Lima. Daar strijk je neer voor een goed glas wijn op een van de gezellige pleinen.

Niet te missen: een bezoek aan de Croft Port Wine Lodges (1), waar de portwijnen in eikenhouten vaten liggen te rijpen.

Foto: Pixabay


2. Beroemde wijnhuizen in Frankrijk

Denk je aan Frankrijk, dan denk je natuurlijk aan wijn. De Route des châteaux ligt grofweg tussen Bordeaux, Libourne, Bergerac en Marmande. Het beslaat een groot deel van het district Gironde.

In dit wijngebied vind je meer dan veertig beroemde wijnhuizen, waaronder de Saint-Émilion, Pomerol en uiteraard de Bordeaux.

Onderweg geniet je niet alleen van wijnproeverijen, je kunt ook een hele trits aan stokoude dorpjes en kastelen bezoeken. Zo werd in Saint-Émilion al ver voor de middeleeuwen wijn uit druiven geperst. Het stadje staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens een heerlijke wandeling in de mooie omgeving kom je langs wijnkastelen als Château Ausone (2), waar ze je graag een slokje laten proeven. Proost!

Foto: Pixabay


3. Biologische wijnboeren in Toscane

In Toscane heeft ongeveer elke stad en elk dorpje een lange geschiedenis van wijnbouw. Veel wijngaarden openen met plezier hun wijnkelders voor bezoekers. Een populaire wijnroute is de Montecucco-route. Die slingert langs de heuvels van de Opper Maremma en kan in vijf belangrijke routes worden onderverdeeld.

De eerste route ligt rond het gebied Campagnatico. Bezoek hier bijvoorbeeld de wijnboerderij Azienda Agricola Biologica Pierinibrugi (3), waar je niet alleen een glaasje mee mag drinken, maar in september ook een druifje mee kunt plukken.

De tweede omvat Monte Antico, Civitella en Pari. De derde gaat door het platteland rond Cinigiano. De vierde omvat de berg Amiata en de vijfde leidt naar het gebied van Montenero en Seggiano.

Toscane is een heerlijk gebied voor dagtochtjes. Nip van een wijntje op de gezellige pleinen van historische steden zoals Florence, Pisa of Siena.

Foto: Pixabay


4. Wild en wijn in Zuid-Afrika

Naar Zuid-Afrika ga je niet alleen om de Big Five te zien. Als je wilt bijkomen van een dag vol wilde dieren, is het tijd voor een wijntje. En daar hebben ze wel verstand van in Zuid-Afrika.

Op ongeveer 30 minuten rijden van Kaapstad ligt het Kaapse Wijnland. In deze vruchtbare groene valleien vind je uitgestrekte wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Onderweg in het gebied kom je landhuizen tegen in klassieke Kaaps-Hollandse stijl.

s de op twee na oudste stad van Zuid-Afrika, en het beginpunt van de wijnroute. Er zijn hier 106 wijnkelders waarvan de meeste bezocht kunnen worden. Spier Wine Farm (4) is de bekendste. De wijnen zijn lekker en worden begeleid door heerlijke hapjes. Elk jaar vindt eind juli het Stellenbosch Wine Festival plaats.

Foto: Pixabay


5. Geurende bloesems in Duitsland

Ook in Duitsland waren het de Romeinen die weer niet zonder een slokje wijn konden. Ze namen wijnranken mee uit Italië en plantte die in veroverde gebieden. Dat resulteerde in wijngebieden als Die Pfalz in het zuidwesten van Duitsland.

De Weinstraße, zoals de route ook wordt genoemd, is het grootste rieslinggebied ter wereld. Hier schijnt de zon warm en vaak. In het voorjaar ruik je de geurige bloesems van amandelbomen, citroenen en oleanderstruiken die naast de wijnranken groeien.

Van Bockenheim in het noorden tot aan Schweigen aan de Franse grens, vind je een groot aantal wijndorpen en wijnboerderijen.

Tussen de wijntjes door even relaxen? Dat kan in een van de vele spa’s, bijvoorbeeld in Kurzentrum Bad Dürkheim (5). Ook leuk om te bezoeken: de worstmarkt in Dürkheim en het oudste wijnfeest ter wereld, in Winningen an der Mosel (oktober).

Foto: Pixabay


Wijnproeven

Het is een ontzettend gezellige hobby, maar hoe moet wijnproeven eigenlijk? Allereerst inspecteer je het etiket. Je kunt kijken van welk cépage (druivensoort) de wijn is, uit welk jaar de wijn stamt en wie de producent is.

Als de wijn is ontkurkt, kun je de kurk checken. Als de kurk droog of gebarsten is, is de wijn zeer waarschijnlijk bedorven. Ruik nooit aan een kurk, dat is erg ongepast. Daarna bekijk je de kleur van de wijn en wordt de wijn 'gewalst'. Je draait de wijn zachtjes rond in het glas zodat de aroma vrijkomt.

Nu mag je aan de wijn ruiken. Neem dan een slok en laat de wijn door je mond ‘rollen’. Het bakje waarin je de wijn eventueel kunt uitspugen, heet natuurlijk geen spuugbakje, maar een kwispedoor. Doorslikken mag ook, en is natuurlijk wel zo lekker.

Eten en drinken

Bij wijn hoort natuurlijk het klassieke kaasplankje. Maar ook vijgenbrood met een chutney (bijvoorbeeld van kweepeer) is lekker om te serveren bij wijn. Ook grof donkerbruin brood met appelstroop is populair. Een mooi kaasplankje garneer je met een paar druiven.

Overnachten

In Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika vind je veel fijne hotels langs de bekende wijnroutes.

Top 3 wijnfestivals

1. Laatste weekend van mei. Cantine Aperte, het grootste wijnfestival van Italië, wordt in het hele land gevierd.

2. 24 augustus - 3 september. De traditionele Mainzer Weinmarkt, in het stadspark van Mainz. Met talrijke wijnkraampjes en kunst in de rozentuin.

3. 12, 13 en 14 december. Champagnefeest in Épernay, Frankrijk. Bubbels proeven in de met kerstlichtjes versierde Avenue de Champagne.

Contacten

1. Croft Port Wine Lodges: Rua Barao de Forrester 412, Vila Nova de Gaia 4400-034, Portugal, +351 223742800
2. Château Ausone: Lieu-dit Ausone, 33330 Saint-Émilion, Frankrijk, +33 557242457
3. Azienda Agricola Biologica Pierinibrugi: Frazione Montorsaio, 12, 58042 Campagnatico GR, Italië, +39 0564997310
4. Spier Wine Farm: Annandale Road, Stellenbosch 7600, Zuid-Afrika, +27 218091100
5. Kurzentrum Bad Dürkheim: Kurbrunnenstraße 14, 67098 Bad Dürkheim, Duitsland, +49 6322935140